scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

FIA deelt 158 plaatsen gridstraf uit: Max 20e met drive through

Gepubliceerd op 06 september 2015 door Bas Winckels

De FIA Stewards of the Meeting hebben voorafgaand aan de Grand Prix van Italië in totaal 168 plaatsen gridstraf uitgedeeld aan zeven rijders. Max Verstappen is daar één van: hij krijgt in totaal 30 plaatsen straf. Dat is onder andere voor het "voor de eerste keer gebruiken van een zevende en vijfde motor element". Voor aanvang van de kwalificatie heeft Scuderia Toro Rosso besloten tot het terugzetten van delen van de motor die Verstappen ook al voor de Grand Prix van België gebruikte. Hierbij is echter een zegel verbroken zonder toezicht van de FIA, waardoor het gebruikte element als nieuw wordt aangerekend. In plaats van de ingecalculeerde penalty, moet de Nederlander nu 30 plaatsen straf incasseren.

Al met al betekent dit dat Verstappen, mede doordat hij geen tijd kon zetten in de kwalificatie, helemaal achteraan de grid zal moeten starten. Daarnaast moet Max een drive through penalty inlossen in de eerste drie ronden van de race, vanwege het feit dat zijn motorkap losliet in de kwalificatie op zaterdag. Na het fatale ongeluk met Justin Wilson, die overleed nadat hij door brokstukken van een wagen voor hem was geraakt, is de FIA extra streng met betrekking tot loslatende onderdelen.

Marcus Ericsson heeft voor het ophouden van Nico Hülkenberg in de kwalificatie drie plaatsen straf gekregen. De Zweed start derhalve van de twaalfde positie, vlak voor de Marussia's van Will Stevens en Roberto Merhi, die beiden geen straf incasseren. Daarachter staan, in de volgende slagorde Jenson Button, die vijf plaatsen straf incasseert, Fernando Alonso met tien plaatsen straf, Carlos Sainz met 35 plaatsen straf, Daniil Kvyat met 35 plaatsen straf, Daniel Ricciardo met 50 plaatsen straf en helemaal achteraan Max. Alle straffen zijn aan hen uitgedeeld voor het wisselen van motor onderdelen, alleen Kvyat kreeg vijf plaatsen straf voor het wisselen van de versnellingsbak.

Via onze Twitter en Facebook accounts zullen we regelmatig live updates plaatsen. 

Klik hier voor het tijdschema van de Grand Prix van Italië.

Om mee te doen aan de prijsvraag voor de GP van Italië en kans te maken op een Verstappen-pakket, klik je hier!