scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Verstappen zet puntenreeks voort in Brazilië: "P10 was het maximale"

Gepubliceerd op 15 november 2015 door Niels Hendrix

Voor de zesde opeenvolgende Grand Prix is Max Verstappen in de punten gefinisht. Een unieke prestatie voor de Scuderia Toro Rosso-coureur, die in Brazilië met zijn tiende plaats een zwaarbevochten punt bij kon schrijven. Nico Rosberg won de race voor zijn Mercedes-teamgenoot Lewis Hamilton en de Ferrari’s van Sebastian Vettel en Kimi Raikkonen. 

“Ik ben tevreden, over het algemeen was het een goede wedstrijd. De hele race heb ik alles gegeven en dit was het maximale dat er in zat. Realistisch gezien was er vandaag met die lange rechte stukken niet meer mogelijk geweest”, vertelt Max aan Verstappen.nl. “De eerste meters van mijn start waren niet helemaal top, maar de eerste bochten wel. Op de rechte stukken had ik geen kans, dus het was wachten op fouten van anderen.” 

Toch liet Max weer zien dat inhalen een kunst is. Vooral toen hij Sergio Perez passeerde. “Dat moment waarop ik Perez inhaalde, was mijn enige kans. De topsnelheid was vandaag weer een probleem, maar ik wist dat Perez toen met zijn banden worstelde. Ik kwam goed uit de laatste bocht en probeerde het buitenom aan het einde van het rechte stuk. We gaven elkaar net genoeg ruimte en de inhaalactie lukte."

Update: Drie uur na de race heeft de FIA bekend gemaakt dat Felipe Massa, die als achtste over de finishlijn kwam, uit de uitslag is geschrapt. De temperatuur van zijn rechter achterband was te hoog bij het meten op de startgrid. Hierdoor schuift onder andere Max een plaats op en is hij als negende geklasseerd. 

Als de rode lichten doven en het Formule 1-veld wordt losgelaten op Autódromo José Carlos Pace is iedereen goed weg, op Carlos Sainz na, die halverwege de eerste ronde met problemen uitvalt. Valtteri Bottas maakt de meeste plaatsen goed, terwijl Max zij aan zij met de andere Williams van Felipe Massa de eerste bochten induikt. Uiteindelijk behoudt de Nederlander zijn negende plaats, maar moet hij direct daarna wel zijn meerdere erkennen in Sergio Perez, die met de Mercedes-aangedreven Force India de Toro Rosso voorbij steekt. 

Toch weet Max met zijn STR10 Perez bij te benen en blijft hij tot aan zijn eerste pitstop in de twaalfde ronde in het kielzog van de Mexicaan rijden. Maar ondanks het DRS-voordeel komt het niet tot een inhaalpoging. Na de wisseling van de zachte banden naar de medium compound, blijven Perez, Verstappen en Romain Grosjean als aan een touwtje achter elkaar het circuit rondgaan. Nadat iedereen een keer binnen is geweest, ligt het drietal op P9, P10 en P11. 

In de 32e ronde sluipt Max in het achteronder van Perez en laat hij zich aan het einde van het rechte stuk in de spiegels van de Force India zien. Een ronde later gaat Verstappen er daadwerkelijk voor en passeert hij Perez buitenom in de Senna S. Een gewaagde en spectaculaire manoeuvre die het Limburgse talent de negende stek oplevert. Grosjean ziet meteen zijn kans schoon om de verraste Perez ook voorbij te steken. 

In ronde 35 krijgt Max bij de Toro Rosso pitbox nieuwe mediums en vervolgt hij zijn weg vlak voor Perez, die ook gestopt is. Maldonado, die in zijn enthousiasme Marcus Ericsson raakt, krijgt een vijf seconden tijdstraf. In de 41e ronde gebruikt Grosjean zijn Mercedes-vermogen om Max op het rechte stuk van Interlagos te passeren. 

Als Max voor de derde keer binnen komt en in de 55e ronde naar de zachte band wisselt, gaat hij er eens goed voor zitten. Verstappen zit al vlug op de staart van Felipe Nasr en in ronde 59 doet hij nogmaals wat niemand voor mogelijk houdt: Max haalt Nasr buitenom in de eerste bocht in. Het levert hem de elfde positie op. 

Max blijft daarna doortrappen en zet voet richting Maldonado. Met nog drie ronden te gaan maakt Max zijn laatste inhaalactie van de race. Dit maal aan de meer gebruikelijke binnenkant van de Senna S, waar hij de Lotus inhaalt en de tiende plaats en het bijbehorende punt opstrijkt. 

Vooraan is er de hele race weinig spanning te bespeuren. Rosberg leidt de race vanaf pole positie en Hamilton volgt gedwee. Het Ferrari-duo weet geen vuist te maken richting de Mercedessen en zo finisht de top vier in dezelfde slagorde als ze gestart zijn. 

Uitslag van de Grand Prix van Brazilië:

 P Driver                 Team          Time 
 1 Nico Rosberg       GER Mercedes      1:31:09.090 
 2 Lewis Hamilton     GBR Mercedes      +7.756s 
 3 Sebastian Vettel   GER Ferrari       +14.244s 
 4 Kimi Raikkonen     FIN Ferrari       +47.543s 
 5 Valtteri Bottas    FIN Williams      +1 lap 
 6 Nico Hulkenberg    GER Force India   +1 lap 
 7 Daniil Kvyat       RUS Red Bull      +1 lap 
 - Felipe Massa       BRA Williams      +1 lap 
 8 Romain Grosjean    FRA Lotus         +1 lap 
 9 Max Verstappen     NED Toro Rosso    +1 lap 
10 Pastor Maldonado   VEN Lotus         +1 lap 
11 Daniel Ricciardo   AUS Red Bull      +1 lap 
13 Sergio Perez       MEX Force India   +1 lap 
13 Felipe Nasr        BRA Sauber        +1 lap 
14 Jenson Button      GBR McLaren       +1 lap 
15 Fernando Alonso    ESP McLaren       +1 lap 
16 Marcus Ericsson    SWE Sauber        +2 laps 
17 Will Stevens       GBR Marussia      +4 laps 
18 Alexander Rossi    USA Marussia      +4 laps 
NC Carlos Sainz       ESP Toro Rosso    DNF