Max bij de ANWB: “Het heeft me beter gemaakt”

Gepubliceerd op 07 september 2016 door Johan Peeters

Max Verstappen was op woensdagmiddag te gast bij de ANWB in Den Haag voor een exclusief interview. In het kader van de verkeersveiligheidscampagne in Nederland en de road safety-campagne van de FIA, voelde Roelof Hemmen de 18-jarige Limburger aan de tand. Een heel scala onderwerpen passeerde de revue. Zo werd hem onder meer gevraagd wat het met hem deed toen hij in 2015 tijdens zijn eerste Grand Prix van Monaco voor het eerst een heftige crash meemaakte.

Max hierover: “Op het moment dat je iemand anders op hoge snelheid raakt, breken er dingen van jouw auto en kun je niet meer sturen. Je weet dat je gaat crashen en je hebt toch wel het gevoel: dit gaat pijn doen. Je zet je schrap en probeert de klap op te vangen. Sommigen zeggen dat je de handen van het stuur moet halen. Ik heb dat niet gedaan en denk dat dit goed was. Op het moment dat je jezelf schrap zet, span je alles aan en kan je met je lichaam meer klappen opvangen. Ik heb er daags erna wel last van gehad, maar op woensdag zat ik alweer in een kart. Als dit kan na een klapper van 40G dan is een Formule 1-auto wel redelijk veilig.”

Heeft het je voorzichtiger gemaakt? “Nee, het heeft me beter gemaakt. Vooraf wist ik niet hoe veilig een Formule 1-auto is. Na die crash was ik gewoon een vrijer persoon in de auto. Als coureur moet je direct weer instappen en nog harder gaan, dat is het doel.”

Na een korte uitleg over alle knopjes die te vinden zijn op het stuur van zijn Red Bull RB12 werd er nog even vooruitgeblikt naar de komende Grand Prix van Singapore. “Ik verwacht voor ons een goed weekend. In Singapore rijden we op een stratencircuit waar je veel grip moet hebben van de auto, en dat hebben wij. Er zijn gelukkig weinig rechte stukken. We kijken er echt naar uit. Een podiumplaats is absoluut ons doel, maar we kijken meer naar de overwinning.”