Het Formule 1-seizoen… to the Max

Gepubliceerd op 11 december 2015 door Niels Hendrix

Van zijn verwachtingen tot zijn hoogtepunten: Max Verstappen praat ons via Scuderia Toro Rosso bij over zijn debuutseizoen in de Formule 1 en zijn plannen voor 2016. 

De jongste rijder op de grid heeft zijn debuutseizoen achter de rug, hoe voelt dat?
“Ik heb nooit nagedacht over mijn leeftijd en dat ik de jongste rijder op de grid was. Je moet gewoon altijd in jezelf geloven en ik heb gewoon gedaan wat ik ook deed in de Formule 3 en karting. Het enige verschil met dit jaar, is dat ik in een grotere en snellere auto reed. Natuurlijk vraag je jezelf af ‘kan ik dat wel?’, maar dat heb je in elke klasse. Ik ben een erg relaxed persoon en ik zei tegen mezelf  ‘laten we maar zien wat er gebeurt’. Dat deed ik ook toen ik begon met karten. Je weet nooit wat er gaat gebeuren of hoe goed je bent.”

Heb je je eigen verwachtingen overtroffen?
“Ik denk het wel, een beetje. Ik bedoel, ik heb meer punten gescoord dan ik verwacht had, dus wat dat betreft is het absoluut beter dan ik aan het begin van het jaar had verwacht. Daar ben ik erg blij mee! Ik moet ook zeggen dat ik gedurende het seizoen erg constant ben geweest. Dat is niet altijd eenvoudig in een debuutseizoen.”

Wat was je hoogtepunt van het seizoen en waarop kan je nog het meeste winnen?
“Ik heb veel goede momenten gekend en ook dat maakt me erg blij! Maar als ik er eentje moet kiezen, dan denk ik dat Austin mijn beste race was: zeer compleet, snelle en goede acties met P4 als resultaat. Ik denk dat ik dit jaar over het algemeen veel heb geleerd, veel ervaring heb opgedaan en veel meer kennis heb over de auto, de circuits… Over Formule 1 in het algemeen. Het was ook goed om iemand als Carlos als teamgenoot te hebben. Hij pusht je altijd en daar houd ik van. Je hebt naast je iemand nodig die je pusht, zodat je op de baan alles uit jezelf moet halen.”

Wat zijn je plannen voor de winter?
“Eerst ga ik genieten van een vakantie en vanaf januari draait het weer volledig om trainen en nog eens trainen, om klaar te zijn voor het nieuwe seizoen. Mijn doel voor 2016 is om het iets beter te doen dan dit jaar.”