Column: Jos Verstappen - Groot contrast met Austin

Gepubliceerd op 30 oktober 2015 door Niels Hendrix

Jos Verstappen is nog altijd Nederlands meest succesvolle Formule 1-coureur ooit en dit seizoen deelt hij als vader van Max zijn mening over de Formule 1 met ons via een column in De Telegraaf, welke hieronder te lezen is.

“Wat de Grand Prix in Amerika vooral duidelijk heeft gemaakt, is hoe mooi de Formule 1 kan zijn als iedereen over dezelfde pk’s beschikt. Tot op het laatst bleven zo’n beetje alle auto’s bij elkaar en kon het nog alle kanten opgaan. Het is daarom goed geweest dat de spannendste race van het jaar uitgerekend in Austin is gereden. Amerikanen willen nu eenmaal spektakel; nou, dat hebben ze gekregen. Ik hoop dat het de mensen binnen de Formule 1 aan het denken heeft gezet.

Daarom kijk ik ook nuchter tegen de wereldtitel van Lewis Hamilton aan. Het is natuurlijk verdiend, maar als je auto zoveel beter is dan die van de rest dan is het niet meer dan logisch dat je wereldkampioen wordt. Het was pas bijzonder geweest als je in zo’n wagen de titel níét had gepakt. De enige die hij moet verslaan, is zijn eigen teamgenoot, omdat die in dezelfde wagen rijdt.

Wat het incident in Texas met zijn collega Nico Rosberg betreft, is het natuurlijk simpel. Rosberg was na afloop kwaad omdat Hamilton hem meteen na de start van de baan drukte, maar hij laat dat wel toe. Zodra Rosberg harder van zich afbijt en niet op het randje gaat zitten, maar even er overheen, dan wordt Hamilton vanzelf voorzichtiger. Nu vraagt Rosberg erom.

Wat dat betreft was het mooi om te zien hoe mijn zoon Max het in dezelfde race aanpakte met de Ferrari’s van Kimi Raikkonen en Sebastian Vettel. Dat was een echt gevecht, dat typerend was voor de manier waarop hij reed. Ik analyseer nu even niet als betrokken vader, maar puur realistisch en kom tot de conclusie dat Max geen fout heeft gemaakt. De manier waarop hij Raikkonen en Vettel tegenstand bood, op precies het juiste moment binnenkomen voor de bandenwissel; het was allemaal ongelooflijk voor iemand van net 18 jaar. Hij weet steeds precies wat-ie moet doen. Echt heel knap.

Daarom is het contrast met Mexico City ook groot. Er moet hier echt een wonder gebeuren wil Max hoog eindigen. De supersnelle baan leent zich helaas niet voor zijn auto, maar vooral voor Mercedes. Natuurlijk is Max druk bezig om er toch het maximale uit te halen. Dat vereist een heel intensieve voorbereiding, omdat de hoogte consequenties heeft voor de remmen, koeling, downforce; noem maar op. Bovendien moet de turbo ook een stuk harder werken. Daarom is elke minuut er één om te kijken waar de voordeeltjes zitten.

Hoewel het circuit hier in Mexico City niet bepaald voor Max is gemaakt, is de vernieuwde baan wel heel mooi. Met een lang recht eind en langzame bochten. Bovendien is de omgeving waarin er geracet wordt prachtig. Een verrijking voor de Formule 1.”

Jos Verstappen

Bron: De Telegraaf/Telesport

Om mee te doen aan de prijsvraag voor de GP van Mexico en kans te maken op een STR-softshell jacket, klik je hier!