scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Formidabele inhaalrace brengt Verstappen P8 in GP België

Gepubliceerd op 23 augustus 2015 door Bas Winckels

In de Grand Prix van België heeft Max Verstappen na een formidabele inhaalrace de achtste positie behaald. In een race, die gewonnen werd door Lewis Hamilton, hield de Nederlander het hoofd koel en eindigde op negentien seconden achter de derde plaats van Romain Grosjean. Tot in de laatste ronde bleef Verstappen strijden, maar hij wist in de laatste ronde net niet de zevende positie over te nemen van Kimi Raikkonen. Hierdoor scoort Verstappen vier wereldkampioenschapspunten, waarmee zijn totaal op 26 komt. Hij staat hierdoor na elf races tiende in de stand om het kampioenschap. Maar met enkele prachtige inhaalacties op de baan, waaronder een in de hogesnelheidsbocht Blanchimont, was de Scuderia Toro Rosso-coureur wederom de smaakmaker van de race.

“Het ging heel goed”, vertelt Max direct na de race aan Verstappen.nl. “Van de achttiende naar de achtste plaats en ik werd nog bijna zevende. De racesnelheid was heel goed: we konden in de buurt van de Ferrari’s en de Williamsen blijven. Daarnaast had het team een geweldige strategie, dus ik denk dat we heel tevreden kunnen zijn.”

“De start ging redelijk goed, maar de McLarens waren iets sneller weg, dus daar hebben we wel nog wat werk te doen.” De actie bij Blanchimont, wat ging er toen door je heen? Het zag er wel heel spectaculair uit. “Ik dacht, ik ga het gewoon proberen, en uiteindelijk is het allemaal goed gekomen.” Was je niet bang dat het mis zou gaan? “Nee niet echt, er is altijd nog wel wat run-off daar.” En toen nog bijna Raikkonen ingehaald! “Ja, dat was bijna gelukt. Ik verloor wat downforce doordat Massa voor me reed.” De motor deed het tijdens de race wel goed. “Ja, daar ben ik ook heel blij mee.”

Nico Hulkenberg heeft al voor de start problemen met het vermogen van zijn Force India. Zijn team besluit hem toch op de startopstelling te laten plaatsnemen. Dat blijkt geen goede beslissing: de Duitser ziet al voordat de lichten op rood gaan dat hij niet van start kan gaan. Een extra opwarmronde is het gevolg. Vervolgens meldt Carlos Sainz over de radio: “no power” en wordt binnengeroepen. De Spanjaard kijkt hierdoor in de race al snel tegen een achterstand van twee ronden aan.

Als de lichten op groen gaan, is het Max die vanaf zijn achttiende startpositie een goede start meemaakt. Na de eerste ronde heeft hij Will Stevens, Roberto Mehri, Felipe Nasr en Raikkonen te pakken. Vooraan heeft Sergio Perez een uitstekende start, hij schuift aan als tweede, achter Lewis Hamilton. Nico Rosberg heeft een slechte start en valt een aantal plaatsen terug. Aan het einde van Kemmel waagt Perez een poging om Hamilton voor de leiding in de wedstrijd voorbij te steken, maar de Brit houdt stand en rijdt onbedreigd naar de zege. Pastor Maldonado valt stil met motorproblemen, waardoor Max al vroeg in de wedstrijd weer een plekje wint.

Al in de vierde ronde rijdt Verstappen de punten binnen wanneer hij Marcus Ericsson aan het einde van Kemmel verschalkt. Hij rijdt het gat dicht naar Felipe Massa in de Williams en duikt tegelijkertijd met de Braziliaan de pits in. In dezelfde slagvolgorde komen ze weer de pits uit. Aan het einde van Kemmel weet Massa Nasr voorbij te gaan, waardoor de Nederlander achter de Sauber vast komt te zitten in het bochtige gedeelte van de baan. Met een prachtige inhaalactie weet Verstappen vervolgens Nasr buitenom in Blanchimont voorbij te steken, en maakt hij de inhaalactie fraai af bij het insturen van de busstop chicane.

Raikkonen maakt inmiddels zijn stop en komt vlak voor de neus van de Nederlander weer de baan op. Max kan het tempo van de Fin in zijn Ferrari volgen, maar kan hem niet bijhalen of inhalen. Valtteri Bottas krijgt door een fout van zijn pitcrew drie zachte en een harde band onder zijn Williams gemonteerd. Het komt de Fin op een drive-through penalty te staan, waardoor hij achter Verstappen terecht komt. De Toro Rosso coureur schuift hierdoor weer de top tien in.

Daniel Ricciardo valt in de 21e ronde stil in de busstop chicane met versnellingsbak problemen. Dit veroorzaakt een Virtual Safety Car. Max maakt van de gelegenheid gebruik om een pitstop te maken, evenals Raikkonen en Massa die vlak voor hem rijden. Als het trio de pits weer uitkomt, heeft Max het gat naar Raikkonen weten te dichten. Tegelijkertijd verdwijnt de Virtual Safety Car en gaat de race weer door. Door het uitvallen van Ricciardo rijdt onze landgenoot dan op de negende positie.

Hoewel Verstappen na 28 ronden maar 20 seconden achter een podiumpositie rijdt, kan hij op zijn medium compound banden het tempo van de mannen voor hem net niet bijbenen. Met ongeveer twee tienden per ronde ziet hij zijn voorgangers aan de horizon verdwijnen. In de 32e ronde komt Verstappen naar binnen voor zijn derde en laatste stop. Hij komt terug op de baan op de tiende positie. Sainz rijdt door zijn problemen bij aanvang van de race nog steeds op twee ronden achterstand en de Spanjaard wordt door Toro Rosso naar binnen geroepen.

Verstappen loopt dan 1,8 seconden per ronde in op zijn voorganger Bottas. Alleen de Mercedessen rijden sneller in de rondte. Vier ronden voor het einde gaat de Nederlander de Fin definitief voorbij voor de negende positie. Hij krijgt de achtste positie nog in de schoot geworpen wanneer Sebastian Vettel het uiterste van zijn banden vergt: bij het opkomen van Kemmel explodeert de rechter achterband van de Duitser. Wanneer iedereen om hem heen probeert te manoeuvreren, rijdt Max het gat dicht naar Raikkonen. In de laatste ronde komt de Nederlander nog naast de Fin en passeert hem. Hij blokkeert echter zijn remmen en schiet iets rechtdoor waardoor de Ferrari er weer voorbij komt. Max sluit nog wel aan maar kan geen nieuwe poging wagen.

Door het uitvallen van Vettel bemachtigd de Fransman Grosjean de laatste podiumpositie, die deze terecht viert als een overwinning. Nico Rosberg eindigt wederom op de tweede positie. Ondanks zijn goede start valt Perez met zijn Force India aan het einde van de race terug tot de vijfde plek. Daniil Kvyat beleeft een uitstekende race en scoort een vierde plaats.

Uitslag van de Grand Prix van België:

 P Driver                 Team          Time 
 1 Lewis Hamilton     GBR Mercedes      1:23:40.387 
 2 Nico Rosberg       GER Mercedes      +2.058s 
 3 Romain Grosjean    FRA Lotus         +37.988s 
 4 Daniil Kvyat       RUS Red Bull      +45.692s 
 5 Sergio Perez       MEX Force India   +53.997s 
 6 Felipe Massa       BRA Williams      +55.283s 
 7 Kimi Raikkonen     FIN Ferrari       +55.703s 
 8 Max Verstappen     NED Toro Rosso    +56.076s 
 9 Valtteri Bottas    FIN Williams      +61.040s 
10 Marcus Ericsson    SWE Sauber        +91.234s 
11 Felipe Nasr        BRA Sauber        +102.311s 
12 Sebastian Vettel   GER Ferrari       DNF 
13 Fernando Alonso    ESP McLaren       +1 lap 
14 Jenson Button      GBR McLaren       +1 lap 
15 Roberto Merhi      ESP Marussia      +1 lap 
16 Will Stevens       GBR Marussia      +1 lap 
NC Carlos Sainz       ESP Toro Rosso    DNF 
NC Daniel Ricciardo   AUS Red Bull      DNF 
NC Pastor Maldonado   VEN Lotus         DNF 
NC Nico Hulkenberg    GER Force India   DNS