scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Carlos Sainz: "Max en ik leren van elkaar"

Gepubliceerd op 21 augustus 2015 door Niels Hendrix

Voor ieder Grand Prix-weekeinde verspreidt de media-afdeling van het Italiaanse team een promotievideo, waarin de twee op ludieke wijze de strijd met elkaar aangaan. Wie timmert er zo snel mogelijk met één hand spijkers in een boomstronk? Of wie kan het beste jongleren met een klein balletje? De filmpjes hebben inhoudelijk weinig om het lijf, maar het plezier spat er doorgaans vanaf. Generatiegenoten Sainz (20) en Verstappen (17) zijn naast rivalen vooral ook goede collega’s.

"Iedereen denkt dat we een harde, meedogenloze oorlog voeren tegen elkaar, als twee jonge honden in de spotlights. Maar niets is minder waar. Max en ik kunnen het goed met elkaar vinden. En op de baan gaan we ervoor, zoals het hoort. Maar wel altijd met respect voor elkaar. Die goede verstandhouding maakt het leven in de paddock voor ons een stuk makkelijker”, zegt Carlos Sainz op RedBull.com.

Volgens de geboren en getogen Madrileen, die een hartstochtelijk supporter is van Real Madrid, hebben ze elkaar nodig om naar een nog hoger niveau te groeien. "We pushen elkaar voortdurend tot het uiterste. Van een sterke teamgenoot word je alleen maar beter. Tenminste, als je op een goede manier met elkaar omgaat. We delen alles. Data, ervaringen en andere gegevens. We leren steeds bij. En uiteindelijk is het team ook het meest gebaat bij twee coureurs die op deze manier met elkaar omgaan.”

Het klinkt als een sprookjeshuwelijk, beaamt hij lachend. Zeker in vergelijking met de situatie bij een topteam als Mercedes, waar Lewis Hamilton en Nico Rosberg elkaar met de regelmaat van de klok de tent uitvechten. Maar dat is geen eerlijke vergelijking, benadrukt Sainz. "Zij vechten om een wereldtitel, dat maakt alles toch anders.”

In de aanloop naar hun debuutseizoen kreeg Max Verstappen verreweg de meeste aandacht van de twee talenten uit de Red Bull-school. Verstappen, dat was de nieuwe wonderboy van de Formule 1. Sainz, die pas in een relatief laat stadium werd vastgelegd, noemt de mediahype rond de Limburger logisch, maar plaatst wel een kanttekening.

"Ik begreep dat hij meer aandacht kreeg. Ik begreep alleen niet dat iedereen verwachtte dat hij ook in de races superieur aan mij zou zijn. Max is een ontzettend groot talent, laat daar geen twijfel over bestaan, maar dat betekent niet dat ik dat niet ben. Ik ben overtuigd van mijn eigen kwaliteiten. Inmiddels heb ik volgens mij wel laten zien wat ik in mijn mars ben. En ook ik word alleen nog maar beter. Ik ben iets ouder dan Max, maar ook altijd nog maar twintig jaar. Max en ik hoeven elkaar niet af te maken. Er is ruimte voor ons allebei in de Formule 1.”

De zoon van oud-rallykampioen Carlos Sainz is in ieder geval tevreden over het verloop van het seizoen tot dusver, ondanks het feit dat ook hij de nodige teleurstellingen en uitvalbeurten te verwerken kreeg. In de WK-stand heeft hij momenteel negen punten, dertien minder dan Max Verstappen. "Toch zou ik hier vooraf voor getekend hebben. Ik wist altijd al dat ik talent had en dat ik de kwaliteiten had om in de Formule 1 te presteren, maar ik had niet gedacht dat het vanaf het begin al zou goed zou gaan. Maar natuurlijk, het kan altijd beter. Het moet altijd beter.”

De vijfde plaats in het constructeurskampioenschap is het doel van Scuderia Toro Rosso en teambaas Franz Tost. Volgens Sainz is dat nog altijd mogelijk, al zal het ‘heel, heel moeilijk’ worden. "Het team heeft een fantastische auto gebouwd, maar we hebben helaas niet de allerbeste motor. Dat maakt de zaken een beetje gecompliceerd. Maar Max en ik zullen er alles aan doen om de klus te klaren. We hebben van Red Bull en Toro Rosso de kans gekregen om Formule 1 te rijden, het is nu aan ons om het waar te maken.”

Bron: www.redbull.nl/maxverstappen

Via onze Twitter en Facebook accounts zullen we regelmatig live updates plaatsen. 
Klik hier voor het tijdschema van de Grand Prix van België.

Om mee te doen aan de prijsvraag voor de GP van België en kans te maken op een Max-Spa-pakket, klik je hier!