scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Van Amersfoort: “Bij Max is alles plus, plus, plus”

Gepubliceerd op 30 oktober 2015 door Niels Hendrix

In een Oostenrijkse pizzeria, in de buurt van de Red Bull Ring, zag Frits van Amersfoort afgelopen zondag Max Verstappen excelleren tijdens de Amerikaanse Grand Prix in Austin. De oud-teambaas van Verstappen in de Formule 3 zag samen met de overige leden van zijn gerenommeerde renstal 'Van Amersfoort Racing' hoe de 18-jarige Limburger op sensationele wijze de vierde plaats claimde. En zichzelf andermaal ontpopte tot één van de hoofdattracties van het rondreizende Formule 1-circus.

De doorgaans zo nuchtere Frits van Amersfoort deelde tijdens de race, met name in de enerverende slotfase, volop mee in de opwinding om hem heen. "Het was echt genieten. Potverdorie, wat deed Max het fantastisch. Wat kan die gozer toch racen”, zegt Van Amersfoort op RedBull.com. En om zijn enthousiasme aan te geven: “Ik heb voor het eerst in mijn leven zelfs zitten twitteren tijdens een race...”

Franz Tost, de huidige teambaas van Max Verstappen bij Scuderia Toro Rosso, liet zich na afloop van de race in Texas ontvallen dat de jongste F1-coureur aller tijden hem maar blijft verbazen. Het is een opmerking waar Van Amersfoort zich wel in herkend. Lachend: “Ik moet constateren dat die typering op de familie Verstappen het meest van toepassing is.”

Van Amersfoort vervolgt: “Ik vind dat Max als coureur steeds completer wordt. Maar het is ook nog steeds een verdomd leuk joch. Pas geleden kwam hij nog even buurten op de Hockenheimring in Duitsland en dat was eigenlijk voor het eerst dat wij elkaar weer spraken sinds afgelopen seizoen. En dan merk je gewoon dat hij nog steeds volledig zichzelf is. Op geen enkel moment heb je dan het idee dat je in de tent staat te praten met een internationale vedette in wording. Je moet bijna oppassen dat je niet teveel in superlatieven praat, maar wat dat doet hij het goed. In alle opzichten.”

Als we Frits vragen om toch een kritische kanttekening te plaatsen, laat hij even een korte stilte vallen. Dan verontschuldigt hij zich: “Sorry, ik zou echt geen kritische noot kunnen verzinnen.”

Behalve in de Formule 1, valt de naam van Max Verstappen ook nog zeer frequent in relatie tot het Formule 3-circus. Want ook daar is een Verstappen-effect aan de hand, beaamt Van Amersfoort.

“Max heeft de autosport in een houdgreep gelegd, die dit jaar behoorlijk merkbaar was. Er waren diverse jongens die probeerden hetzelfde te doen als Max, door direct vanuit de karts de overstap te maken naar de Formule 3. Maar alle pogingen zijn gestrand. Natuurlijk zaten daar ook jongens bij die getalenteerd waren, maar ze hebben by far niet kunnen doen wat Max heeft gedaan. De internationale autosportfederatie FIA heeft op deze ontwikkeling gereageerd door vanaf volgend jaar Formule 3 alleen nog maar toe te staan voor rijders die al minimaal een jaar hun licentie hebben. En dat komt allemaal door Max. Het is voor het eerst in de geschiedenis van de autosport dat de FIA zo’n ingrijpende stap onderneemt.”

We vragen Frits of het merkbaar is dat ook de persoonlijke ambities van F3-coureurs anders zijn geworden door Max? En of ze nu allemaal dromen van een snelle en succesvolle overstap naar de Formule 1?

“Die dromen hebben ze zeker, maar dat valt niet volledig op het conto van Max te schrijven. Dat komt namelijk ook door het nieuwe Formule 3-reglement. Tot twee jaar geleden was Formule 3 enorm versnipperd met allemaal nationale kampioenschappen. De introductie van het Europees kampioenschap Formule 3 is vanaf het begin een succesvolle greep gebleken en heeft de klasse een enorme boost gegeven. De uitzonderlijke prestaties van Max komen daar nog eens bovenop en ik moet zeggen dat hij me daarmee wel met een probleem heeft opgezadeld.”

“Nog steeds moet ik mensen ervan overtuigen dat wat Max gedaan heeft en nu in de Formule 1 aan het doen is iets exceptioneels is en zeker niet normaal.”

Max Verstappen is onbetwist één van de grote smaakmakers van de Formule 1. Volgens Van Amersfoort zelfs dé smaakmaker. Maar wie zijn de andere smaakmakers in zijn ogen? Van Amersfoort: “Moeilijk. Zijn teamgenoot, Carlos Sainz, doet het goed, maar met de nadruk op goed. Hij doet het niet verschrikkelijk goed.”

“En om eerlijk te zijn heb ik met de andere heren in de Formule 1 niet zoveel op. Ik ken Valtteri Bottas goed vanuit zijn Formule 3-tijd, ik heb zelfs nog wel eens achter hem aangezeten. Ik vind hem ook nog steeds een groot talent. Maar verder ben ik met name teleurgesteld in de oude rotten op de grid. Ik vind dat zij moeten oprotten. En dat zeg ik niet omdat het slechte coureurs zouden zijn, maar het wordt ook eens tijd voor iets nieuws. Een Massa of Button mag best eens plaatsmaken voor de nieuwe generatie.”

”Ik begrijp heel goed dat teams ervaring belangrijk vinden. Sterker, dat hebben we bij Van Amersfoort Racing ook hoog in het vaandel staan. Maar ervaren Formule 3-rijders zijn al snel tweede keus, want die jongens moeten niet te lang blijven hangen. Vaak is het beter een getalenteerde rookie te nemen dan een mindere jongen met ervaring.”

Toch ziet hij in de Formule 3 en in andere opstapklassen de leeftijden van coureurs wel omlaag gaan. Een ontwikkeling die Frits van Amersfoort met lede ogen volgt.

Het is met Max net zoals met Red Bull. Er zijn talloze bedrijven die het succes van de energiedrankjes van Red Bull proberen te kopiëren, maar zonder succes. Zo is het ook met Max. Hij is uitzonderlijk. Waarbij het aandeel van vader Jos in het succes niet vergeten mag worden, benadrukt hij.

"Max is enorm getalenteerd, maar ook enorm gekweekt. Dat aspect moet niemand onderschatten. Jos is misschien wel de beste coach ter wereld. Voor mij is hij in ieder geval de coach van het jaar. Jos en Max hebben samen een fenomenale prestatie geleverd door dit jarenlange proces samen te doorlopen en door het nu op het allerhoogste niveau waar te maken. En natuurlijk is het zo dat talent de meest fantastische voedingsbodem is. Want één ding is duidelijk: bij Max is alles plus, plus, plus.”

Bron: www.redbull.nl/maxverstappen

Om mee te doen aan de prijsvraag voor de GP van Mexico en kans te maken op een STR-softshell jacket, klik je hier!