scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Jos voert Rally van Wallonie aan na eerste dag: 'Zeer tevreden'

Gepubliceerd op 27 april 2024 door Niels Hendrix

Jos Verstappen stond vandaag samen met zijn copiloot Renaud Jamoul aan de start van de Rally van Wallonië, onderdeel van het Belgian Rally Championship (BRC). Het is een tweedaagse rally over in totaal twintig klassementsproeven. De 52-jarige Nederlandse coureur ging gedurende de dag steeds sneller in zijn Skoda Fabia RS Rally2-auto en nam zaterdagavond de leiding in het tussenklassement.

Jos vertelt: “Ik ben zeer tevreden. Het hele team heeft goed werk geleverd. We hebben goede notes gemaakt, alles goed geanalyseerd en de auto gaat top. Renaud doet zijn werk als copiloot uitmuntend. Ik ben dus zeer tevreden, het ziet er goed uit.”

De Rally van Wallonië vormde een nieuwe uitdaging voor Jos, want het was een voor hem nieuw parcours. “De eerste omloop zal daarom moeilijk zijn”, voorspelde Jos voor aanvang van de rally. “Dat is een kwestie van leren en snel de notes aanpassen voor de volgende omloop. Dat is veel werk en gaat moeilijk worden. De verkenningen waren goed en we gaan ons best doen. Het is een vrij breed parcours, het is snel en dat ligt mij op zich goed. Maar het zal altijd lastig blijven, want er zitten ook verraderlijke en gladde stukken in op een paar stages.”

De tweedaagse rally begon op zaterdag met de stages Mohiville-Nettinne, Natoye, Crupet en Wartet. Die werden alle vier, op de laatste na, driemaal aangedaan, waarmee het totaal aantal stages op de eerste dag dus op elf kwam.

De eerste vier klassementsproeven werden gewonnen door tweevoudig Belgisch kampioen Adrian Fernémont in zijn Citroën C3 Rally2. Het waren wisselvallige weersomstandigheden, waarbij de toppers, waaronder Jos, van start gingen op een combinatie van regenbanden en zachte slicks.

“Voor een eerste keer hier, ben ik tevreden. Het was nog wat zoeken en kijken waar de gladde stukken waren”, liet Jos na de eerste proef optekenen. De vierde stage was nat en glad: “Het was ontzettend glad, vooral in de snelle bochten had ik alleen maar onderstuur en was het glijden.” Toch waren de resultaten op de eerste omloop niet verkeerd, met een vijfde, derde, zesde en vierde plek, want daarmee stond Jos tweede op 13,7 seconden achterstand van Fernémont.

Op de vijfde stage wist Jos zijn opgedane kennis meteen in de praktijk te brengen en scoorde hij zijn eerste overwinning van de dag. Dat werd opgevolgd door P2, P3 en nogmaals de snelste tijd. Fernémont had ondertussen een kleine technische tegenslag en in het laatste stuk van Wartet gingen twee belangrijke concurrenten in de fout op de jump. Cédric Cherain brak de radiator van zijn Hyundai i20 N Rally2 bij de landing, terwijl Maxime Potty de ophanging van zijn Citroën C3 Rally2 brak. Tenslotte kende ook de topper Stéphane Lefebvre mêlee: op de stage Mohiville-Nettinne viel de Fransman uit met een gebroken versnellingsbak.

Zo stond Jos, die constant presteerde, na de tweede omloop nog slechts 3,9 seconden achter Fernémont. Hij liet weten: “In de eerste ronde heb ik wat marge genomen, maar daarna kon ik voluit aanvallen. Het gaat erg goed, het voelt allemaal heel goed aan. We hebben de notes nog wat aangepast. Het loopt perfect, veel harder kunnen we niet. Het ziet er goed uit.”

Ook op de drie laatste stages van de dag ging Jos er vol voor. Verstappen werd eerste, tweede en eerste. Zodoende leiden Jos Verstappen en zijn copiloot Renaud Jamoul na 102 kilometer op de eerste dag het klassement, met 12,0 seconden voorsprong op Adrian Fernémont en Antoine Podgorny. Maxime Potty en Renaud Herman staan derde op 30,3 seconden van Verstappen.

“Morgen is er weer een nieuwe dag met nieuwe stages, die ik eerst weer zal moeten leren”, besluit Jos. Op zondag staan er nog een negental klassementsproeven op het programma, verdeeld over drie verschillende stages. Daarna wordt het eindklassement van de BRC Rally van Wallonië opgemaakt.