scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Een gesprek met Max Verstappen en Bernie Ecclestone

Gepubliceerd op 29 juni 2015 door Niels Hendrix

Wat betreft hun leeftijd, is het de minst voor de hand liggende combinatie in de Formule 1-wereld. Maar Bernie Ecclestone, 84 jaar oud, en Max Verstappen, zeventien jaar, hebben veel gemeen. Niet in de minste plaats dat geen van beiden van plan is om gas terug te nemen. De CEO van de Formula One Group (FOM) en de jongste F1-coureur uit de historie zaten in Oostenrijk bij Formula1.com aan tafel om hun gedachten over verschillende onderwerpen te delen. Met een verrassend gesprek als resultaat…

Bernie, zou je weer zeventien willen zijn?
Bernie Ecclestone: “Oh nee! Het was niet de gemakkelijkste tijd toen ik opgroeide maar het was wel menselijker, meer realistisch. Vandaag de dag gaat alles te snel, het is te oppervlakkig. Technische ontwikkelingen spelen een te grote rol in ons dagelijks leven. Vroeg gold beloofd is beloofd, maar nu heb je contracten van honderden pagina’s. Over regulatie noemen we dat. Zowel in het gewone leven als in de Formule 1. Het beste dat ik waarschijnlijk als zeventienjarige zou kunnen doen, is om een achttienjarige vriendin te zoeken!”

Hoe ziet het leven van een zeventienjarige eruit?
Ecclestone: “Dat kan ik me niet herinneren! Dat is tamelijk lang geleden… Volgens mij reed ik toen motorraces. Van jongs af aan racete ik overal mee: fietsen, motoren, auto's. Alles wat ik te pakken kon krijgen.”
Max Verstappen: “Ik leef mijn droom! Ik ben pas zeventien jaar en heb al mijn droombaan: ik race in de Formule 1! Ongelooflijk!"
Ecclestone: “Je verdient het. Je bent een echte racer!"

Bernie, er wordt veel gesproken over vervlogen tijden toen coureurs nog ‘echte mannen’ waren. Nu zitten er jongens in de auto’s. Zou een zeventienjarige coureur een paar decaden geleden denkbaar zijn geweest?
Ecclestone: “Ik racete toen ik nog een tiener was. Ik geloof niet in iets als de factor leeftijd. Het gaat erom of je wel of niet competitief bent. Daarnaast speelt wel mee hoe lang je in de sport actief blijft. Ik geloof er wel in dat je op een bepaald moment wat vermoeid raakt van de sport en de behoefte voelt om iets anders te gaan doen. Begin je als twintigjarige, dan kan dat moment komen als je dertig bent. Hoe later je begint, hoe later dat moment komt."

Daarmee rekening houdend, eindigde je racecarrière erg vroeg. Zat daar een dramatische gebeurtenis achter?
Ecclestone: “Toen ik ongeveer twintig was, had ik enkele ongelukken en ik had een succesvolle zaak op hetzelfde moment. Dus in plaats van het risico te lopen te overlijden, besloot ik om groot te worden in het bedrijfsleven. Waarschijnlijk wist ik diep van binnen dat ik niet goed genoeg was…”
Verstappen: “Ik heb veel respect voor iemand die durft te stoppen. Voor iedereen die racet is het een droombaan, of eigenlijk meer dan een droombaan: het is wat je doet leven. En om daar van weg te lopen omdat je denkt niet goed genoeg te zijn, is waarschijnlijk een overwinning van verstand op het gevoel. Dan heb je de kans ergens anders succesvol te zijn. Er zijn er zoveel die te lang blijven hangen en uiteindelijk met lege handen staan.”
Ecclestone: “Racen is een wereldbaan als je wint. Wat heeft het voor zin om te blijven verliezen?”

Max, waar schrijf je het aan toe dat het je al op zo’n jonge leeftijd tot de Formule 1 hebt geschopt?
Verstappen: “Ik kreeg simpelweg de kans niet om daar onderuit te komen! Thuis draaide alles alleen maar om racen. Mijn moeder en vader raceten, dus de appel valt niet ver van de boom, denk ik!”

Succesvol en competitief zijn op zo’n jonge leeftijd is niet iets dat komt aanwaaien. Wat hebben jullie beiden geleerd van jullie vaders?
Ecclestone: “Niets.”
Verstappen: “Ik ben in een race-gek gezin opgegroeid. Mijn vader heeft me alles geleerd. Wat je wel, maar nog belangrijker, wat je niet moet doen! Een Formule 1-carrière is een fragiel iets…”
Ecclestone: “…en je kunt nog zo jong starten en sneller zijn dan alle anderen, maar je hebt ook een portie geluk nodig om wereldkampioen te worden!”
Verstappen: “Dat is waar! Kijk naar wat er met Fernando Alonso is gebeurd. Hij is nog steeds een van de beste coureurs, maar won in vijf jaar Ferrari geen titel en nu bij McLaren lijkt een titel verder weg dan ooit. De beste coureur zijn is niet genoeg: je moet ook in beste auto zitten, anders achtervolgt pech je.”
Ecclestone: “Het komt allemaal op de timing aan: op het juiste moment op de juiste plek zijn!”
Verstappen: “Misschien kun je mij daarmee helpen, Bernie? Hoewel ik moet zeggen dat ik erg blij ben met mijn team, Scuderia Toro Rosso!”

Bernie, welk advies kun je een zeventienjarige jongeman geven?
Ecclestone: “Luister niet naar te veel mensen. Stel je eigen doelen en doe wat voor jou goed voelt. Exact zo heb ik het gedaan. Nog een ander advies: spaar je geld en ga er niet mee speculeren..."
Verstappen: "Dat doe ik nu al! Ik heb al die jetset gadgets niet nodig. Ik concentreer me volledig op mijn carrière."

Dus je zou liever met Bernie gaan dineren dan met een mooie vrouw?
Verstappen: “Voor 100 procent. Je kunt van de laatste niet veel leren dat in de F1 waardevol is, maar je kunt veel van Bernie leren. Hij heeft deze sport opgebouwd en is een van de meest succesvolle zakenmannen ter wereld. Mijn carrière is belangrijker dan vrouwen. Je krijgt hier maar één kans en die ga ik pakken!”
Ecclestone: “Een erg rationele jongeman!”

Max, zou je een advies voor Bernie hebben?
Verstappen: “Bernie, kun je er niet voor zorgen dat deze auto’s weer luidruchtiger en sneller worden?”
Ecclestone: “Het verbaast me dit van zo’n jong persoon te horen! Om eerlijk te zijn: het stomste dat in de F1 had kunnen gebeuren, zijn deze motoren. Feitelijk zijn het niet eens meer motoren. Met de batterijen en hybride systemen en zo, is het niet langer een Formule 1-motor. Al dat geklets met de pitmuur en de instucties van de engineers naar hun rijders, dat moet allemaal stoppen! De coureurs moeten weer centraal staan. Zij moeten weer racen en hun ware aard laten zien. Ik beloof je Max, dat dit eraan komt!”
Verstappen: “Dat zou geweldig zijn! Zelf voor ons als jonge coureurs is de hoeveelheid technische snufjes te groot. Ik schat dat tegenwoordig maar twintig procent te maken heeft met racen en de grote meerderheid van de resterende 80 procent met het in de gaten houden van alle techniek. Weet je wat ik doe om dat te ontvluchten?”
Ecclestone: “Wat?”
Verstappen: “Ik zeg mijn engineers mij niet met informatie te overladen. We krijgen veel te veel informatie in de cockpit. Soms schakel ik het display van mijn auto uit! Ik wil op mijn gevoel af gaan. Is het niet juist dat wat tot grote coureurs heeft geleid?”
Ecclestone: “Super! Ik hoop dat de nieuwe reglementen voor 2017 ons zo ver brengen!”

Bernie, zou je Max in een straatauto vergezellen voor een snelle ronde op Spa?
Ecclestone: “Absoluut!”