Liberty Media neemt Formule 1 over

Gepubliceerd op 08 september 2016 door Niels Hendrix

Het Amerikaanse mediabedrijf Liberty Media heeft de eerste concrete stappen gezet om de Formule 1 over te nemen, voor een uiteindelijk totaalbedrag van acht miljard dollar, zo’n 7,1 miljard euro. Bernie Ecclestone blijft daarbij als CEO de scepter zwaaien in de koningsklasse van de autosport.

Liberty Media verkrijgt op korte termijn 18,7 procent van de aandelen. Daartoe is de eerste stap een deal van 1,1 miljard dollar in contanten, waarbij Chase Carey, uitvoerend vice voorzitter van 21st Century Fox, de nieuwe F1-voorzitter wordt. 

“Ik ben vereerd om de rol als voorzitter van de Formule 1 op mij te nemen en de kans te krijgen om naast Bernie Ecclestone, CVC en het Liberty Media-team te werken”, aldus Carey. “Ik bewonder de Formule 1 als zijnde een uniek wereldwijd merk in de sportentertainment. Het trekt elk seizoen honderden miljoenen fans wereldwijd aan.”

“Ik wil Liberty Media en Chase Carey van harte welkom heten en ik kijk ernaar uit om met hen samen te werken”, zei Ecclestone in een korte reactie.

Liberty Media investeert een slordige 3,9 miljard euro en zal 3,6 miljard aan schulden overnemen, zo blijkt uit de overeenkomst. CVC Captital Partners, de huidige eigenaren van de Formule 1, behoudt 65 procent van de aandelen “Formula One Group”, maar krijgt geen stemrecht. De deal wordt waarschijnlijk in het eerste kwartaal van 2017 afgerond.