scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Column: Jos Verstappen - Onderschatting

Gepubliceerd op 18 september 2015 door Niels Hendrix

Jos Verstappen is nog altijd Nederlands meest succesvolle Formule 1-coureur ooit en dit seizoen deelt hij als vader van Max zijn mening over de Formule 1 met ons via een column in De Telegraaf, welke hieronder te lezen is.

"De grote baas van Renault, Carlos Ghosn, heeft aangekondigd dat zijn bedrijf definitief stopt als motorleverancier in de Formule 1. De strekking van zijn verhaal was dat Renault te weinig terugkrijgt voor alle investeringen.

Renault is met Red Bull vier jaar op rij wereldkampioen geworden en volgens Ghosn kreeg men destijds te weinig credits, terwijl men dit seizoen wel de volle laag krijgt vanwege alle problemen bij Red Bull en Toro Rosso. Ik begrijp wel een beetje wat hij bedoelt, maar Renault heeft in mijn beleving wel degelijk meegedeeld in eerdere successen.

En verder geldt natuurlijk dat veel ook afhangt van de wijze waarop je als bedrijf met kritiek omgaat. Er is de afgelopen weken en maanden heel veel gezegd en geschreven over de motoren. Als men daarna de probleem had kunnen oplossen , zou men juist alle lof hebben gekregen voor de manier waarop men zich had gerevancheerd.

Laat ik voorop stellen dat deze nieuwe generatie motoren uiterst complex is. Het is niet alleen de motor, maar ook de turbo, de batterij, de MGU-K, de MGU-H en nog allerlei andere componenten die met elkaar moeten communiceren. Maar ja, Mercedes en Ferrari zijn er wel in geslaagd om deze ingewikkelde materie voor elkaar te krijgen. Volgens mij heeft het te maken met onderschatting. Mercedes heeft eenvoudigweg meer geld en mensen op het motorenproject gezet en dat betaalt zich nu uit.

Ik hoop wel van ganser harte dat een groot merk als Renault actief blijft in de Formule 1. Daar hoort men ook thuis. Lotus is in feite altijd het fabrieksteam van Renault geweest, dus het zou mooi zijn als beide partijen weer herenigd worden.

Ik verwacht niet dat het definitieve karakter van de breuk met Renault van invloed zal zijn op het verdere verloop van dit seizoen. We blijven gewoon houden wat we nu hebben.

Sportief gezien ligt het voor de hand dat beide teams uitgerust gaan worden met Ferrari-motoren. Met het oog op de ontwikkeling van de auto voor komend seizoen dient er in ieder geval zo snel mogelijk duidelijkheid te komen, want het staat vast dat er bergen werk verzet moeten gaan worden. Immers, met een nieuwe motorleverancier wordt alles aan de auto anders.

Het is waar dat Red Bull met een groter budget werkt dan Toro Rosso en daarmee in het voordeel is, maar Toro Rosso is een sterk team met goede mensen. Dit jaar heeft men per slot van rekening ook een goede auto gebouwd. Dus ik heb er alle vertrouwen in. Persoonlijk ben ik alleen met het belang van Max bezig. Dit jaar zijn we te vaak uitgevallen door motorisch gerelateerde problemen. Mijn gevoel zegt dat we met een andere motor ‘flink in de vooruit’ gaan en dat is waar het voor mij om draait.

Ik kijk al uit naar volgend seizoen, maar zeker ook naar Singapore. Dit stratencircuit past bij de auto. En bij Max. Vooraf teken ik voor een zesde of zevende plaats."

Jos Verstappen

Bron: De Telegraaf/Telesport

Om mee te doen aan de prijsvraag voor de GP van Singapore en kans te maken op een Verstappen-pakket, klik je hier!