scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Column: Jos Verstappen - Kritiek op Hamilton is te gemakkelijk

Gepubliceerd op 29 april 2016 door Niels Hendrix

Jos Verstappen is nog altijd Nederlands meest succesvolle Formule 1-coureur ooit en ook dit seizoen deelt hij zijn mening over de Formule 1 met ons via een column in De Telegraaf, welke hieronder te lezen is.

"Het circuit van Sotsji op het Olympisch Park ademt nog altijd de sfeer van de laatste Winterspelen. Woensdag deed ik al met Max de trackwalk en dan valt eigenlijk op hoe netjes, verzorgd en kleurrijk - mede door alle vlaggen en stadions langs de kant - alles eruit ziet. In die zin ben ik toch wel onder de indruk van hoe de Russen het hier voor elkaar hebben. Het heeft een paar centen gekost en het circuit en de faciliteiten worden volgens mij ook niet al te intensief gebruikt, maar het geheel heeft wel de allure die bij de Formule 1 past.

De lay-out van de baan is er één met veel negentig-gradenbochten, een zogenoemd ‘stop-and-go-circuit’ waarop mechanische grip belangrijk is en het moeilijk is het verschil te maken. Ik denk dat de Toro Rosso’s het wederom goed doen als ze zondag rond de plekken acht, negen of tien eindigen.

Na drie races kun je al concluderen dat men name het middenveld dit seizoen dicht bij elkaar zit. Dat heeft voor een belangrijk deel te maken met het nieuwe bandenreglement, waardoor teams kunnen kiezen uit drie verschillende compounds. Hierdoor krijg je meer variatie in racestrategieën en daardoor automatisch meer kans op verrassingen. Ik denk dat het vanuit de Formule 1 één van de betere beslissingen op regelgebied van de afgelopen jaren is geweest.

Op de achtergrond speelt op dit moment nog altijd de discussie over de regels voor 2017. Zeker is dat de wagens breder worden, ook met bredere banden, en er daardoor stoerder uit komen te zien. Dat is prima, maar de coureurs hebben terecht hun zorgen uitgesproken dat inhalen moeilijker gaat worden naarmate de auto’s ook meer downforce krijgen. Want inhalen is toch wat de fans willen zien.

Het belangrijkste voor de sport is echter dat de verschillen op motorisch vlak kleiner worden. Op dit moment heeft Mercedes nog altijd een voorsprong ten opzichte van de rest. Bernie Ecclestone heeft gelijk met zijn kritiek dat mensen niet zitten te wachten op een race waarbij de winnaar al op voorhand vast staat. Spanning is er dit seizoen volop, maar die zit vooral in het middenveld. Het is beter als je die ook vooraan hebt.

Bij Mercedes slaat tot nu toe de balans in alle opzichten door in het voordeel van Nico Rosberg. Hij won de laatste drie races van vorig seizoen en de eerste drie van dit seizoen. Ik gun hem zijn succes en denk dat hij zeer gemotiveerd is om iets te laten zien, ook in de wetenschap dat het voor hem vijf voor twaalf is na een paar jaar waarin hij niet altijd heeft overtuigd.

De mindere races van zijn teamgenoot Lewis Hamilton worden door veel mensen toegeschreven aan zijn extravagante levensstijl, maar dat vind ik te gemakkelijk. Op het circuit is hij in mijn ogen zeker gefocust en als je de laatste races terughaalt moet je gewoon eerlijk concluderen dat het hem ook tegen heeft gezeten. Zoiets kan ook zomaar omslaan. Voor hetzelfde geld wint Hamilton de komende vijf races."

Jos Verstappen

Bron: Telesport/De Telegraaf

Klik hier om mee te doen aan de prijsvraag voor de GP van Rusland en kans te maken op een Max Verstappen Exact cap!