Column: Jos Verstappen - Heimwee naar brullende motor

Gepubliceerd op 19 juni 2015 door Niels Hendrix

Jos Verstappen is nog altijd Nederlands meest succesvolle Formule 1-coureur ooit en dit seizoen deelt hij als vader van Max zijn mening over de Formule 1 met ons via een column in De Telegraaf, welke hieronder te lezen is.

“De rijdersvakbond GPDA heeft autosportfans in een enquête gevraagd naar hun mening over de Formule 1. Ik denk dat iedereen het er wel over eens is dat er iets moet veranderen om de sport spannender en spectaculairder te maken.

Als ik naar mezelf kijk, mis ik vooral het geluid van de oude Formule 1-auto’s. En met mij veel mensen, denk ik. Het is niet voor niets dat de belangstelling voor de F1-demo’s, onder andere van Max en mezelf, tijdens Italia a Zandvoort (28 juni) enorm is. Bij het ouderwetse gebrul van motoren krijg ik nog steevast kippenvel op mijn armen. Tegenwoordig zijn de auto’s weliswaar sneller qua acceleratie, maar de beleving is minder vanwege het geluid.

Een ander aspect is dat de krachtsverschillen tussen de teams kleiner moeten worden. Hoe ze het doen, doen ze het, maar het is niet goed zoals het nu gaat: dat één team maar blijft winnen. Ik vind het fantastisch wat Mercedes heeft gedaan met de motoren, alle credits, maar de mensen willen spannende races zien met verschillende coureurs die op het podium kunnen belanden of kunnen winnen. Niet altijd maar weer Lewis Hamilton of Nico Rosberg, maar ook mannen als Vettel, Räikkönen, Ricciardo, Bottas en Max natuurlijk. Ook ik wil strijd zien, gevechten op het scherp van de snede. Nu dreigt het gevaar dat mensen op een gegeven moment Hamilton-moe worden.

Wat dat betreft ben ik een voorstander van het inbouwen van meer variabelen in de Formule 1. Nu weet je dat iedereen min of meer voor dezelfde racestrategie kiest. Ze starten allemaal met een volle tank, de top-tien rijdt op dezelfde banden en tussen de vijftien en twintig ronden hebben ze hun eerste pitstops vanwege de bandenslijtage. Ik zou het interessanter vinden als een team kan kiezen voor een andere opbouw van de race. Dat een auto begint met dertig in plaats van vijftig kilo brandstof aan boord, andere banden heeft en eerder of later een pitstop maakt.

Verder zou ik graag meerdere bandenleveranciers zien. Op voorwaarde dat zij hun klanten wel hetzelfde materiaal leveren. In mijn tijd kreeg Ferrari andere Bridgestones dan Minardi. Dat hoort niet. Ik vind dat kleine teams qua materiaal dezelfde kansen moeten hebben als topteams. Wat veel coureurs – en ook mij – tegenstaat, is de noodzaak om tijdens races banden te sparen en zuinig te rijden. In Canada moesten ze op het rechte stuk zelfs ‘liften’ om brandstof te sparen, dat hoort niet bij racen en zeker niet bij de Formule 1. In mijn ogen moet er anderhalf uur vol op de limiet geracet worden.

Begrijp me niet verkeerd, Formule 1 is nog steeds een prachtige show, maar wel één met ruimte voor verbetering. In die zin ben ik blij met het initiatief van de GPDA om naar de fans te luisteren. Ik hoop oprecht dat er daadwerkelijk wat met de uitkomsten gedaan gaat worden.”

Jos Verstappen

Bron: De Telegraaf/Telesport

Klik hier om mee te doen aan de prijsvraag voor de GP van Oostenrijk en maak kans op een STR hooded sweatjacket!