scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Verstappen na foutloze race negende in Japan: "Heb genoten"

Gepubliceerd op 27 september 2015 door Bas Winckels

Max Verstappen heeft in de Grand Prix van Japen een negende positie behaald. In een race waarin de Nederlander zijn snelheid wederom etaleerde, scoorde hij met zijn resultaat twee punten voor het Formule 1-wereldkampioenschap. Na vanaf de zeventiende positie te zijn gestart, reed Verstappen een foutloze race en werkte zich op een sterke manier naar voren. De zege ging naar Lewis Hamilton die daarmee op 41 overwinningen komt, hetzelfde aantal als Ayrton Senna. Zijn teamgenoot Nico Rosberg en Ferrari-coureur Sebastian Vettel completeerden het podium.

“Ik heb van de race genoten. Helemaal omdat ik als zeventiende van start ging op een circuit waar inhalen niet eenvoudig is en als negende finishte. We hebben weer een mooie prestatie geleverd”, vertelt Max aan Verstappen.nl. De inhaalmanoeuvre op Jenson Button, die gelijktijdig Felipe Nasr (links) en Max (rechts) aan zich voorbij zag komen, sprong eruit. “Dat was super. Het deed me denken aan de inhaalactie met Michael Schumacher en Mika Hakkinen, die in 2000 op Spa-Francorchamps Ricardo Zonta tegelijk voorbij gingen.” Dat betrof echter een achterblijver, nu ging het om een positie.

Over het inhalen van zijn teamgenoot, zegt Max: “Ik reed op de zachtere banden, liep snel in en wilde vooruit blijven gaan. Als teamgenoten, beiden in de punten die we nodig hebben, hebben we het elkaar niet te moeilijk gemaakt. Maar ik heb hem op eigen kracht ingehaald, net als alle anderen.”

Vooruitblikkend op de Russische Grand Prix, laat Max weten: “Sochi zal moeilijker worden. Op Suzuka hadden we het op de rechte stukken al lastig en in Rusland zijn er nog meer. Maar vorig jaar presteerde Kvyat er wel erg goed. Hopelijk werkt onze auto er goed.”

Verstappen mag de race vanaf de zeventiende positie aanvangen na een probleem en een gridstraf bij de kwalificatie op zaterdag. Het dwingt de Nederlander tot het doen waar hij dit seizoen indruk mee heeft gemaakt: inhalen. Als de lichten op groen gaan, strijden Hamilton en Rosberg vooraan op het scherpst van de snede in de eerste bocht, waarbij de Duitser terugvalt naar de vierde plaats. De eerste ronde verloopt niet soepel voor Sergio Perez, die wijd gaat in de eerste bocht na in het gedrang te zijn gekomen met Carlos Sainz. Felipe Massa en Daniel Ricciardo hebben beiden een lekke band en vallen ver terug. Door de problemen vooraan komt Verstappen na de eerste ronde door op de dertiende positie.

In de vierde ronde zorgt Max voor het eerste spectaculaire moment in de wedstrijd: hij wil Felipe Nasr inhalen met behulp van zijn DRS systeem. De Braziliaan wil op zijn beurt op datzelfde rechte stuk Jenson Button inhalen. De Engelsman in de McLaren komt bij het insturen van de eerste bocht in de sandwich tussen Nasr aan de buitenkant en Verstappen aan de binnenkant. Button verliest twee posities, de Nederlander blijft achter de Sauber van Nasr steken. Een rondenlang gevecht volgt, waarbij Max via de boordradio aan zijn engineer Xevi Pujolar aangeeft dat hij niet voorbij komt aan de Sauber. Het team haalt hem daarom naar binnen aan het einde van de negende ronde voor een set nieuwe harde banden. Het blijkt een goede strategie te zijn, want als Nasr twee ronden later naar binnen gaat voor zijn eerste stop, komt deze achter Verstappen de baan weer op.

De volgende obstakels voor Max heten Daniil Kvyat en Fernando Alonso, die op de twaalfde en elfde positie rijden. De Nederlander is sneller dan de beide mannen voor hem, maar kan hen op het rechte stuk, waar motorvermogen vereist is, niet voorbij komen. In de zeventiende ronde probeert Max het noodgedwongen aan de buitenkant in de bocht 130R wanneer hij ineens snel inloopt op de Rus in de Red Bull, maar de poging blijkt vruchteloos.

Dan duikt Kvyat in de twintigste ronde de pits in, schuift Max een plekje op en mag hij gaan proberen de Spanjaard in de McLaren voorbij te gaan. Binnen mum van tijd zit de Limburger op de staart van Alonso. Wederom blijkt het lastig om er voorbij te komen. Verstappen houdt continu druk op de Spanjaard en kan daardoor maximaal profiteren van een foutje van zijn voorganger in de 26e ronde. Aan het einde van het rechte stuk gaat de Toro Rosso-coureur hem aan de buitenkant voorbij en rijdt de punten binnen. Het gat naar zijn voorganger en teamgenoot Carlos Sainz is dan 26 seconden. Max maakt zich op voor een inhaalrace en zet direct zijn persoonlijk snelste raceronde neer.

Max schuift tijdelijk een plekje op als Sainz zijn voorvleugel beschadigt bij het binnenrijden van de pitstraat: de teamgenoot van Verstappen rijdt het pionnetje kapot dat de ingang van de pitstraat markeert. Max maakt in de 30e ronde zijn tweede stop. Hij valt daarmee terug buiten de punten tot positie twaalf. Het gat naar zijn voorganger Kvyat bedraagt zes seconden. Met wederom geen verkeer voor zich, rijdt Max opnieuw zijn snelste raceronde, waarmee hij het gat met de Rus met 1,6 seconde per ronde dichtrijdt.

Als Kvyat in de 35e ronde naar binnen gaat voor zijn derde stop, bedraagt de achterstand van Max op Sainz nog 8,7 seconden. De Nederlander is sneller dan de Spanjaard, en brengt zijn achterstand snel terug. Met nog elf ronden te gaan, zit Verstappen op de staart van zijn teamgenoot. De Nederlander laat er geen gras over groeien en gaat zonder mededogen de Spanjaard voorbij. Hij remt in de Casio chicane veel later dan Sainz en trekt in de ronde erna een gat van maar liefst 1,9 seconde. Zijn achterstand op Pastor Maldonado op de achtste positie is op dat moment achttien seconden. Dat is te veel om nog dicht te rijden en Max rijdt de race uit op de negende positie, acht plaatsen hoger dan hij was gestart. Met de twee punten voor het wereldkampioenschap die hij hiermee binnenhaalt, komt zijn totaal op 32 punten. Hij zakt een plaats op de ranglijst naar de twaalfde positie, omdat Nico Hulkenberg op de zesde positie eindigt en de Nederlander in de stand voorbijgaat.

Hamilton rijdt onbedreigd naar de zege en met de tweede plaats voor Nico Rosberg stelt Mercedes orde op zaken nadat het team in Singapore geen potten wist te breken. De Ferrari’s kunnen op de plaatsen drie en vier de snelheid van de Mercedessen nog steeds niet volgen. Valtteri Bottas strijdt lang mee om het podium, maar moet uiteindelijk genoegen nemen met de vijfde positie. Lotus zet een goed resultaat neer, met Romain Grosjean en Maldonado op de zevende en achtste positie. Sainz legt voor Toro Rosso beslag op het laatste punt door op de tiende positie te eindigen. Nasr is vlak voor het einde van de wedstrijd de enige uitvaller in de race.

Uitslag van de Grand Prix van Japan:

 P Driver                 Team          Time 
 1 Lewis Hamilton     GBR Mercedes      1:28:06.508 
 2 Nico Rosberg       GER Mercedes      +18.964s 
 3 Sebastian Vettel   GER Ferrari       +20.850s 
 4 Kimi Raikkonen     FIN Ferrari       +33.768s 
 5 Valtteri Bottas    FIN Williams      +36.746s 
 6 Nico Hulkenberg    GER Force India   +55.559s 
 7 Romain Grosjean    FRA Lotus         +72.298s 
 8 Pastor Maldonado   VEN Lotus         +73.575s 
 9 Max Verstappen     NED Toro Rosso    +95.315s 
10 Carlos Sainz       ESP Toro Rosso    +1 lap 
11 Fernando Alonso    ESP McLaren       +1 lap 
12 Sergio Perez       MEX Force India   +1 lap 
13 Daniil Kvyat       RUS Red Bull      +1 lap 
14 Marcus Ericsson    SWE Sauber        +1 lap 
15 Daniel Ricciardo   AUS Red Bull      +1 lap 
16 Jenson Button      GBR McLaren       +1 lap 
17 Felipe Massa       BRA Williams      +2 laps 
18 Alexander Rossi    USA Marussia      +2 laps 
19 Will Stevens       GBR Marussia      +3 laps 
20 Felipe Nasr        BRA Sauber        DNF