scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Giedo van der Garde: “Ik had graag tegen Max geracet”

Gepubliceerd op 15 november 2015 door Niels Hendrix

Het had weinig gescheeld of Nederland had bij de start van het huidige Formule 1-seizoen in Melbourne, begin maart, twee Nederlandse coureurs op de grid gehad. Maar op de plek waar voor Max Verstappen het avontuur begon, eindigde het voor Giedo van der Garde.

Hij won weliswaar tot vijf keer toe een rechtszaak tegen Sauber en werd met een riant bedrag gecompenseerd, maar uiteindelijk werden de twee stoeltjes van het team ingenomen door een Zweed en een Braziliaan. En niet door hem.

“Ik had graag tegen Max geracet. Ik ken Max en de hele familie al vele jaren, dus dat was zeker bijzonder geweest. Maar helaas is het er niet van gekomen. Ik denk wel dat het zeker in het begin van het seizoen leuke competitie had kunnen opleveren, want de auto’s van Sauber waren toen zeker competitief”, zegt Giedo van der Garde op RedBull.com. “Maar naarmate het seizoen vorderde zag je de Saubers wegzakken. Ik denk dat Max inmiddels geen last meer van me gehad zou hebben…”

Vanaf de zijlijn volgt hij nog intensief de Formule 1. “Ik let op alles en iedereen. In die zin kijk ik wel als kenner, als insider. Maar natuurlijk ben ik ook extra gefocust op Max. Hij maakt toch iets extra’s los. Bij mij. Bij iedereen.” Giedo van der Garde zegt verbaasd te zijn over de stormachtige ontwikkeling van Max Verstappen. “Net zoals de rest van de wereld.”

Giedo: “Max kwam als een groentje in de Formule 1. Een jongen van nog geen achttien met weinig ervaring in de autosport. Maar als je dan ziet hoe hij zich staande heeft gehouden en hoe snel hij doorgroeit, dat is top. En dat toont ook zijn uitzonderlijke talent. Hij heeft zijn mindere punten ook weten te verbeteren. In het begin was bijvoorbeeld zijn kwalificeren nog voor verbetering vatbaar, maar je ziet met name de laatste races dat hij aan alle kanten groeit. En wat ik knap vind is dat Max gewoon zichzelf blijft. Lekker normaal, onder alle omstandigheden koel en rustig. Dat is prachtig om te zien.”

Giedo van der Garde ziet ook duidelijke verschillen tussen de ontwikkeling van enerzijds Verstappen en anderzijds andere debutanten als Felipe Nasr (Sauber) en Carlos Sainz (Toro Rosso). Beiden vielen in zijn ogen na een sterk begin van het seizoen enigszins terug, terwijl de steile leercurve van de Limburger zich juist onverminderd voortzet.

Giedo: “Bij iemand als Sainz zie je dat hij de laatste races iets teveel fouten maakt en merk je aan alles dat hij onder druk staat. In tegenstelling tot Max, die alleen maar beter wordt. Dat heeft ook te maken met de wisselwerking met het team. En met de goede resultaten natuurlijk. Alles zit nu mee, alles lukt en dat komt zijn zelfvertrouwen ten goede. En zelfvertrouwen is in de Formule 1 ontzettend belangrijk. Dat scheelt zomaar één tot tweetienden van seconden per rondje.”

Hij noemt de Grand Prix van Boedapest, traditioneel de laatste race voor de zomerstop, cruciaal. “Ik ben zelf ook een rookie geweest en ook bij mij was Boedapest een kantelpunt in het seizoen. Daarna ging het alleen maar beter met me. En zo is het nu met Max ook gegaan.”

Hij onderkent dat Verstappen van een andere order van grootte is en dat zijn verblijf in de Formule 1 normaal gesproken van veel langere duur zal zijn. Van der Garde reed in 2013 voor Caterham en werd het jaar erna reservecoureur bij Sauber. Het was de bedoeling dat hij in 2015 bij dat team achter het stuur zou kruipen, maar ondanks een geldig contract koos Sauber voor veel meer geld uiteindelijk voor een ander. Van der Garde beschouwt de Formule 1 voor hem als een gesloten boek en richt zich voortaan op andere klassen. Bovendien wordt hij ontwikkelingscoureur bij Pirelli, de exclusieve bandenleverancier in de Formule 1.

Met Max en Jos Verstappen onderhoudt hij regelmatig contact, vooral via whatsapp. Maar een advies aan Max, dat heeft hij niet. “Advies van mij heeft Max niet meer nodig. Hij is nu al verder dan ik ooit gekomen ben.”

En tenslotte: “Max heeft met Jos de beste coach die hij zich kan wensen. Als ik dan toch een advies zou moeten geven dan is het dat hij moet doorgaan met wat hij nu aan het doen is. En dat is verdomd hard racen.”

Bron: www.redbull.nl/maxverstappen

Om mee te doen aan de prijsvraag voor de GP van Brazilië en kans te maken op een STR-hoody, klik je hier!