scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Column: Jos Verstappen - Eindelijk weer in Melbourne

Gepubliceerd op 18 maart 2016 door Niels Hendrix

Jos Verstappen is nog altijd Nederlands meest succesvolle Formule 1-coureur ooit en ook dit seizoen deelt hij zijn mening over de Formule 1 met ons via een column in De Telegraaf, welke hieronder te lezen is.

“We zijn weer in Melbourne. Eindelijk. En De eerste race van een nieuw F1-seizoen is altijd bijzonder. Ten eerste omdat je er lang op hebt moeten wachten en ten tweede omdat je dan pas écht kunt zien hoe de krachtsverhoudingen liggen.

Max en ik zijn maandag al gearriveerd om aan het tijdsverschil van tien uur te wennen. Ik heb daar in de regel aardig wat moeite mee. Er waren ook hier weer ochtenden bij dat ik wakker werd met het gevoel dat er een tank over me heen was gewalst. Max past zich, mede door zijn leeftijd, veel makkelijker aan. Gelukkig maar, aangezien hij degene is die moet rijden.

Bij de seizoenstart heb je traditioneel te maken met nieuwe auto’s, nieuwe motoren, nieuwe teams, nieuwe coureurs en - niet te vergeten - nieuwe regels.  Die optelsom brengt een andersoortige spanning met zich mee.

Een groot verschil is de opzet van de kwalificatie, waartoe de FIA pas laat en enigszins op een knullige en chaotische manier besloot. In Q1, Q2 en Q3 valt na respectievelijk de eerste zeven zes en vijf minuten om de negentig seconden de langzaamste coureur af.

Ik vond niet dat er met het oude format van kwalificeren veel mis was. Het nieuwe systeem maakt het echter iets onvoorspelbaarder. Met hopelijk meer actie en meer spanningsmomenten. Als coureur en team moet je meteen de zaken goed voor mekaar hebben, anders kom je in de problemen. De meesten zijn niet enthousiast, maar conservatisme hoort een beetje bij coureurs. Persoonlijk ben ik vooral benieuwd. Het is makkelijk om het idee al op voorhand af te kraken, maar de praktijk zal moeten uitwijzen hoe het functioneert. Misschien is zaterdag na de kwalificatie iedereen ineens laaiend enthousiast.

Meer bedenkingen heb ik bij de restricties op radiocommunicatie tussen teams en coureurs. Alles wat te maken heeft met de auto en racestrategie is verboden.

Ik vind het nogal wat. Formule 1 is de laatste jaren ontzettend complex geworden, dat vereist gewoon de nodige communicatie. Door de restricties zal de coureur nu onderweg meer handelingen moeten verrichten. Mijn verwachting is wel dat de goede coureurs beter met dit soort veranderingen kunnen omgaan dan de mindere goden. Het idee achter de maatregel is dat de invloed van de coureur groter moet worden. In principe ben ik het daarmee eens, maar ik vraag me af of het middel niet erger is dan de kwaal. Het belangrijkste is dat het niet ten koste gaat van de veiligheid.

De bottom line is dat de FIA met kunstgrepen probeert de sport spectaculairder te maken. Prima, al zou de beste verandering zijn als men een modus vindt de verschillen qua vermogen tussen de motoren te verkleinen.

Gelukkig hebben wij met Max over spektakel niet te klagen. Vorig jaar viel hij met motorpech uit in Australië, dit seizoen is het belangrijk het seizoen goed te beginnen en in ieder geval aan te komen. Helemaal met in de wetenschap dat - vanwege de motorensituatie - de punten vooral in de eerste seizoenshelft gepakt moeten worden.”

Jos Verstappen

Bron: Telesport/De Telegraaf

Klik hier om mee te doen aan de prijsvraag voor de GP van Australië en kans te maken op een Verstappen/Exact drivers cap!