Mening Max ongewijzigd: “Mijn race in USA was super, maar de straf onterecht"

Gepubliceerd op 26 oktober 2017 door Niels Hendrix

Max Verstappen neemt tijdens de persconferentie in Mexico de tijd om terug te blikken op Grand Prix van de Verenigde Staten: “Het was een erg positief weekend. De auto was snel en we hadden een redelijke kwalificatie, ondanks dat ik niet blij was met mijn eigen ronde. Maar de auto presteerde goed. Tijdens de race was het erg belangrijk om in de eerste ronden veel auto’s voorbij te gaan en dat is wat we deden. Daarna kon ik mijn eigen race rijden. De snelheid was er en de auto voelde goed aan. Ik liep in en had een paar mooi inhaalacties. Vooral van het einde, de laatste ronde, heb ik echt genoten. Dat gevoel was geweldig. Ik had op het podium moeten staan, maar kreeg achteraf een tijdstraf. Daar kunnen we lang over praten, maar mijn race was desondanks super. We zijn nu drie keer op rij erg competitief geweest en hopelijk kunnen we dat hier in Mexico voortzetten.”

De aanwezige pers is echter nog niet uitgepraat over de discutabele tijdstraf, die wereldwijd veel tongen los maakt. Max, probeerde je Kimi Raikkonen te ontwijken toen je de bocht afsneed? “Ja. Op een gegeven moment realiseerde hij zich dat ik hem ging inhalen, dus hij gooide de deur dicht. Dus ik moest hem wat ontwijken. Op COTA heb je veel opties om binnendoor te gaan, zoals je het hele weekend hebt kunnen zien. In eerste instantie probeerde ik een aanrijding te voorkomen en daarna probeerde ik hem in te halen.”

Max is recht door zee, maar toont zich achteraf berouwvol over sommige woorden die vlak na de race vielen. Max: “Na een race lopen de emoties hoog op, zeker als het podium je wordt ontnomen, wat ik volgens mij had verdiend. Volgens mij was de straf onterecht, want iedereen reed langs de baan. In bocht 19, 8, 9 en zelfs 6, zag je dat bij veel auto’s. De fans genoten van mijn actie, het was een geweldige manoeuvre en dan wordt je verteld dat je voordeel hebt behaald bij het inhalen. Als ik echt voordeel had behaald, zou ik dat elke ronde doen, wat niet gebeurt. Dus ik denk niet dat er sprake was van voordeel behalen. Veel coureurs deden hetzelfde door bochten af te snijden en ik ben de enige die bestraft werd. Dat klopt natuurlijk niet. Ik denk dat het vrij normaal is dat ik dan boos word. Natuurlijk had ik andere woorden kunnen gebruiken, maar ik blijf erbij dat ik de beslissing niet vind kloppen. Ik kan mijn woorden echter niet veranderen en het was ook niet bedoeld om iemand ermee te kwetsen.”

Wat kan er aan de circuits gedaan worden om dergelijke situaties te voorkomen? “Volgens mij weten we prima wat we wel en niet mogen. Maar er is ons nooit iets verteld. Vanaf de eerste ronde in de eerste vrije training ging iedereen wijd en dat was allemaal prima. Als het niet genoemd wordt, als niemand ons coureurs iets zegt, proberen we natuurlijk zo snel als mogelijk te gaan. Ik denk dat de oplossing eenvoudig is: zorg voor gras of grind aan de binnenkant, zodat je niet meer verder dan de kerbs kunt gaan.”

Klik hier voor de prijsvraag van de GP van Mexico en win een MV RBR hoodie en joggingbroek!