scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

GP van Groot-Brittannië eindigt voor Verstappen in een anticlimax

Gepubliceerd op 05 juli 2015 door Johan Peeters

Max Verstappen is op zondag tijdens een enerverende Grand Prix van Groot-Brittannië op het circuit van Silverstone door een spin in de openingsfase uitgevallen. Max startte de race vanaf P13 na een, door een technisch mankement, teleurstellend verlopen kwalificatie op zaterdag. De jonge Limburger was eerder sterk aan het weekend begonnen door zich tijdens de vrije trainingen op vrijdag en zaterdag steevast in de top tien te rijden. Lewis Hamilton won de race in zijn Mercedes voor teamgenoot Nico Rosberg en Sebastian Vettel in zijn Ferrari.

"Het was heel vreemd", laat een teleurgestelde Max aan Verstappen.nl weten. "We hadden genoeg warmte in de achterbanden en ook de voorbanden waren goed op temperatuur. Ik was net weer vol op het gas gegaan, toen de achterkant van de auto ineens uitbrak. Ik ging vol in de remmen om een crash te voorkomen. Ik tikte de vangrail nog net aan waarna ik de auto niet in zijn achteruit kreeg. Helaas was dit niet mijn weekend. We moeten nu alles gaan analyseren en sterker terugkomen in Hongarije."

Nog voor de start valt Felipe Nasr in zijn Sauber met een versnellingsbakprobleem stil op de baan en een poging om hem vanuit de pitstraat te laten starten mislukt. Als daarna de startlichten om 13.00 uur plaatselijke tijd doven, schieten de beide Williamsen als een duveltje uit een doosje uit de startblokken. Beide coureurs zien kans om de Mercedessen voor zich te passeren. Max start op de harde band en komt slecht weg. Nog in de eerste ronde raken beide Lotussen en beide McLarens betrokken bij een aanrijding, die Max maar net kan ontwijken. De safety car komt op de baan om de brokstukken op te kunnen ruimen.

“Ik had een erg slechte start doordat ik veel wielspin had”, vertelt Max, die als enige van het veld op de harde compound banden start. “Voor mij gebeurden enkele crashes, maar die kon ik gelukkig ontwijken.”

Als de safety car na enkele ronden het veld ruimt, zien we Max bij het ingaan van bocht drie met overstuur van de baan spinnen waarna hij in het grind tot stilstand komt. Max krijgt de versnellingsbak niet in de achteruit, waarna het team aan Max vraagt om de motor af te zetten. Dit betekent meteen het einde van zijn race.

Vooraan het veld ontvouwt zich een enerverend gevecht tussen de Williams-coureurs Massa en Bottas, die op enkele meters gevolgd worden door beide Mercedessen van Hamilton en Rosberg. Hamilton is de eerste die naar binnenkomt voor vers rubber. De Brit past zijn tactiek aan om aan het gevecht te ontsnappen en om op een vrije baan snellere rondetijden te kunnen rijden. Zijn tactiek slaagt, want op het moment dat Rosberg en Massa de pits opzoeken voor een setje nieuwe banden rijdt Hamilton aan beide kemphanen voorbij. Even later komt Bottas binnen waardoor Hamilton de leiding in de race weer overneemt.

Inmiddels dreigt het te gaan regenen en alle coureurs worden door hun team over de boordradio hierover ingelicht. Net voordat de regen daadwerkelijk naar beneden komt, valt Carlos Sainz met technische problemen stil op het circuit. De wedstrijdleiding kiest ervoor om de virtual safety car toe te passen, waardoor de verschillen tussen de coureurs enigszins in tact blijven. Bij het vrijgeven van de race is het gaan regenen, maar pitstops voor regenbanden blijven vooralsnog uit.

De rondetijden gaan omhoog en uiteindelijk wordt iedereen toch gedwongen om op de intermediates over te schakelen. Het is harder gaan regenen en de vraag is even of de intermediates voldoende zijn om al het regenwater af te voeren. Sebastian Vettel heeft zich in zijn Ferrari ondertussen knap opgewerkt naar een derde positie voor beide Williamsen. Aan de kop verandert aan het einde van de race niets meer, waardoor Hamilton onbedreigd de zege voor 140.000 toeschouwers veilig stelt. Na een sterke start eindigt Williams met beide coureurs enigszins teleurstellend buiten het podium op de plekken vier en vijf.

Daniil Kvyat brengt de enig overgebleven Red Bull als zesde over de streep, nadat teamgenoot Daniel Ricciardo eerder met problemen was uitgevallen. Nico Hülkenberg eindigt de race in de vernieuwde Force India knap op P7 voor Kimi Raikkonen in de tweede Ferrari. Sergio Perez maakt het feest voor Force India compleet door als negende te finishen. Fernando Alonso ziet sinds lange tijd weer eens de finish en neemt het laatste puntje mee uit Engeland.

Uitslag van de Grand Prix van Groot-Brittannië:

 P Driver                 Team          Time 
 1 Lewis Hamilton     GBR Mercedes      1:31:27.729 
 2 Nico Rosberg       GER Mercedes      +10.956s 
 3 Sebastian Vettel   GER Ferrari       +25.443s 
 4 Felipe Massa       BRA Williams      +36.839s 
 5 Valtteri Bottas    FIN Williams      +63.194s 
 6 Daniil Kvyat       RUS Red Bull      +63.955s 
 7 Nico Hulkenberg    GER Force India   +78.744s 
 8 Kimi Raikkonen     FIN Ferrari       +1 lap 
 9 Sergio Perez       MEX Force India   +1 lap 
10 Fernando Alonso    ESP McLaren       +1 lap 
11 Marcus Ericsson    SWE Sauber        +1 lap 
12 Roberto Merhi      ESP Marussia      +3 laps 
13 Will Stevens       GBR Marussia      +3 laps 
RT Carlos Sainz       ESP Toro Rosso    DNF 
RT Daniel Ricciardo   AUS Red Bull      DNF 
RT Max Verstappen     NED Toro Rosso    DNF 
RT Romain Grosjean    FRA Lotus         DNF 
RT Pastor Maldonado   VEN Lotus         DNF 
RT Jenson Button      GBR McLaren       DNF 
RT Felipe Nasr        BRA Sauber        DNS