scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Foutloze Verstappen haalt maximale uit Canadese Grand Prix

Gepubliceerd op 07 juni 2015 door Niels Hendrix

Een foutloze race heeft Max Verstappen de vijftiende plaats gebracht in de Grand Prix van Canada. De Nederlander, die vanwege gridstraffen als negentiende van start ging en tevens een tijdstraf van tien seconden moest inlossen, wist enkele concurrenten volwassen voorbij te steken. Meer dan de Scuderia Toro Rosso-coureur eruit heeft gehaald, zat er op het hogesnelheidscircuit van Montreal niet in.

In een weinig enerverende race reden beide Mercedessen onbedreigd op kop. Lewis Hamilton revancheerde zich en hield Nico Rosberg probleemloos achter zich. Valtteri Bottas (Williams) wist de laatste podiumplek af te snoepen van de als derde gestarte Kimi Raikkonen (Ferrari).

“Mijn start was goed en het eerste deel van mijn stint liep ik in op mijn voorgangers, ondanks dat ik op de hardere banden reed”, steekt Max van wal tegen Verstappen.nl. “Aan het begin van de race heb ik kunnen laten zien dat de snelheid er was. Daar ben ik blij mee. Maar na mijn pitstop, waarbij ik veel tijd verloor door de tijdstraf van tien seconden, lag ik ver achter en was het een eenzame race met weinig actie.”

Max vervolgt: “Ik wist Ericsson nog bij te halen, maar kon er op de rechte stukken niet voorbij komen. Op een gegeven moment waren mijn voorbanden versleten en had ik niet meer het voordeel van de grip. Ik besloot achter hem te blijven om de auto en motor te sparen voor de volgende race en veilig te finishen. Ik ben blij dat deze race erop zit. Maar nu komt de volgende moeilijke race eraan. Natuurlijk gaan we in Oostenrijk ons best doen om daar het meeste uit te halen.”

Max gaat de 70 ronden tellende race op zachte banden van start. Samen met vier andere concurrenten heeft hij gekozen voor de hardere versie, terwijl de rest van het veld op super softs vertrekt. De 17-jarige coureur kent een strakke start en verschalkt in de eerste bochten twee man, om op P17 achter Sebastian Vettel aan te sluiten. In de top vijf zijn er geen wijzigingen ten opzichte van de startgrid.

Terwijl Vettel drie man inhaalt, dringt Max in de tiende ronde aan bij Felipe Nasr. Een ronde later volgt er aan het einde van het rechte stuk bij start/finish een sterke uitremactie op de Sauber en zet Max voet richting Fernando Alonso. De McLaren-Honda blijkt niet veel partij voor de STR10 en in de negentiende ronde verschalkt Max de Spanjaard en ligt hij veertiende.

Vettel, die door een vroege pitstop tot achter Alonso is teruggevallen, waagt een inhaalpoging bij de laatste, maar faalt. De twee meervoudig wereldkampioenen toucheren elkaar. Maar na nog een mislukte poging, slaagt Vettel een ronde later alsnog. De Toro Rosso is vervolgens geen partij voor de Ferrari en Max verliest een positie aan de Duitser.

Als de helft van de race in zicht komt, is Max op zijn zachte banden net zo snel onderweg als de mannen om hem heen, die op het super zachte rubber onderweg zijn. Vlak daarna volgt een serie pitstops en schuift Max op naar P9. Maar tegen het geweld van Daniil Kvyat en Sergio Perez is weinig te beginnen. In de veertigste ronde is het dan vanaf P12 tijd voor de enige stop van de wedstrijd. Max lost de tijdstraf van tien seconden in, wisselt naar super softs en keert als zestiende terug op de baan.

Terwijl Vettel met Nico Hulkenberg in gevecht is voor P7, vliegen beide Duitsers vol over de kerbs, waarna Hulkenberg spint. In ronde 46 plaatst Max zijn laatste inhaalactie en steekt hij nogmaals Alonso voorbij. Een ronde later wordt de McLaren in de pitbox geparkeerd en is Alonso de eerste uitvaller.

Romain Grosjean maakt een inschattingsfout als hij Will Stevens op een ronde zet. De Fransman stuurt te vroeg in en rijdt zijn achterband lek op de voorvleugel van de Marussia. Grosjean roept over zijn boordradio “hij raakte me, hij raakte me”, maar de stewards oordelen anders en delen een tijdstraf van vijf seconden uit aan de Lotus-coureur.

Op het moment dat Jenson Button de tweede McLaren stilzet in de pitbox, nadert Max de staart van Marcus Ericsson. Hij zet een zestal ronden de druk er vol op bij de Sauber, maar komt er niet voorbij. In de laatste vijf ronden neemt Max wat meer afstand en brengt zo de Toro Rosso veilig binnen op P15, drie plaatsen achter zijn als elfde gestarte teamgenoot Carlos Sainz.

Vooraan is er al die tijd weinig gebeurd en Hamilton wint voor Rosberg. Bottas pakt het brons ten koste van de Ferrari van Raikkonen die door een spin tijd verliest, terwijl Vettel in de andere Ferrari een mooie inhaalrace rijdt door vanaf P18 als vijfde te finishen.

Uitslag Grand Prix van Canada:

 P Driver                 Team          Time 
 1 Lewis Hamilton     GBR Mercedes      1:31:53.145 
 2 Nico Rosberg       GER Mercedes      +2.285s 
 3 Valtteri Bottas    FIN Williams      +40.666s 
 4 Kimi Räikkönen     FIN Ferrari       +45.625s 
 5 Sebastian Vettel   GER Ferrari       +49.903s 
 6 Felipe Massa       BRA Williams      +56.381s 
 7 Pastor Maldonado   VEN Lotus         +66.664s 
 8 Nico Hulkenberg    GER Force India   +1 lap 
 9 Daniil Kvyat       RUS Red Bull      +1 lap 
10 Romain Grosjean    FRA Lotus         +1 lap 
11 Sergio Perez       MEX Force India   +1 lap 
12 Carlos Sainz       ESP Toro Rosso    +1 lap 
13 Daniel Ricciardo   AUS Red Bull      +1 lap 
14 Marcus Ericsson    SWE Sauber        +1 lap 
15 Max Verstappen     NED Toro Rosso    +1 lap 
16 Felipe Nasr        BRA Sauber        +2 laps 
17 Will Stevens       GBR Marussia      +4 laps 
RT Roberto Merhi      ESP Marussia      DNF 
RT Jenson Button      GBR McLaren       DNF 
RT Fernando Alonso    ESP McLaren       DNF