scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Column: Jos Verstappen - Monza verdient plek op kalender

Gepubliceerd op 03 september 2015 door Bas Winckels

Jos Verstappen is nog altijd Nederlands meest succesvolle Formule 1-coureur ooit en dit seizoen deelt hij als vader van Max zijn mening over de Formule 1 met ons via een column in De Telegraaf, welke hieronder te lezen is.

“Het is niet voor het eerst, maar de toekomst van de Formule 1-race op het circuit van Monza staat weer eens ter discussie. Er is nog altijd geen overeenkomst  tussen de Italiaanse organisatie en Formule 1-baas Bernie Ecclestone over de periode na 2016. Achter de schermen wordt er ongetwijfeld driftig onderhandeld over voorwaarden en bedragen, maar in Italië zijn veel mensen er niet gerust op. Zelfs de Italiaanse premier Renzi heeft zich er inmiddels mee bemoeid en gezegd dat Monza tot in de lengte der dagen op de F1-kalender moet blijven.

Alle autosportliefhebbers zullen het met hem eens zijn. Dat geldt ook voor mij. Autodrome Nazionale di Monza is een monument in de Formule 1. Een historische race, zoals Monaco dat ook is.  Met haar lange rechte stukken, een beruchte bocht als Parabolica  en een paar chicanes is Monza een heel ander circuit dan alle andere op de kalender. Juist dat maakt het zo belangrijk dat de race behouden blijft.

Ik heb er wel vertrouwen in dat het  goed komt. Iemand als Ecclestone weet als geen ander hoe hij het spel moet spelen, maar een vanzelfsprekendheid is het niet. Immers, dit jaar is de GP van Duitsland al gesneuveld. Maar laat ik eerlijk zijn, ik kan me geen Formule 1 voorstellen zonder circuits als Monza, Silverstone, Monaco en Spa. Nieuwe circuits kunnen ook mooi zijn, maar we moeten de traditie wel in leven houden.

Wat maakt de beleving in Monza zo bijzonder? Het antwoord daarop is simpel. De gekte, de totale gekte met alle tifosi. Italianen zijn racegek en dat merk je aan alles. Aan de unieke sfeer die er hangt, aan het enthousiasme, de chaos, maar ook aan het fanatisme. Voor een Italiaan is Ferrari geen auto, maar een religie.

Voor Scuderia Toro Rosso, het team van Max, is Monza de thuisrace. Het team heeft meer relaties en gasten uitgenodigd dan normaal, maar voor de coureurs verandert er verder niets. Max wil altijd zo hard mogelijk racen en punten scoren.

Het is moeilijk iets te voorspellen. Monza is een powertrack en normaal gesproken wordt het een moeilijk verhaal omdat de auto’s van Toro Rosso eenvoudigweg vermogen tekort komen. Maar je weet het natuurlijk nooit. Voor Spa hadden we ook niet verwacht dat het zo goed zou verlopen en daar zag Max er qua topsnelheid in de race best goed uit. Dat had alles te maken met het gegeven dat er veel downforce van de auto was afgehaald. Monza wordt echter een ander verhaal. Hier zullen alle teams met minder ‘vleugel’ gaan rijden, dus de verschillen qua topsnelheid zullen zeker blijven bestaan.

Het valt in ieder geval te hopen dat nieuwe problemen met de Pirelli-banden zoals in Spa met Vettel en Rosberg uitblijven. Juist op een snel circuit als Monza moet een coureur blind op zijn banden kunnen vertrouwen. En hier is altijd spektakel. Daar hebben we echt geen klapbanden voor nodig.”

Jos Verstappen

Bron: De Telegraaf/Telesport

Om mee te doen aan de prijsvraag voor de GP van Italië en kans te maken op een Verstappen-pakket, klik je hier!