scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Column: Johan Cruijff - Max Verstappen in goede handen

Gepubliceerd op 07 maart 2016 door Niels Hendrix

“Je bent nooit te oud om te leren en dat heb ik van de week weer gemerkt. Dankzij Jos en Max Verstappen had ik op het racecircuit van Barcelona een fantastische dag bij het team van Toro Rosso.

Net als in veel andere sporten heb ik ook in de Formule 1 kunnen zien dat handelingssnelheid de basis is. De tijd tussen zien en doen is cruciaal. In de autosport heeft wie het snelste beslist voorrang. Het gaat om het zien en dan meteen weten wat je moet doen. Of dit een pass in het voetbal is, een kruising bij het schaatsen of het schakelen in de Formule 1. Kijk maar naar de start van een Grand Prix. Het zijn altijd dezelfden die dan vooraan rijden en dezelfden die de slag missen.

Een groot verschil met het topvoetbal is dat in de Formule 1 elk facet zijn eigen specialist heeft. Die mag niet falen, anders gaat-ie eruit. Het is mooi om te zien hoeveel mensen rond het team van Max zo moeten werken. Elk onderdeel moet perfect functioneren. Voor minder doen ze het niet. Daar kan het voetbal nog veel van leren.

In de Formule 1 is er voor elk onderdeel een specialist, maar de enige die rijdt is de coureur. Die niet alleen hard moet kunnen racen, maar ook nog iedere specialist moet begrijpen. Hij moet op hun niveau mee kunnen gaan. Dat vergt enorm veel trainingen op allerlei gebied en dwingt je veel in jezelf te investeren. Uiteindelijk ben je als coureur vooral het verlengstuk van het team in de auto.

Het is interessant om te zien hoe Max daarmee omgaat. Het doet me denken aan hoe Rinus Michels me op m’n achttiende bij hem riep en vroeg om tijdens de wedstrijd bepaalde dingen van het team in de gaten te houden. Ik moest dan vooral doen wat ik dacht dat goed was. Ik was de jongste, maar hij deed dat bij geen enkele andere speler. Als die wisselwerking met het team of coach er is, dan ben je continu bezig om samen grenzen te verleggen.

Verder vind ik de uitstraling van Max prima. Hij zit in een wereld die zich niet in de achtertuin afspeelt of voor een paar duizend toeschouwers. Dit is het allerhoogste qua sport, qua druk, qua media, qua alles. Hij is een mediaman, het gezicht van een merk dat over de hele wereld wordt verkocht.

Toch weet hij zich uitstekend te gedragen. Niet alleen door de manier waarop hij naar buiten treedt, maar ook door helemaal zichzelf te zijn. Bovendien wordt hij ondersteund door zijn vader Jos. En wat is er mooier dan advies te krijgen van iemand die van je houdt en verstand van de materie heeft?

Net als ik zal Jos tijdens zijn eigen carrière ongetwijfeld fouten hebben gemaakt en zal hij er alles aan doen om te voorkomen dat zijn kind hetzelfde overkomt. Ook in dat opzicht is Max in goede handen.”

Johan Cruijff

Bron: De Telegraaf/Telesport