scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Smog gooit mogelijk roet in het eten bij GP Singapore

Gepubliceerd op 15 september 2015 door Niels Hendrix

Donkere wolken pakken zich samen boven Singapore, waar komend weekend de Formule 1 Grand Prix verreden wordt. De duisternis is afkomstig van dikke smog, maar of dit gevolgen gaat hebben voor het raceweekend is nog onduidelijk.

De milieuautoriteiten in Singapore hebben de luchtvervuiling als “ongezond” gecategoriseerd, hoewel het nog binnen de grenzen valt en niet schadelijk voor de gezondheid zou zijn. De smog wordt grotendeels veroorzaakt door de rook van bosbranden op het nabijgelegen Indonesische eiland Sumatra. De Indonesische boeren verbranden rond deze tijd van het jaar de bossen en akkers om de grond weer vruchtbaar te maken voor de aanstaande zomer. De aanhoudende wind blaast de aswolken naar Singapore.

De situatie verslechterde de afgelopen dagen geleidelijk en noopte tot afgelasting van verschillende sportevenementen. Er wordt voor komende week geen verbetering verwacht, maar de organisatie wilde vooralsnog geen uitspraken doen over de gevolgen van de smog voor het F1-weekend, anders dan dat de situatie nauwlettend in de gaten wordt gehouden en er overleg is met alle betrokkenen.

In het verleden heeft smog vaker de doorgang van Grands Prix bedreigt. In China en India hangt regelmatig een deken van mist en in 2013 moest de derde vrije training in India zelfs worden uitgesteld, omdat de traumahelicopter - die altijd inzetbaar moet zijn in geval van nood - niet van het circuit kon opstijgen.

Overigens kan de mistlucht de kans op een regenrace vergroten. De GP van Singapore is in al haar zeven edities tot nu toe echter onder droge omstandigheden verreden.