‘Formule 1 is Formule Max geworden’

Gepubliceerd op 09 oktober 2015 door Niels Hendrix

Ze reizen hem de hele wereld achterna, de Nederlandse Formule 1-journalisten die verslag doen van de prestaties van Max Verstappen. Van Melbourne tot Montreal en van Singapore tot Sao Paulo. De spraakmakende prestaties van Verstappen heeft niet zozeer hun manier van werken veranderd. Wel is de impact van hun verslagen veel groter geworden. “Er is waarschijnlijk geen krant ter wereld die nog niet over Max geschreven heeft”, zegt Frank Woestenburg, de Formule 1-specialist van De Telegraaf/Telesport.

Samen met Sport1-commentator Olav Mol en Ivo op den Camp (Limburgs Dagblad) is Woestenburg één van de drie Nederlandse journalisten die het volledige circus op de voet volgt. Vorig jaar had hij de internationale ‘scoop’ dat Max Verstappen, toen nog 16 jaar, een Formule 1-contract had getekend bij Red Bulls satellietteam Scuderia Toro Rosso en daarmee geschiedenis schreef als de jongste coureur in de geschiedenis van de Formule 1.

“Primeurs zijn altijd leuk, maar deze was wel heel bijzonder. Het was een unieke gebeurtenis en de impact van het nieuws was gigantisch, maar het leuke was ook dat de officiële bevestiging nog een week op zich liet wachten. Daardoor werd er dagenlang door alle andere media aan het nieuws uit De Telegraaf gerefereerd”, zegt Woestenburg.

De aanwezigheid van Max Verstappen in de paddock heeft de manier van werken voor de Nederlandse media wel ingrijpend veranderd. Woestenburg: “De nieuwsfactor is veel belangrijker geworden. In het pré-Max-tijdperk volgde je het kampioenschap uiteraard ook intensief, probeerde je daarnaast mooie achtergrondverhalen te maken over het hele circus dat Formule 1 nu eenmaal is en af en toe een nieuwtje te scoren, maar nu schrijf je automatisch heel veel over Max Verstappen. Er is ook geen ontkomen aan. Omdat hij altijd spraakmakend is. En alles over Max wordt gevreten.”

“In 2013 reed Giedo van der Garde bij Caterham. Hij deed het prima, gezien het materiaal dat hij tot zijn beschikking had. Maar top-tienklasseringen waren op voorhand eigenlijk uitgesloten. Ik had het er toen wel eens over met collega’s. Wat zou het gaaf zijn om Formule 1 te volgen als we onze eigen Fernando Alonso of Lewis Hamilton hadden. Nou, die hebben we nu.”

Van dichtbij heeft Woestenburg de afgelopen jaren de stormachtige ontwikkeling van Max Verstappen gevolgd. Van de karts via de Formule 3 naar de Formule 1. “Ik kan me nog herinneren dat ik een groot interview met Jos maakte over Max. De aanleiding was weer een karttitel van Max, de zoveelste. Max was toen dertien en zat bij het interview ook aan tafel. Dat wilde Jos, zodat Max ook kon leren van interviews. Hoe zoiets in z’n werk ging. Ook in dat opzicht is er door de mensen om Max heen niets aan het toeval overgelaten. Aan alles is gedacht, dat maakt het hele proces nu ook zo fascinerend om te volgen.”

De enorme populariteit van Max Verstappen kan Woestenburg goed verklaren. “Hij spreekt bij iedereen tot de verbeelding. Meisjes vinden hem knap, jongens vinden hem stoer en hun ouders vinden Max ook geweldig. Het is ook gewoon een sympathieke jongen met wie je kunt lachen. Maar Max is vooral een gigantisch talent. Ik denk dat iedereen dat wel herkent, ook de relatieve buitenstaanders. Max doet het nu al geweldig in zijn debuutseizoen, maar vooral het perspectief op de langere termijn is natuurlijk bijzonder. Op termijn gaat Max, als er geen gekke dingen gebeuren, races winnen en titels pakken, dat kan haast niet anders. Zo’n coureur hebben we in Nederland nog nooit gehad. Max is on-Nederlands goed.”

De Telegraaf is van oudsher dé autosportkrant van Nederland. Al decennialang besteedt Telesport ruimschoots aandacht aan Formule 1. “Het is bij ons één van de vijf A-sporten, naast voetbal, schaatsen, wielrennen en tennis. Maar je merkt nu dat Formule 1 qua populariteit alles en iedereen overstijgt. Ja, ook het voetbal. Berichten of verhalen over Formule 1 en zeker over Max staan op onze internetsite automatisch bovenaan bij de best gelezen artikelen. Dat zegt wel iets over de Max-hype die gaande is. Je hoeft ook maar social media als Twitter en Facebook te volgen om te zien hoe populair Max nu al is.”

Ook Woestenburg verwacht dat die hype nog wel even zal aanhouden. Sterker nog, die wordt alleen nog maar groter, zegt hij.

“Ondanks alle problemen dit seizoen met de Renault-motor weet Max zich te onderscheiden. Sommige F1-coureurs zijn grijze muizen, op en naast de baan, maar Max is bijzonder. En hij is vooral een echte racer: snel, aanvallend en met lef. Komend jaar zal hij normaliter nog bij Toro Rosso blijven en dat is prima. Het is de beste leerschool die een jonge coureur zich kan wensen. Hij krijgt er de tijd en de ruimte om te leren. Maar na volgend seizoen, ja, dan is hij zeker klaar voor de volgende stap.”

Bron: www.redbull.nl/maxverstappen

Om mee te doen aan de prijsvraag voor de GP van Rusland en kans te maken op een STR-softshell jacket, klik je hier!