scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Column: Jos Verstappen - Max wil honderd punten halen

Gepubliceerd op 15 april 2016 door Niels Hendrix

Jos Verstappen is nog altijd Nederlands meest succesvolle Formule 1-coureur ooit en ook dit seizoen deelt hij zijn mening over de Formule 1 met ons via een column in De Telegraaf, welke hieronder te lezen is.

“De zesde plek van Max in Bahrein was beter dan we met z’n allen verwacht hadden. In het verleden had Toro Rosso daar altijd moeilijke races. En hoewel we in de kwalificatie minder sterk waren dan in Australië, was het eindresultaat gewoon super. Het team loofde vooral de manier waarop hij met de banden omging. Maar toen ik het daar na afloop met Max over had, zei hij: ‘Pap, ik let altijd goed op de banden, maar dat hangt ook af van hoe de auto reageert en onze strategie.’ Alles viel mooi op z’n plaats. Dat was wel lekker na de teleurstelling van de eerste Grand Prix.

Max heeft uitgesproken dat hij dit jaar honderd WK-punten wil halen. Dan moet ‘ie doorrijden, al heeft hij er na twee wedstrijden al negen, dus het kan nog. En als het niet lukt, is dit niet gelijk een teleurstellend seizoen. We zitten immers in een heel competitief veld, tussen de Force India’s en Williamsen, maar ook het nieuwe Haas-team doet het ontzettend goed. Net als Toro Rosso rijden ze daar met een Ferrari-motor. Dat team heeft zich goed voorbereid en goede mensen in huis gehaald. Er wordt nu gezegd dat ze met te veel van Ferrari overgenomen onderdelen rijden, maar dat maakt niet uit, want ze staan wel in de top-vijf. Dat is beter dan iedereen verwacht had.

Over controverses gesproken: vanaf dit weekend wordt na veel discussie weer het kwalificatiesysteem van vorig jaar gebruikt. Voor Max maakt dat niet zoveel uit, hij moet gewoon snelle rondjes aan elkaar rijgen. Voor de fans is het zo begrijpelijker. Het nieuwe afvalsysteem maakte de kwalificatie in Australië en Bahrein soms best interessant, maar soms ook juist niet, dus het is goed dat we nu weer teruggaan.

In China gaat alles anders dan in de meeste andere landen met een Grand Prix. Je mag hier niet met een normaal rijbewijs autorijden – dus we hebben een chauffeur – en veel invloeden uit het buitenland worden tegengehouden. Het internet is hier ook voor een groot deel afgeschermd. Toch kunnen we ons gewoon focussen op de Grand Prix volgens het bekende ritueel. Max heeft nooit last van de verschillen in elk land en dat moet ook. Hij weet waarvoor hij hier is en laat zich niet afleiden.

Natuurlijk snap ik wel dat Lewis Hamilton met zijn eigen vliegtuig hier naartoe reist en tussendoor even bij de Chinese Muur gaat kijken. Ik volg hem op Twitter, zo houd ik bij wat er allemaal speelt in de Formule 1-media. Al moet je daarmee heel voorzichtig zijn, mensen kunnen van alles op internet zetten om de aandacht te trekken. Dat vind ik soms een beetje moeilijk, maar Max weet precies hoe de nieuwe mediawereld werkt. Hij heeft ook ingesteld dat ik in China gewoon op internet kan zoals thuis. En anders doet mijn dochter Victoria dat wel. De jeugd is wat dat betreft toch een stuk sneller.”

Jos Verstappen

Bron: Telesport/De Telegraaf

Klik hier om mee te doen aan de prijsvraag voor de GP van China en kans te maken op een Toro Rosso team polo!