Column: Jos Verstappen - Massa moet niet zeuren

Gepubliceerd op 05 juni 2015 door Niels Hendrix

Jos Verstappen is nog altijd Nederlands meest succesvolle Formule 1-coureur ooit en dit seizoen deelt hij als vader van Max zijn mening over de Formule 1 met ons via een column in De Telegraaf, welke hieronder te lezen is.

"Er is veel gezegd en geschreven over de crash van Max tijdens de laatste race in Monaco. Voor mij blijft echter voorop staan dat het een heel positief weekend was, waarin hij zich op momenten weer van zijn allerbeste kant heeft laten zien. Zowel in de trainingen als in de race met een aantal waanzinnige acties.

En toen kwam die crash. Het allerbelangrijkste is dat Max er goed uit gekomen is. Want het was écht een harde klapper en het had ook anders kunnen aflopen. Alles wat er daarna allemaal op zijn pad komt, is dan eigenlijk totaal onbelangrijk. En dat geldt helemaal voor de kritiek van Felipe Massa, die ook gisteren tijdens de persconferentie van de FIA de leeftijd van Max weer eens aanhaalde.

Het is typisch Massa. Die heeft altijd iets te zeuren over anderen.  Maar ik denk dat hij vooral bang is voor zijn eigen plekje, want hij is 34 jaar inmiddels en heeft zijn langste tijd wel gehad in de Formule 1. In die zin is leeftijd voor Massa een groter issue dan voor Max, dunkt me.

Daarnaast denk ik dat Massa de situatie van crash van Max met Romain Grosjean te snel beoordeeld heeft. Je kunt dat van buitenaf ook haast niet goed doen als je de data niet gezien hebt. Ik weet dat Max niet later had geremd dan de ronden ervoor, dus het is duidelijk hoe wij erover denken.

Ik moet wel zeggen dat Max heel cool reageerde op de crash. Als coureur weet je dat het erbij hoort, dat zoiets kan gebeuren. Voor hem ligt de focus allang weer vol op Canada. Ik denk dat je wel kunt stellen dat ik er meer van ben geschrokken dan Max. Het was voor mij immers ook voor het eerst dat ik zoiets meemaakte als vader. Pas toen ik zag dat hij met zijn hoofd bewoog en zijn stuurtje losmaakte om uit te stappen, kon ik weer opgelucht ademhalen.

Overigens beleefde ik zelf meer angstige momenten met Max in Monaco. Op vrijdag had hij me meegenomen voor een taxiritje over het circuit, voor een filmpje voor Sport1. Het was weinig relaxed. Max had er al een paar rondjes opzitten voordat ik bij hem instapte en iedere keer dat hij even stopte kwamen de vlammen van de remmen af, zo heet waren ze. Dus toen ik naast hem zat en Max vol op de limiet reed, hoopte ik vooral dat de remmen het zouden houden.

Zelf heb ik in mijn carrière honderden taxiritjes gedaan, maar ik snap nu pas wat die mensen gevoeld moeten hebben. De volgende keer mag Max naast mij zitten…

Het bewuste filmpje is inmiddels op het internet ruim 1,2 miljoen keer bekeken en ook een eigen video van Toro Rosso heeft de 650.000 hits gepasseerd. Het bewijst dat Max bij een groot publiek tot de verbeelding spreekt. En dat is een groot compliment aan zijn adres."

Jos Verstappen

Bron: De Telegraaf/Telesport

Klik hier om mee te doen aan de prijsvraag voor de GP van Canada en maak kans op een Scuderia Toro Rosso t-shirt!