scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Adrian Newey verlaat Red Bull per 2025

Gepubliceerd op 01 mei 2024 door Niels Hendrix

Oracle Red Bull Racing heeft bekendgemaakt dat technisch directeur Adrian Newey de Red Bull Technology Group in het eerste kwartaal van 2025 zal verlaten. De Brit zal afstand doen van zijn Formule 1-gerelateerde ontwerptaken om zich te concentreren op laatste ontwikkelingen en levering van de eerste hypercar van Red Bull, de langverwachte RB17. Hij zal tot de voltooiing ervan betrokken en toegewijd blijven aan dit project.

Sinds Newey in 2006 bij Red Bull Racing kwam, hebben zijn visie en technisch leiderschap een belangrijke rol gespeeld voor het team bij het behalen van maar liefst zeven F1-coureurs- en zes constructeurstitels met in totaal 118 overwinningen en 101 poles, waaronder de STR 2008-pole en overwinning.

Adrian Newey, technisch directeur van Oracle Red Bull Racing, liet weten: “Al van jongs af aan wilde ik een ontwerper van snelle auto’s worden. Mijn droom was om ingenieur te worden in de Formule 1 en ik heb het geluk gehad die droom werkelijkheid te laten worden. Het is voor mij al bijna twintig jaar een grote eer om een sleutelrol te hebben gespeeld in de ontwikkeling van Red Bull Racing van beginnende nieuwkomer tot meervoudig titel winnend team. Ik denk echter dat dit een geschikt moment is om het stokje aan anderen over te dragen en nieuwe uitdagingen voor mezelf te zoeken. In de tussentijd staan de laatste fasen van de ontwikkeling van RB17 voor de deur, dus voor de rest van mijn tijd bij het team zal mijn focus daar liggen. Ik wil graag de vele fantastische mensen waarmee ik de afgelopen 18 jaar bij Red Bull heb samengewerkt bedanken voor hun talent, toewijding en harde werk. Het is een echt voorrecht geweest en ik heb er vertrouwen in dat het technische team goed voorbereid is. Op persoonlijk vlak wil ik ook de aandeelhouders bedanken, wijlen Dietrich Mateschitz, Mark Mateschitz en Chalerm Yoovidhya voor hun onafgebroken steun tijdens mijn tijd bij Red Bull, en Christian, die niet alleen mijn zakenpartner is geweest, maar ook een vriend. Ook wil ik Oliver Mintzlaff bedanken en Eddie Jordan, mijn goede vriend en manager.”

Oracle Red Bull Racing-teambaas en CEO Christian Horner voegde toe: “Al onze belangrijkste momenten van de afgelopen twintig jaar zijn tot stand gekomen met Adrian aan het technische roer. Zijn visie en genialiteit hebben ons in twintig seizoenen aan dertien titels geholpen. Zijn uitzonderlijke vermogen om verder te kijken dan de F1 en bredere inspiratie te bieden voor het ontwerp van Grand Prix-auto’s, zijn opmerkelijke talent voor het omarmen van veranderingen en het vinden van de meest belangrijke gebieden van de regels om zich op te concentreren, en zijn meedogenloze wil om te winnen hebben Red Bull Racing geholpen om groter te worden dan ik denk zelfs wijlen Dietrich Mateschitz zich had kunnen voorstellen. Bovendien zijn de afgelopen 19 jaar met Adrian geweldig geweest. Voor mij was Adrian, toen hij bij Red Bull kwam, al een super ontwerper. Twee decennia en dertien kampioenschappen later vertrekt hij als een ware legende. Hij is ook mijn vriend en iemand die ik eeuwig dankbaar zal zijn voor alles wat hij in onze samenwerking heeft betekend. Hij laat een flinke erfenis achter in Milton Keynes en de RB17 Track Car zal een passende afsluiting zijn van zijn tijd bij ons.”