scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Toro Rosso moest gokken bij installeren nieuwe motor

Gepubliceerd op 27 februari 2016 door

Scuderia Toro Rosso moest giswerk gebruiken bij het ontwerpen van de installatie voor de nieuwe motor. Dit kwam omdat de deal met Ferrari pas laat werd bevestigd, zegt James Key, technisch directeur van Toro Rosso.

Het team kreeg pas begin november de bevestiging dat het van Renault naar Ferrari krachtbronnen zou wisselen. Dit maakte de voorbereidingen er niet makkelijker op, aangezien het ontwerp van de wagen al in augustus in grote mate vastgelegd was. Toro Rosso wist echter wel dat er een grote kans was dat men Ferrari motoren zou krijgen in 2016, dus begonnen ze een ‘rampenplan’ te ontwikkelen met de middelen die voor handen waren.

“Toen duidelijk werd dat we wellicht een andere krachtbron zouden krijgen, en dat het onduidelijk was wanneer de bevestiging hiervan zou komen, hebben we besloten om verder te gaan met wat we wisten en hebben we proberen te gokken wat we moesten doen”, vertelde Key aan Autosport.com.

“Het klinkt raar, maar op basis van foto’s, ideeën en verhalen moet je een ‘noodplan’ maken. Het zag er naar uit dat de deal met Ferrari door zou gaan, maar we konden niet met ze overleggen over ontwerpmogelijkheden totdat het contract was ondertekend. We hebben daarom de computermodellen gemaakt aan de hand van foto’s. Dit lijkt amateuristisch, maar wat hadden we anders moeten doen?”

Op de vraag of het team in de buurt is gekomen met hun schattingen, zei Key: “Ja, eigenlijk was dat voor ons heel verrassend. Bij het ontwerpen van ons chassis gingen we uit van een ‘worst case scenario’. Toen we data kregen van Ferrari, dachten we ‘ah oké, dit is toch wel beter dan we hadden verwacht’. Dus puur bekeken vanuit het ‘bodywork’ zaten we op het juiste pad en waren we in staat om verder te gaan in die richting.”

“Maar het moeilijkste is niet de vorm van de motor, maar de details en de specificatie ervan. Als je een koelsysteem ontwikkelt, zet je veel R&D in. Uiteindelijk komen ze op de proppen met de juiste specificaties voor het koelsysteem, die overeenkomen met wat de motor nodig heeft en wat het chassis nodig heeft. Normaal kost dit proces maanden, maar wij deden het in twee weken, dus op dat vlak zijn we er echt in geslaagd om de hindernissen te overwinnen. De jongens op de productievloer hebben fantastisch werk geleverd door alles op tijd af te krijgen. Het waren drie loodzware maanden.”