Max slaagt op z’n verjaardag voor zijn rijbewijs

Gepubliceerd op 30 september 2015 door Niels Hendrix

Het grootste cadeau ontving Max Verstappen vandaag van zichzelf: op zijn achttiende verjaardag is de Scuderia Toro Rosso-coureur geslaagd voor zijn rijbewijs. Een jaar geleden ontving Max al zijn superlicentie, het Formule 1-rijbewijs, waardoor hij aan Grand Prix-weekenden deel mocht nemen. En vanaf nu, na het behalen van zijn praktijkexamen, mag Max dan ook zelfstandig op de openbare weg rijden. 

“Ik ben blij om achttien te zijn en ook om mijn rijbewijs gehaald te hebben”, vertelt Max aan Verstappen.nl. “Dat ik eindelijk alleen de weg op mag, geeft me meer zelfstandigheid, daar ben ik heel blij mee. Het is wel een opluchting om geslaagd te zijn. Ik was een beetje zenuwachtig om fouten te maken, maar het examen ging prima.”

In januari slaagde Max voor het theoretisch examen van het rijbewijs en sindsdien mocht hij - als in België woonachtige Nederlander - onder begeleiding autorijden, zij het alleen in België. Vandaag tijdens zijn praktijkexamen moest Max als bijzondere verrichtingen inparkeren en keren op de weg. Dat ging probleemloos, ondanks dat de jarige pas op maandagavond zijn eerste rijles had en niet meer dan vijf uur met een rijinstructeur had gereden. 

Max heeft altijd gezegd liever als passagier in een straatauto te zitten dan achter het stuur. Dat is voor hem een rustmoment. “Zo denk ik daar nog steeds over. Maar als ik voortaan zelf ergens heen wil gaan, kan ik mijn eigen Renault Clio RS pakken. Die vrijheid geeft me een goed gevoel.” 

Max belooft een heer in het verkeer te zijn. Een misstap kan hij zich op dat gebied ook niet veroorloven, want tegenwoordig is een gewoon rijbewijs een vereiste om als Formule 1-coureur te mogen (blijven) rijden. “Ik ga me netjes aan de regels houden”, zegt Max toe, voor hij een stukje taart tot zich neemt om deze heuglijke dag te vieren.