Verbeterde Renault-motoren bij GP van Canada

Gepubliceerd op 01 juni 2015 door Niels Hendrix

Motorfabrikant Renault heeft aangekondigd dat Red Bull Racing en Scuderia Toro Rosso komend weekend bij de Grand Prix van Canada kunnen rekenen op een verbetering van de betrouwbaarheid van de krachtbron. Het Franse bedrijf heeft een oplossing gevonden voor het grootste probleem door een vernieuwd ontwerp van de zuigers, dat de reden was van het uitvallen van Max Verstappen bij de Grand Prix van China.

"We hebben één groot probleem gehad dat de ontwikkeling van de prestatie van de motor heeft tegengehouden en dat moesten we eerst aanpakken", aldus Cyril Abiteboul, hoofd autosport van Renault, tegen Motorsport.com.

Vrijdag bij de eerste vrije trainingen in Canada zal de upgrade worden doorgevoerd in de motoren die gebruikt werden bij de GP van Monaco ruim een week geleden. Daarna zal beslist worden of de teams de rest van het weekend die krachtbron zullen gebruiken of dat ze zullen overstappen op de vijfde motor van het seizoen. Die laatste optie zou wel een gridstraf van tien plaatsen ten gevolg hebben.

Abiteboul geeft aan dat het mogelijk accepteren van de gridstraf een tactische keuze kan zijn, aangezien de startpositie op het Circuit Gilles Villeneuve minder van belang is door de lange rechte stukken en de kans op safety car-situaties en wisselende weersomstandigheden.

“Helaas moeten we vanuit sportief oogpunt wel aan schadebeperking doen”, zegt Abiteboul daarover. “Daarom moeten we misschien berekenend te werk gaan en de vijfde motor alvast inzetten. Niet omdat we de vierde niet meer kunnen gebruiken, maar zodat we dan ook de vijfde tot onze beschikking hebben.”

"Als je zo'n betrouwbaarheidscrisis hebt als wij sinds het begin van het seizoen, dan richt je je nergens anders op", aldus Abiteboul. "Dus het ontwikkelen van de prestaties van de motor is wat uitgesteld.”

De directeur benadrukt dat Renault ook voor de prestatieverbetering een plan heeft. Hij verwacht een stap voorwaarts op dit gebied na de zomerpauze, dus voor de GP van België eind augustus. “Helaas zijn de vermogensupgrades dus uitgesteld van net voor, naar net na de zomerstop.”