Renault heeft elf tokens gebruikt voor motor upgrade

Gepubliceerd op 23 oktober 2015 door Niels Hendrix

Renault heeft voor de upgrade van haar power unit elf van de twaalf beschikbare “tokens” gebruikt, die de motorfabrikant dit jaar ter beschikking had om wijzigingen door te voeren. De Franse leverancier heeft twee stuks van de nieuwe specificatie V6 naar Austin meegenomen, maar noch Red Bull Racing noch Scuderia Toro Rosso gaan die dit weekend inzetten. 

Het ziet ernaar uit dat er op zijn vroegst in Brazilië met de nieuwe power unit gereden zal worden. “Een gridstaf incasseren lijkt niet op te wegen tegen het voordeel”, aldus Remi Taffin van Renault op Autosport.com. “En in de regen is de Red Bull-Renault veel beter, dus het is het niet waard om in Austin tien plaatsen teruggezet te worden. Sommige concurrenten hebben besloten om penalty’s te nemen, dus al met al zijn we blij dat we de nieuwe motor dit weekend niet gebruiken.”

Taffin legt uit dat er volgende week in Mexico ook niet met de laatste specificatie gereden zal worden: “We kunnen de nieuwe motor niet in Mexico inzetten, dat heeft een goede reden. Dat circuit vergt vanwege de hoogte namelijk een ander pakket voor de auto. Zelfs al zouden we het willen dan kan die daar eigenlijk niet geïnstalleerd worden.”

“Dat heeft met logistiek te maken. Als je het koelsysteem in overeenstemming brengt met de Mexico-uitvoering, moet je sommige onderdelen aanpassen en die zijn nog voor de oude specificatie gemaakt. Het wordt onbekend terrein, dus om die Grand Prix met een nieuwe motor te starten is volgens mij sowieso niet het beste.”

Taffin voegt toe dat er nog gewerkt wordt aan de update en dat een tot in Brazilië uitgestelde introductie de risico’s verminderd. “Dat gaat over mapping en software. We willen geen risico’s meer nemen en misschien ziet het over twee of drie weken anders uit.”

Gevraagd naar het resterende twaalfde token, zegt Taffin: “Vooralsnog zijn we niet van plan dat te gebruiken. Als het de moeite waard is, zullen we het doen, net als nu, maar op dit moment hebben we niets in gedachten.” Over 2016 tenslotte: “We weten dat we een gat van ongeveer een seconde moeten dichten. Dat is ons doel.”

Om mee te doen aan de prijsvraag voor de GP van USA en kans te maken op een STR-hoodie, klik je hier!