scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Column: Jos Verstappen - Max rijdt met dezelfde motor

Gepubliceerd op 23 oktober 2015 door Niels Hendrix

Jos Verstappen is nog altijd Nederlands meest succesvolle Formule 1-coureur ooit en dit seizoen deelt hij als vader van Max zijn mening over de Formule 1 met ons via een column in De Telegraaf, welke hieronder te lezen is.

“Om meteen met de deur in huis te vallen, Max zal dit weekend tijdens de Grote Prijs van de Verenigde Staten niet met de nieuwste motor van Renault rijden. Deze week maakte Renault bekend dat men een verbeterde versie van haar V6-turbokrachtbron gereed heeft, maar het team van Max heeft besloten daar in Austin geen gebruik van te maken.

Voor de rest zitten we, wat het volgende seizoen betreft, nog altijd in de wachtkamer. Nog altijd is niet duidelijk of Red Bull doorgaat en zo ja, met welke motorleverancier Red Bull Racing en Scuderia Toro Rosso in zee gaan. Alles ligt nog open. Ook met Renault wordt in ieder geval weer gesproken. Het door Renault afgegeven signaal komt weliswaar wat laat, maar is in ieder geval duidelijk. Toch weet ik niet wat ik ervan denken moet.

Max focust zich in ieder geval helemaal op de race van zondag, nadat hij in Nederland een rustige week heeft gehad. Wat dat betreft was zijn optreden in het tv-programma van Humberto Tan een leuke afwisseling. Max heeft daar goede reacties op gehad en dat is altijd fijn om te horen.

Intussen zitten we de komende twee weken in Texas en Mexico. Hoewel de temperatuur hier in Austin met bijna 30 graden heel aangenaam is, wordt er toch op een natte grand prix gerekend. Vooral voor zaterdag is er noodweer voorspeld. Dat biedt voor Max in ieder geval meer kansen dan in Sotsji. Maar juist dan moet je extra voorzichtig zijn.

Het is met regen vaak een kwestie van gevoel. Je moet later durven te remmen, maar weer niet zo laat dat de wielen blokkeren. Ik heb het altijd een leuk spel met de auto gevonden.

Een factor die hier op het circuit in Austin extra meespeelt is het hoogteverschil, waardoor qua aquaplaning iedere ronde anders kan zijn. Van start tot finish is het daarom een kwestie van goed kijken en goed de auto aanvoelen. Alleen hoop ik wel, dat er zondag wordt gereden. Dat het weer niet zo extreem is dat er überhaupt niet kan worden gestart.

Het worden daarom interessante dagen, waarin Max goed moet inschatten hoe hij met zijn banden omgaat. Hij heeft namelijk maar drie sets aan regenbanden.

Verder is het afwachten of Lewis Hamilton erin slaagt om zondag al wereldkampioen te worden. Door de uitvalbeurt van zijn concurrent Nico Rosberg is het qua puntenverschil ineens snel gegaan, maar met negen zeges is wel duidelijk wie dit jaar weer de sterkste is.

Dat het seizoen drie races voor het einde al beslist zou kunnen zijn, is misschien een nadeel voor de belangstelling voor de races in Mexico, São Paolo en Abu Dhabi, maar voor Max is er nog veel te halen. We zijn dit jaar gestart met de bedoeling om zoveel mogelijk wedstrijden in de punten te eindigen. Daar verandert helemaal niets aan.”

Jos Verstappen

Bron: De Telegraaf/Telesport

Om mee te doen aan de prijsvraag voor de GP van USA en kans te maken op een STR-hoodie, klik je hier!