scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Max tweede in finale Hornbach Verstappen Simulator Wedstrijd

Gepubliceerd op 04 november 2015 door Niels Hendrix

Een bomvol parkeerterrein en een drukte van jewelste. De opening van de nieuwe Hornbach vestiging in Best werd door honderden Verstappen-fans aangegrepen om Max live te kunnen zien racen. In Brabant werd namelijk de finale van de Verstappen Simulator Wedstrijd verreden en vijf gespannen gezichten namen het op tegen de Nederlandse Formule 1-coureur. In een simulator, maar toch. Max onderschatte de concurrentie niet en dat bleek terecht, want bij het vallen van de finishvlag moest hij zijn meerdere erkennen in Bono Huis, de winnaar van de competitie. 

De vijf finalisten zijn via voorrondes door heel het land (met 400 deelnemers, via de halve finale bij Hornbach Geleen (met 26 kandidaten), uiteindelijk in de finale in Best beland. Het zestal neemt zij aan zij plaats in de racestoeltjes van de simulators. Na een paar trainingsrondjes op het circuit van Interlagos is het ergste angstzweet verdwenen en wordt de vijf ronden tellende kwalificatie met verbeten blikken aangegaan. Max pakt daarin de derde tijd (1:13.458), achter Bono (1:12.738) en Roy Berwald (1:13.118). “Ik ben blij dat ik er meer achter me heb staan op de startgrid dan voor me”, zegt Max na de kwalificatie glimlachend. 

Als Olav Mol het startsein geeft en de rode lichten doven, volgt een spannende strijd op het Braziliaanse circuit. Niet voor de koppositie, want die heeft polesitter Bono de hele race stevig in handen. Max is sluw en steekt in de eerste ronde Roy voor de tweede plek voorbij. Dat de Scuderia Toro Rosso-coureur niet alleen heer en meester is in inhalen blijkt daarna, want door de verdedigende lijnen van Max spint tot twee maal toe een directe achtervolger. 

Zo ziet het in groten getale aanwezige publiek hoe Bono de virtuele race met een paar seconden voorsprong op Max wint. Terecht, zo bevestigt Max, die meteen de winnaar feliciteert: “Ik had geen kans. Maar ik ben blij met de tweede plaats. Amateurs kun je deze jongens niet noemen, ze zijn heel professioneel met simracen. Dat is natuurlijk een ander gevoel dan echt racen, maar het blijft racen.” 

“Het hele evenement bij Hornbach was mooi opgezet en ik vond het een super finale hier in Best. Het is altijd leuk om op een simulator te racen”, aldus Max, die het verschil verduidelijkt met de “echte” F1-simulator van Red Bull Racing in Groot-Brittannië: “Die is veel uitgebreider. Daar trainen we in om de baan te leren kennen en de auto af te stellen. Dat bepaalt voor het belangrijkste deel met welke set-up je de eerste vrije training begint.”

Nadat de winnaar van de Verstappen Simulator Wedstrijd uit handen van Max een gesigneerde trofee, een STR-softshell jacket en een Verstappen-cap heeft ontvangen, laat hij zich ontvallen thuis al tien jaar te simracen. “In een simulator rijden is een andere discipline. Op een echt circuit zou Max mij om m’n oren rijden. Ik doe dit al jaren, dus die uitslag is een logisch gevolg.” Bono vervolgt: “In de kwalificatie ging het al goed, dus ik wist dat ik de snelheid had om te winnen. De start was het belangrijkste en die ging goed. Om tegen Max te kunnen racen, was een unieke mogelijkheid. Om hem dan te verslaan, is wel heel erg mooi.”

Na een interview met Olav Mol, waarbij de meest uiteenlopende vragen uit het publiek worden beantwoord, haast Max zich naar de Verstappen merchandise trailer. Daar heeft zich een slingerend lint van minstens 50 meter gevormd en wordt geduldig gewacht op een handtekening of foto. Max is echter net als Hornbach: hij pakt aan en zet door, totdat ook de laatste fan van een krabbel is voorzien. 

Bekijk hier het fotoalbum van Max bij de finale van de Hornbach Simulator Wedstrijd.