scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Column: Jos Verstappen - Op Suzuka begon het voor Max

Gepubliceerd op 25 september 2015 door Niels Hendrix

Jos Verstappen is nog altijd Nederlands meest succesvolle Formule 1-coureur ooit en dit seizoen deelt hij als vader van Max zijn mening over de Formule 1 met ons via een column in De Telegraaf, welke hieronder te lezen is.

“Hoewel het rijden van mijn zoon Max in Singapore veel los heeft gemaakt, zijn we weer snel overgegaan tot de orde van de dag. Maandag na de Grand Prix zijn we naar Japan gevlogen waar Max op het circuit bij Fuji verplichtingen voor Renault had. Sinds dinsdag zitten we in Suzuka, waar zondag de Grand Prix van Japan wordt gereden.

Ik wil er vooral mee zeggen, dat in de racerij geen tijd is om lang na te genieten. Maar het is en blijft mooi dat Max in Singapore nogmaals heeft bevestigd dat hij een echte racer is. Iemand die vanuit een onmogelijke uitgangspositie toch in staat is om er iets van te maken.

Natuurlijk was er even wat te doen over zijn weigering van de stalorder om zijn teamgenoot Carlos Sainz te laten passeren, maar dat was heel snel uitgepraat. Zowel met de teamleiding als Carlos.

Door iedereen wordt er nu weer vooruit gekeken. Want de race op Suzuka wordt niet gemakkelijk. Een mooi circuit, waarop het echt hard kan gaan. Suzuka is een beetje vergelijkbaar met het Engelse Silverstone. Het eerste deel heeft veel bochten achter elkaar en is het essentieel dat je dan een goede auto hebt. Daarna komen de lange rechte stukken, met veel snelheid, waarop vooral een goede motor belangrijk is.

Dat laatste was ook de extra bonus in Singapore. We wisten dat het circuit geschikt was voor de auto van Max, maar iedereen werd ook aangenaam verrast door de snelheid. Max was zelfs een paar ronden achter elkaar de snelste van het veld.

Overigens verwacht ik niet dat Singapore een keerpunt in het Formule 1-seizoen zal zijn. Vooraf wisten we al dat het bochtige stratencircuit in het voordeel van teams als Ferrari en Red Bull was. Maar dat Mercedes zoveel problemen met vooral de banden zou hebben, had niemand verwacht. Toch ga ik ervan uit dat het bij dit incident zal blijven.

Suzuka is voor de snelle auto’s van Mercedes gemaakt en naar aanleiding van Singapore zal het team bepaalde vernieuwingen terug gaan draaien. Ik verwacht daarom dat Hamilton en Rosberg hier weer gaan domineren.

Zelf bewaar ik niet zulke goede herinneringen aan de Grote Prijs van Japan. In mijn tijd was het altijd één van de laatste races van het seizoen, waarin ik nooit echt super goede resultaten heb geboekt. En dat lag helaas steeds aan de auto. Dat was vaak een drama.

Wat Max betreft ligt het anders. Het is precies een jaar geleden dat hij hier zijn eerste officiële ronden in de Formule 1 maakte. Toen nog in de training, nu start hij aan de wedstrijd. Wat dat betreft heeft hij een boeiend, leerzaam en heel mooi jaar achter de rug.”

Jos Verstappen

Bron: De Telegraaf/Telesport

Om mee te doen aan de prijsvraag voor de GP van Japan en kans te maken op een STR-hoodie, klik je hier!