scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Max tweede in Grand Prix van Groot-Brittannië: "Het was geweldig!"

Gepubliceerd op 10 juli 2016 door Julien Lemmen

Max Verstappen heeft een uitstekende tweede plaats gescoord in de Grand Prix van Groot-Brittannië. In een race die werd gestart achter de safety car vanwege de natte weersomstandigheden wist Max de mannen van Mercedes goed partij te bieden en scoorde hiermee zijn derde podium in zijn Formule 1-carrière. Lewis Hamilton won voor de derde maal op rij de race in zijn thuisland. Nico Rosberg finishte op P2 maar ontving enkele uren na de race een tijdstraf waardoor Verstappen opschoof naar de tweede plaats en Rosberg genoegen moest nemen met de derde positie. Ricciardo finishte op de vierde positie.

Vlak na de finish reageert Max over de boordradio naar zijn team: “Het was een erg interessante race. We konden de mannen van Mercedes uitdagen en we hadden een goede snelheid te pakken. Bedankt voor de geweldige auto!” Op het podium komt Max uitgebreider aan het woord: “Het was geweldig”, vertelt een breed glimlachende Max tijdens het podiuminterview. "Kijk eens naar de fans, hun support is echt fantastisch." 

"De race was erg opwindend en erg lastig in het begin. De eerste stint op de intermediates ging erg goed en zo kon ik Rosberg inhalen en liep ik zelfs in op Hamilton. Ik wisselde misschien één ronde te laat naar de droogweerbanden en vanaf toen reed ik gewoon mijn eigen race. Helaas kon Rosberg mij nog inhalen, maar toch had ik nog steeds een goede snelheid: ik kon nog steeds de top twee voor mij zien. Om weer het podium te halen, daar ben ik super tevreden mee, dit is denk ik het maximale dat we konden doen. Ik wil graag mijn team bedanken dat ze mij zo'n goede auto hebben gegeven. Ze verdienen veel lof", aldus Max.

Vlak voor de start gaan de hemelsluizen open. Een flinke plensbui zorgt ervoor dat er wordt gestart vanachter de safety car en alle coureurs starten op regenbanden. Tijdens de opwarmronde is het alweer opgehouden met regenen en schijnt de zon zelfs. De baan droogt snel en na vijf ronden wordt het veld vrijgelaten. Een groot aantal coureurs duikt meteen de pits in om te wisselen naar de intermediate banden. De koplopers, waaronder Max, rijden echter nog enkele ronden door op hun regenbanden.

In ronde zeven spint Pascal Wehrlein van de baan af, waardoor er een virtual safetycar situatie komt. Max grijpt zijn kans om te wisselen naar intermediates en komt weer terug op de derde positie achter leider Hamilton en Nico Rosberg op P2. Het veld wordt snel genoeg weer vrijgelaten. In ronde elf spint Bottas in zijn Williams. Hij verliest een handvol plekken, maar kan zijn weg weer vervolgen. Max Verstappen excelleert en is de snelste man op de baan. Hij loopt zienderogen in op Nico Rosberg. Over de boordradio vertelt de Nederlander: “Het wordt droger. Nog niet droog genoeg voor slicks, maar dat moment komt dichterbij.”

In ronde zestien zit Max vlak achter Rosberg en bij het uitkomen van Backetts passeert hij de Duitser op prachtige wijze buitenom. Vettel is de eerste die het aandurft om te wisselen naar de droogweerbanden. In ronde achttien duiken ook de leiders de pits in. Alleen Max rijdt nog één ronde door voordat ook hij wisselt naar de medium droogweerbanden. Na een vlekkeloze stop komt hij weer terug op tweede positie. In ronde 22 gaat Max wijd bij het ingaan van de eerste bocht, maar zonder veel tijdverlies kan hij weer de baan op en blijft op P2.

Dat de condities in de eerste bocht lastig zijn, blijkt even later als Vettel, Alonso en Sainz allemaal spinnen. Ze kunnen echter allen hun weg weer vervolgen. Haryanto heeft minder geluk en kan niet meer uit het grind komen. In ronde 28 maken leider Hamilton en Verstappen beiden een kort uitstapje naast de baan, maar verliezen hiermee geen positie. Rosberg komt intussen steeds dichterbij de Red Bull RB12 van Verstappen. Ronden lang weet Max de snellere Mercedes achter zich te houden. In ronde 38 moet Max dan uiteindelijk toch zijn meerdere erkennen in de Mercedes van Rosberg als hij wordt hij ingehaald bij Stowe.

In de slotfase van de race krijgt Rosberg plotseling problemen met zijn versnellingsbak. Hij krijgt van het team te horen dat hij zijn zevende versnelling niet meer mag gebruiken. Verstappen kan zo weer aansluiten bij Rosberg, maar hij kan helaas geen inhaalactie meer maken. Na de race krijgt Rosberg echter 10 seconden straf opgelegd omdat de boordradioregels zijn overtreden. Hierdoor valt de Duitser in de uitslag terug tot achter Verstappen. 

Aan kop wint Lewis Hamilton voor de derde maal op rij zijn thuisrace. Verstappen wordt door de tijdstraf van Rosberg tweede en teamgenoot Ricciardo wordt vierde. Ferrari beleeft een teleurstellende race. Raikkonen wordt vijfde en Vettel slechts negende. Hierdoor komt Red Bull Racing op slechts zes punten van Ferrari in het constructeurskampioenshap. 

Uitslag van de Grand Prix van Groot-Brittannië:

01 44 Lewis Hamilton      Mercedes                   	52 1:34:55.831
02  6 Nico Rosberg        Mercedes                   	52 +6.911s 
03 33 Max Verstappen      Red Bull Racing TAG Heuer  	52 +8.250s
04  3 Daniel Ricciardo    Red Bull Racing TAG Heuer  	52 +26.211s
05  7 Kimi Räikkönen      Ferrari                    	52 +69.743s
06 11 Sergio Perez        Force India Mercedes       	52 +76.941s
07 27 Nico Hulkenberg     Force India Mercedes       	52 +77.712s
08 55 Carlos Sainz        Toro Rosso Ferrari         	52 +85.858s
09  5 Sebastian Vettel    Ferrari                    	52 +91.654s
10 26 Daniil Kvyat        Toro Rosso Ferrari         	52 +92.600s
11 19 Felipe Massa        Williams Mercedes          	51 +1 lap
12 22 Jenson Button       McLaren Honda              	51 +1 lap
13 14 Fernando Alonso     McLaren Honda              	51 +1 lap
14 77 Valtteri Bottas     Williams Mercedes          	51 +1 lap
15 12 Felipe Nasr         Sauber Ferrari             	51 +1 lap
16 21 Esteban Gutierrez   Haas Ferrari               	51 +1 lap
17 20 Kevin Magnussen     Renault                    	49 DNF
NC 30 Jolyon Palmer       Renault                    	37 DNF
NC 88 Rio Haryanto        MRT Mercedes               	24 DNF
NC  8 Romain Grosjean     Haas Ferrari               	17 DNF
NC  9 Marcus Ericsson     Sauber Ferrari             	11 DNF
NC 94 Pascal Wehrlein     MRT Mercedes               	6  DNF