scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Key over GP China: “We mogen niet klagen”

Gepubliceerd op 21 april 2016 door Julien Lemmen

Na een enerverende Grand Prix van China kwamen Max Verstappen en teamgenoot Carlos Sainz als achtste en negende over de streep, waarmee het team weer zes punten op haar conto kon bijschrijven. In China zagen we ook de terugkeer van de kwalificatieprocedure zoals deze in 2015 was. Het veel bekritiseerde knock-out kwalificatiesysteem, dat aan het begin van het seizoen zijn intrede deed, overleefde het slechts twee races. James Key, technisch directeur van Scuderia Toro Rosso, kijkt terug op het weekend in Shanghai.

“De vrije trainingen op vrijdag verliepen volgens plan. We hadden wat nieuwe aerodynamische onderdelen die we wilden testen en we doorliepen ons normale programma met de banden. Tegen het eind van de dag waren we redelijk in vorm”, vat Key de vrijdag samen.

Na een natte derde vrije training op zaterdagochtend, was de baan tijdens de kwalificatie weer zo goed als droog. “We deden met beide auto’s één run in het eerste deel van de kwalificatie, waarmee we redelijk gemakkelijk doorgingen naar Q2. Hierna kregen beide coureurs twee setjes superzachte banden voor Q2 en nog één setje voor Q3. Tegen de tijd dat Q2 werd stilgelegd, doordat Hulkenberg zijn auto langs de baan parkeerde, hadden we genoeg gedaan om door te dringen tot het laatste kwalificatiedeel." 

"Helaas kregen we het in Q3 niet helemaal voor elkaar. We kregen niet het maximale uit onze laatste run op nieuwe banden. Dit is een beetje een terugkerend verhaal aan het worden en hier moeten we aan gaan werken, want we zijn zelden zo sterk in Q3 als dat we denken te zijn. We eindigden dus op P8 voor Carlos en P9 voor Max. Zesde en zevende was mogelijk, maar toch waren we tevreden om met beide auto’s in de top tien te staan.”

Op zondag stond het team een hectische race te wachten. “Carlos had een goed start, maar Max verloor posities door een foute motorstand en moest daarna de ongelukken in de eerste bocht ontwijken. We waren er echter zeker van dat Max zich weer terug naar voren kon vechten, wat hij inderdaad ook deed. De safety car in ronde vier kwam ons, in strategisch opzicht, goed uit. We konden nu wisselen van de superzachte naar de zachte banden. Helaas werden we in de pitstraat opgehouden door een erg langzame Force India, waardoor Max en Carlos veel tijd verloren."

"Met nog 51 ronden te gaan na deze pitstop hadden we veel werk voor de boeg om weer in de punten terecht te kunnen komen. Na de stint op de zachte band wisselde Max naar de medium banden om te proberen zo lang mogelijk door te rijden met een redelijk tempo, om aan het eind echt aan te kunnen vallen. Met Carlos deden we precies het omgekeerde. Het was een erg opwindende race, waarbij onze strategie goed uitpakte. Max eindigde als achtste en Carlos als negende, wat niet super is, maar gezien alle hindernissen die we tegenkwamen, mogen we niet klagen. Ik denk zelfs dat als we een paar rondjes meer hadden, we Hamilton en Massa ook nog te grazen hadden kunnen nemen. We hadden er de snelheid voor, maar helaas hadden we eerder in de race teveel tijd verloren".