scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Verstappen negende in Mexico: "Het maximale eruit gehaald!"

Gepubliceerd op 01 november 2015 door Bas Winckels

De eerste Grand Prix van Mexico sinds 1992 heeft voor Max Verstappen een negende positie opgeleverd. Na vanaf een achtste posite te zijn gestart, wist de Nederlander uitstekend partij te geven op het hogesnelheidscircuit Autodromo Hermanos Rodriguez. Met zijn Renault-krachtbron in de Scuderia Toro Rosso kon hij knap het tempo volgen van de Mercedes-aangedreven Force Indias en Lotussen. Een solide resultaat voor de jonge coureur. De race werd gewonnen door Nico Rosberg, die zich nu opvolger van Nigel Mansell mag noemen, de winnaar van de vorige editie. Zijn teamgenoot Lewis Hamilton volgde de Duitser de gehele wedstrijd en werd tweede. Valtteri Bottas was met zijn Williams ‘best of the rest’ en completeerde het podium.

“Ik heb het maximale eruit gehaald”, vertelt Max direct na de wedstrijd aan Verstappen.nl. “Mijn race ging best goed. Mijn start was prima en ik ging naar P6, daar was ik erg blij mee. De eerste stint, waarin ik mijn eigen tempo kon rijden, ging ook erg goed. Op een gegeven moment kon ik de Red Bulls bijhouden, maar ik moest ze laten gaan omdat mijn motor te heet werd. Vanaf dat moment was het niet de gemakkelijkste race. Ik moest rustig aan doen om de auto te koelen en dat heeft me helaas veel tijd gekost."  

Max vervolgt: "Door het gebrek aan topsnelheid kon ik de Force Indias niet achter me houden. Ik maakte een foutje in het stadiongedeelte, maar Perez zou me toch wel voorbij zijn gegaan. De negende plek is waar we vandaag thuis hoorden. We hadden het niet beter kunnen doen. Dat ik weer punten heb gehaald, voor de vijfde keer op rij, is erg positief voor het team. Dat hoop ik in Brazilië voort te kunnen zetten."

Bij de start is Verstappen prima weg en weet in de eerste bochten zijn achtste positie te behouden, ondanks zijn angst om op het lange rechte stuk naar de eerste bocht door Jan en alleman voorbij gestoken te worden door gebrek aan vermogen in zijn Renault-motor. Duw- en trekwerk van de beide Williamsen en een lekke band van Vettel zorgen ervoor dat hij kan opklimmen tot de zesde positie. Felipe Massa zit op zijn staart, die het voordeel van DRS krijgt. Toch kan Max in de bochtige gedeelten voldoende afstand nemen, zodat de Braziliaan hem aan het einde van de DRS-zones niet kan inhalen. Langzaam neemt de Nederlander afstand van zijn achterligger en hij weet Bottas, die voor hem ligt, goed bij te houden. De Fin duikt echter als eerste naar binnen voor een reguliere stop, waardoor Max opschuift naar de vijfde positie. De slijtage van de zachte band is dusdanig hoog dat velen het voorbeeld van Bottas volgen. Max blijft ondertussen constante rondetijden rijden op zijn zachte banden. Hij bouwt langzaam zijn voorsprong op Sergio Perez uit, terwijl Daniel Ricciardo op P4 langzaam bij de Nederlander wegrijdt.

Vettel spint kortstondig van de baan, maar kan zijn weg zonder schade vervolgen. De Duitser vertoeft in de achterhoede na zijn lekke band in de openingsfase. Dat hij het maximale eruit probeert te halen, blijkt uit veel kleine foutjes van zijn hand, die we normaal gesproken niet bij de voormalig wereldkampioen zien. Bottas probeert Raikkonen in te halen, waarbij beide Finnen elkaar raken. De linker achterwielophanging van de Ferrari breekt hierbij af, zodat Raikkonen de strijd moet staken.

Een pitstop van Daniil Kvyat zorgt ervoor dat Max de vierde positie overneemt. Dan stopt ook Ricciardo, zodat Max kortstondig opschuift naar een podiumpositie. Maar een ronde later, in de 25e ronde, gaat ook Max naar binnen voor een setje medium compound banden en hij hervat de strijd op een achtste positie, vlak voor zijn teamgenoot Carlos Sainz. Als de Spanjaard wordt ingehaald door Perez, rijdt de Mexicaan met een snelheid van een of twee tienden per ronde het gat naar Verstappen langzaam dicht. Hij weet het gat tot ongeveer een seconde terug te brengen, waarna Verstappen een zeldzaam foutje maakt bij het insturen van het stadion. De Force India coureur laat er geen gras over groeien en steekt de Nederlander voorbij onder luid gejuich van zijn thuispubliek.

In de 52e ronde vliegt Vettel wederom van de baan, ditmaal definitief: hij verlaat de race en vergooit zijn kansen op de tweede plaats in het kampioenschap. Het veroorzaakt een safety car situatie, waarna bijkans het hele veld de pits induikt voor een laatste stop, met uitzondering van de Mercedessen en Perez. Ook Max past zijn strategie aan en maakt een laatste stop, waardoor het foutje in het stadion irrelevant wordt voor zijn positie. Hij blijft hierdoor negende. Perez vraag zich af of hij naar binnen moet, en zijn besluiteloosheid zorgt ervoor dat hij bij de herstart over een set banden beschikt die negentien ronden ouder zijn dan die van de Limburger.

Na zes ronden achter de safety car wordt het veld weer losgelaten en zit Verstappen op de staart van Perez. De Mexicaan veroorzaakt een treintje van zeven auto’s, waarbij Max wordt omgeven door Mercedes motoren: voor hem de Force Indias, achter hem de Lotussen. Hij weet het tempo van Romain Grosjean achter hem echter te pareren, waardoor een keurige P9 zijn deel wordt, goed voor twee wereldkampioenschapspunten.

Vooraan vechten de Mercedessen een weinig opwindend gevecht uit om de overwinning: Nico Rosberg behoudt de leiding in de wedstrijd na van pole positie te zijn gestart. Met uitzondering van een paar ronden tijdens de pitstops, wisselen de twee niet van positie. Achter hen strijden de Red Bulls en de Williamsen om de laatste podiumplaats. Bij de herstart na de safety car ziet Bottas zijn kans schoon en verschalkt Kvyat voor de derde positie.

Uitslag van de Grand Prix van Mexico:

 P Driver                 Team          Time 
 1 Nico Rosberg       GER Mercedes      1:42:35.038 
 2 Lewis Hamilton     GBR Mercedes      +1.954s 
 3 Valtteri Bottas    FIN Williams      +14.592s 
 4 Daniil Kvyat       RUS Red Bull      +16.572s 
 5 Daniel Ricciardo   AUS Red Bull      +19.682s 
 6 Felipe Massa       BRA Williams      +21.493s 
 7 Nico Hulkenberg    GER Force India   +25.860s 
 8 Sergio Perez       MEX Force India   +34.343s 
 9 Max Verstappen     NED Toro Rosso    +35.229s 
10 Romain Grosjean    FRA Lotus         +37.934s 
11 Pastor Maldonado   VEN Lotus         +38.538s 
12 Marcus Ericsson    SWE Sauber        +40.180s 
13 Carlos Sainz       ESP Toro Rosso    +48.772s 
14 Jenson Button      GBR McLaren       +49.214s 
15 Alexander Rossi    USA Marussia      +2 laps 
16 Will Stevens       GBR Marussia      +2 laps 
NC Felipe Nasr        BRA Sauber        DNF 
NC Sebastian Vettel   GER Ferrari       DNF 
NC Kimi Raikkonen     FIN Ferrari       DNF 
NC Fernando Alonso    ESP McLaren       DNF