scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Marko pareert kritiek: "Max is een toekomstig wereldkampioen"

Gepubliceerd op 08 september 2016 door Julien Lemmen

Dr. Helmut Marko, adviseur en talentscout voor Red Bull, heeft zich lovend uitgelaten over Max Verstappen. In een interview met Formula 1.com kan Marko zich niet vinden in de kritiek die de Red Bull Racing-coureur de afgelopen weken kreeg na de veelbesproken race in Spa.

Tijdens de Grand Prix van België was Verstappen betrokken bij een incident in de eerste bocht tussen hem en beide Ferrari’s. Later in de race kwam Max opnieuw Kimi Raikkonen tegen toen hij ferm verdedigde tegen de Fin op het rechte stuk van Kemmel. De beide Ferrari-coureurs, evenals verscheidene analysten en oud-coureurs brachten kritiek uit op de rijstijl van Verstappen. Geheel onterecht vindt Helmut Marko: “Niets van die kritiek was gerechtvaardigd. Max is van een ander kaliber. Hij heeft alle kenmerken van een toekomstig wereldkampioen en hij doet wat nodig is om dat doel te bereiken. Blijkbaar verbazen sommige mensen zich erover dat inhalen en verdedigen daar ook deel van uitmaakt. Als hij echt iets vreselijks fout had gedaan, dan had hij wel een straf ontvangen van de stewards.”

“Het lijkt een beetje op de tijd dat Michael Schumacher in de Formule 1 kwam”, geeft Marko als voorbeeld. “Ik kan me een race herinneren in Hockenheim waar Ayrton Senna bijna met Schumacher op de vuist wilde gaan. Senna was in die tijd de grote man en Schumacher het jonge talent.” Geconfronteerd met de vraag of de huidige grid alleen nog uit ‘lammetjes’ bestaat en Max de enige ‘wolf’ is, lacht Marko: “Ha! Misschien missen we de laatste tijd wel sterke persoonlijkheden. Bovendien zijn sommige coureurs bezig aan hun laatste seizoen en klagen ze over Max, veiligheid en andere zaken. Met Max is er iemand bijgekomen die erg jong is, die weet wat hij wil en er ook alles aan doet om dat te bereiken en succesvol te worden. Ook spreekt de reactie van de fans in zijn voordeel. Ik durf te stellen dat hij nu wereldwijd de populairste coureur van het veld is.”

Op de stelling van Bernie Ecclestone dat de Formule 1 wel meer Verstappens kan gebruiken, antwoordt Marko: “Laten we er nog meer vinden! Maar ik kan me ook nog goed herinneren dat we veel kritiek kregen toen we hem in de Formule 1 brachten."

Max is nog maar 18 jaar. Hij is erg aantrekkelijk voor de doelgroep van 15 tot 25 jaar, een leeftijdscategorie die normaal gesproken moeilijk te bereiken is. Hoe zorgen jullie ervoor dat hij niets van zijn charme en kwaliteiten verliest? “Wij zijn Red Bull! We vertellen hem dat hij vrij is om zijn mening te uiten. En ja, het draait allemaal om Max.”

Naast Marko, zien vele anderen in Max een toekomstige wereldkampioen. Wanneer is de Nederlander en zijn team Red Bull Racing klaar om voor het kampioenschap te vechten? “Ik denkt dat we daar volgend jaar klaar voor zijn”, spreekt Marko zijn verwachting uit. “We hebben het bij reglementswijzigingen altijd goed gedaan. Ook gaat het met de ontwikkeling van de motor de goede kant op. Ons doel volgend jaar is dus absoluut om Mercedes uit de dagen”, besluit de Oostenrijker strijdvaardig.