Reacties Scuderia Toro Rosso na de kwalificatie in Rusland

Gepubliceerd op 11 oktober 2015 door Johan Peeters

Phil Charles, hoofd race-engineer van Scuderia Toro Rosso, laat na afloop van de kwalificatie in Rusland weten: "Onze eerste gedachten gaan natuurlijk uit naar Carlos. Het was een heftige crash, maar het is fijn te horen dat hij zich goed voelt. We zullen tot zondag moeten wachten of de laatste medische controles van de FIA goed verlopen”.

“Op het technische vlak zijn we nog bezig met het onderzoek van de details van de crash. Op dit moment zijn er geen belangrijke uitkomsten om over te praten. Persoonlijk ben ik zeer onder de indruk van het feit dat de auto zo’n grote crash goed heeft doorstaan. De kreukelzone van de neus heeft erg efficiënt gewerkt en alle vier de wielen hingen nog aan de auto. De monocoque lijkt ook nog in goede staat te zijn.”

“Wat de prestaties van de wagen aangaat, beide rijders waren voor de crash van Carlos goed onderweg in een lange run om banden te testen. Tijdens de kwalificatie verrichtte Max goed werk ondanks dat we geen kwalificatierun hebben gedaan in de derde vrije training. Belangrijkste was dat we een besluit moesten nemen hoe we de kwalificatie aan zouden pakken. Uiteindelijk kozen we ervoor om twee geklokte ronden te rijden in Q3. Het is lastig te zeggen welke optie beter was maar Max reed een erg goede ronde en ik denk dat we het maximaal haalbare uit de auto gehaald hebben.”

Teambaas Franz Tost: “Ik ben blij dat Carlos oké is en uit het ziekenhuis is ontslagen. Dit is het allerbelangrijkste voor ons. Ik hoop dat hij vannacht goed slaapt. Morgenvroeg zal hij een paar medische controles van de FIA ondergaan om te onderzoeken of hij deel kan nemen aan de race. Om nog even te verduidelijken wat er gebeurde, voor het ongeval had Carlos een lange run afgesloten op de super zachte banden. Daarna wisselde hij naar de zachte band. De zachte band heeft minder grip. Daar komt nog bij dat hij de manier van remmen op het stuur meer naar achteren had versteld waardoor de auto meer op de achterwielen remde. Een combinatie van deze factoren kan de oorzaak zijn geweest van de blokkerende achterwielen die de auto oncontroleerbaar maakten.”

Om mee te doen aan de prijsvraag voor de GP van Rusland en kans te maken op een STR-softshell jacket, klik je hier!