scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Verstappen sprakeloos na P4 in waanzinnige Hongaarse GP

Gepubliceerd op 26 juli 2015 door Johan Peeters

Max Verstappen is op zondag tijdens een spectaculaire Grand Prix van Hongarije op de Hungaroring sensationeel als vierde gefinisht. Max startte de race vanaf P9, nadat hij op zaterdag het maximaal haalbare uit de kwalificatie had gehaald. De 17-jarige Scuderia Toro Rosso-coureur had eerder in het weekend geen probleemloze vrije trainingen, waardoor hij belangrijke tijd op de baan misliep en het gewenste programma niet af kon werken. Sebastian Vettel won voor Ferrari verrassend zijn tweede race van het seizoen en eindigde daarmee eveneens verrassend voor beide coureurs van Red Bull Racing met Daniil Kvyat op P2 en Daniel Ricciardo op P3.

"Helemaal perfect. Het was al een goed begin van het seizoen, maar om dan zo de zomerstop in te gaan, is wel heel mooi. P4 is een ongelooflijk resultaat”, laat een overgelukkige Max aan Verstappen.nl weten. "Ik had een slechte start. Ik kon nergens heen, niet naar buiten of naar binnen, ik zat helemaal klem. Ja, dan denk je dat het een lastige race gaat worden als je al zo ver naar achteren ligt. Ik gaf niet op, bleef geconcentreerd, bleef pushen, heb mensen ingehaald en heb een goede tweede stint kunnen rijden. Ik ben super blij!”

“Daarna kwam de safety car op de baan en was er veel actie voor me. Ik heb ook nog mijn voorvleugel beschadigd tijdens een akkefietje met Bottas. Ik kon er zelf weinig aan doen: hij stuurde naar binnen en ik kon geen kant uit. De linkerkant van mijn voorvleugel was best flink beschadigd, daardoor had ik veel onderstuur. Het had dus nog veel sneller gekund, maar derde worden zat er volgens mij niet in. De vierde plek is sowieso al ongelooflijk, daar ben ik echt heel erg blij mee! Uiteindelijk zat alles mee, echt perfect. Het was vandaag een topresultaat. De monteurs hebben geweldig werk verricht en het is absoluut fantastisch wat Toro Rosso strategisch heeft gedaan door de juiste keuzes te maken met de pitstops.”

“Tijdens de race kon het kon vele kanten op gaan, maar van een vierde plek had ik nooit durven dromen. Een paar ronden voor het einde vroeg ik pas op welke positie ik reed. Toen mijn engineer Xevi Pujolar P4 zei, vroeg ik me af wat er voor me gebeurd was. Ik ben ongelooflijk blij, sprakeloos. Dit is als een droom en had ik nooit verwacht in mijn eerste seizoen. Toen ik de finishlijn over ging, kon ik het niet geloven. Ik ben een koele kikker, maar over de boordradio kon ik mijn gevoelens niet onder woorden brengen door het overweldigende resultaat.”

Als de coureurs zich na de opwarmronde opstellen voor de start wordt de startprocedure afgebroken. Ogenschijnlijk heeft niemand problemen maar even later blijkt dat Felipe Massa niet op zijn plekje staat, waarna er een nieuwe opwarmronde volgt. Bij de hernieuwde start komen beide Mercedessen, net als een race eerder op Silverstone, slecht weg en worden bijgehaald door beide Ferrari’s, die na bocht twee de eerste twee plaatsen in de wedstrijd voor zich opeisen.

Nog in de eerste ronde probeert Hamilton een plekje terug te winnen op zijn teamgenoot, maar komt hierdoor buiten de baan terecht waarna hij veel plekken verliest. Max komt in eerste instantie nog niet zo slecht weg als zijn dertiende positie na drie bochten doet vermoeden. Hij komt in het gedrang terecht en kan geen kant uit. Het enige positieve aan de eerste meters van de Hongaarse Grand Prix is voor Max dat hij netjes op de baan blijft en geen schade rijdt.

Na de eerste ronde ligt Max op P13 achter Alonso, die op zijn beurt Hamilton en Carlos Sainz voor zich ziet. Niet lang daarna gaat Max aan de voormalig wereldkampioen voorbij wat hem aan de staart van zijn teamgenoot brengt. De snelle Limburger meldt op de boordradio dat hij opgehouden wordt, maar beide jongelingen blijven op hun positie rijden tot hun eerste pitstops.

Heel lang ziet het er naar uit dat Ferrari een een-twee gaat scoren maar net nadat de race halverwege is, meldt Kimi Raikkonen dat hij problemen met zijn krachtbron heeft. Hij valt al snel terug achter Nico Rosberg, waarna in ronde 43 Nico Hülkenberg een schrikmoment beleeft als zijn voorvleugel op het rechte stuk afscheid neemt van zijn auto en hij hard in de bandenstapels terecht komt. Gelukkig is de Duitser in orde, maar door de vele brokstukken op de baan wordt de virtuele safety car in werking gesteld. Even later komt de echte safety car de baan op.

Nadat alle coureurs enkele malen achter de safety car door de pits zijn gereden en Max zijn laatste pitstop heeft gemaakt, wordt het veld weer losgelaten voor het restant van de race. In de eerste ronde na de safety car-periode rijdt Valtteri Bottas zijn rechter achterband lek op de voorvleugel van Max. Max loopt schade op, maar kan zijn weg gewoon vervolgen. Inmiddels rijdt Max rond op P7 en Sainz op P8. Vooraan valt Raikkonen met problemen uit en hetzelfde gebeurt achter Max met teamgenoot Sainz.

Als even later Hamilton een drive through penalty krijgt vanwege een aanrijding met Ricciardo, klimt Max weer een plekje en rijdt hij rond op P5 met een grote voorsprong op Alonso die knap de top tien is binnen gereden. Dan is daar ineens het bericht dat Max een drive through penalty krijgt vanwege een te hoge snelheid tijdens de safety car-periode en dreigt hij zijn goede klassering te verliezen. Niks is echter minder waar, want na zijn straf komt hij met vijf seconden voorsprong op Alonso de pitstraat uit zonder een plek te hebben verloren.

Max over de straf: “Dat kwam door een miscommunicatie met het team, want ik kreeg te horen dat ik weer sneller mocht gaan, maar dat was een ronde te vroeg. Toen ik hoorde dat ik een drive through penalty kreeg, dacht ik ‘daar gaan mijn punten’. Maar toen ik die had ingelost, had ik geen positie verloren. Daar was ik heel blij mee.”

In de slotfase klimt Max zowaar nog een plekje als Rosberg geen ruimte geeft aan Ricciardo bij het uitkomen van bocht één. De Mercedes-coureur rijdt zijn rechter achterband lek op de voorvleugel van de Australiër van Red Bull Racing en valt weg uit de kop van het veld. Ricciardo moet naar binnen voor een nieuwe vleugel en verliest hiermee een plekje aan zijn teamgenoot Kvyat, die de race achter Vettel knap als tweede beëindigt.

Ricciardo wordt voor een dolblije Max derde, die op zijn beurt Alonso in de slotfase moeiteloos op afstand kan houden. “Op het circuit is voor mij iedereen gelijk, maar het is wel mooi als je een wereldkampioen achter je kunt houden", aldus Max.

Uitslag van Grand Prix van Hongarije:

P  Driver                 Team          Time
 1 Sebastian Vettel   GER Ferrari       1:46:09.985
 2 Daniil Kvyat       RUS Red Bull      +15.748s
 3 Daniel Ricciardo   AUS Red Bull      +25.084s
 4 Max Verstappen     NED Toro Rosso    +44.251s
 5 Fernando Alonso    ESP McLaren       +49.079s
 6 Lewis Hamilton     GBR Mercedes      +52.025s
 7 Romain Grosjean    FRA Lotus         +58.578s
 8 Nico Rosberg       GER Mercedes      +58.876s
 9 Jenson Button      GBR McLaren       +67.028s
10 Marcus Ericsson    SWE Sauber        +69.130s
11 Felipe Nasr        BRA Sauber        +73.458s
12 Felipe Massa       BRA Williams      +74.278s
13 Valtteri Bottas    FIN Williams      +80.228s
14 Pastor Maldonado   VEN Lotus         +85.142s
15 Roberto Merhi      ESP Marussia      +2 laps
16 Will Stevens       GBR Marussia      DNF
RT Carlos Sainz       ESP Toro Rosso    DNF
RT Kimi Raikkonen     FIN Ferrari       DNF
RT Sergio Perez       MEX Force India   DNF
RT Nico Hulkenberg    GER Force India   DNF