scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Max finisht in de punten in Russische Grand Prix

Gepubliceerd op 11 oktober 2015 door Niels Hendrix

Door een aanrijding waarin hij zelf geen blaam trof zag Max Verstappen zijn kans op een goede klassering al bij de start van de Grand Prix van Rusland verdwijnen. De 18-jarige coureur bracht zijn beschadigde Scuderia Toro Rosso nog wel op de elfde plaats naar de finish. Lewis Hamilton won de race, die gekenmerkt werd door enkele incidenten.

Update: Na afloop van de race heeft Kimi Raikkonen een tijdstraf van dertig seconden ontvangen vanwege het veroorzaken van een aanrijding. De Fin is daardoor van P5 naar P8 gezakt. Ook Fernando Alonso heeft een straf ontvangen: vanwege het buiten de witte lijnen rijden wordt hij vijf seconden naar achteren gezet, waardoor hij van P10 naar P11 schuift. Max is dus als tiende geklasseerd en pakt het laatste punt. 

Max vertelt aan Verstappen.nl: “Mijn start was niet top, maar in de eerste bocht kon ik de verloren posities weer terugpakken. Voor me gebeurde echter een crash, waarbij beide auto’s mijn kant op spinden. Ik kon nergens heen.” Door een touche met Nico Hulkenberg loopt de auto van Max schade op. “De band liep van de velg en ik had veel schade: aan de vloer, de vleugel en ik denk ook aan de achterwielophanging. Daardoor had ik daarna heel veel overstuur en was mijn bandenslijtage natuurlijk ook veel hoger. Dat was verre van ideaal. Ik heb alles gegeven om terug te komen, maar met die schade kon ik er niet meer van maken. Erg jammer. Ik richt mijn vizier nu op de USA, waar het hopelijk beter gaat.”

Bij het doven van de lampen heeft Max vanaf P9 een redelijke start en bevindt hij zich aan het einde van het rechte stuk aan de binnenzijde met beide Red Bulls naast zich. Voor hem gaat het echter fout met Hulkenberg, die spint en achterwaarts op de rijbaan rolt. Max wordt daarvan het eerste slachtoffer als de Force India hem toucheert en de STR10 spint. Met een lekke band kan de Nederlander zijn weg vervolgen. In de pits krijgt hij naast een set nieuwe banden uit voorzorg een nieuwe voorvleugel. Max valt daardoor terug naar de achttiende en laatste plaats. 

Marcus Ericsson kan de stilgevallen Hulkenberg niet ontwijken en rijdt vast in zijn wielen. Vanwege de blokkade wordt de safety car voor de eerste maal ingezet. Nico Rosberg heeft zijn pole positie verzilvert in de koppositie en bij het naar binnen gaan van de safety car, in de vierde ronde, blijft hij op P1. Twee ronden later slaat het pechduiveltje echter toe bij de Duitser, die een probleem met zijn gaspedaal heeft en zijn Mercedes in de pitbox parkeert. Dat werpt de leiding bij Hamilton in de schoot. 

Een paar ronden later haalt Max eenvoudig beide Marussia’s in en schuift hij op naar P15. In de twaalfde ronde gaat het dan flink mis voor Romain Grosjean, wiens Lotus uitbreekt en tollend door de bandenstapels gaat. Ondanks de heftige crash, waarbij onderdelen door de lucht vliegen, stapt de Fransman ongedeerd uit. Het ongeluk brengt voor de tweede maal de safety car op de baan en omdat er een aantal pitstops gemaakt worden, ligt Max dan elfde. Maar bij de herstart verliest hij een plek aan zijn teamgenoot. 

In de 21e ronde meldt Max naast vibraties in zijn auto dat zijn banden versleten zijn. Hij verliest dan tijd op Sainz en in de 25e ronde haalt Toro Rosso hem binnen voor zijn eerste geplande pitstop en wisselt hij van de zachte naar de super zachte compound banden. Hij vervolgt zijn weg als veertiende. Vooraan bouwt Hamilton een voorsprong op ten opzichte van de Ferrari’s, waarbij Sebastian Vettel het voortouw heeft overgenomen door Kimi Raikkonen voorbij te steken. 

In ronde 42 zit Max aan de staart van Fernando Alonso, maar na een niet geslaagde inhaalpoging - waarbij Max in de eerste bocht rechtdoor schiet - blijft hij de Nederlander de resterende ronden achter de Spanjaard. 

Vooraan gebeurt er wel nog het een en ander. Sainz spint vanaf P9 achterwaarts de muur in, nadat zijn linker voorrem het al vonkend heeft begeven. Zijn achtervleugel hangt los en zijn race is over. Ook Daniel Ricciardo kent technische problemen en hij zet zijn Red Bull-auto uit veiligheid stil. 

Het echte venijn zit echter in de staart: bij het ingaan van de laatste ronde rijden Sergio Perez, Valtteri Bottas en Kimi Raikkonen als aan een touwtje op de plekken drie, vier en vijf. Perez weerstaat die druk echter niet en ziet in twee bochten zowel de Williams als de Ferrari aan zich voorbij steken.

De race is echter nog niet over en Raikkonen waagt een poging bij Bottas. Die faalt echter jammerlijk en de Williams wordt van de baan gereden. Met een flink beschadigde Ferrari weet Raikkonen nog als vijfde over de streep te komen en is Perez de lachende derde die alsnog op het podium belandt. Hamilton wint onbedreigd in Sochi, voor Sebastian Vettel. 

Uitslag van de Grand Prix van Rusland:

 P Driver                 Team          Time 
 1 Lewis Hamilton     GBR Mercedes      1:37:11.024 
 2 Sebastian Vettel   GER Ferrari       +5.953s 
 3 Sergio Perez       MEX Force India   +28.918s 
 4 Felipe Massa       BRA Williams      +38.831s 
 5 Daniil Kvyat       RUS Red Bull      +47.566s 
 6 Felipe Nasr        BRA Sauber        +56.508s 
 7 Pastor Maldonado   VEN Lotus         +61.088s 
 8 Kimi Raikkonen     FIN Ferrari       +72.358s 
 9 Jenson Button      GBR McLaren       +79.467s 
10 Max Verstappen     NED Toro Rosso    +88.424s 
11 Fernando Alonso    ESP McLaren       +91.210s 
12 Valtteri Bottas    FIN Williams      DNF 
13 Roberto Merhi      ESP Marussia      +1 lap 
14 Will Stevens       GBR Marussia      +2 laps 
15 Daniel Ricciardo   AUS Red Bull      DNF 
NC Carlos Sainz       ESP Toro Rosso    DNF 
NC Romain Grosjean    FRA Lotus         DNF 
NC Nico Rosberg       GER Mercedes      DNF 
NC Nico Hulkenberg    GER Force India   DNF 
NC Marcus Ericsson    SWE Sauber        DNF