scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Column: Jos Verstappen - Max waanzinnig

Gepubliceerd op 22 mei 2015 door Niels Hendrix

Jos Verstappen is nog altijd Nederlands meest succesvolle Formule 1-coureur ooit en dit seizoen deelt hij als vader van Max zijn mening over de Formule 1 met ons via een column in De Telegraaf, welke hieronder te lezen is.

“Waanzinnig, een ander woord heb ik er niet voor. De tweede tijd van Max in de eerste vrije training in Monaco was een prestatie van de buitencategorie, niet in de laatste plaats vanwege het feit dat het pas zijn eerste kennismaking was met dit circuit. Dat heeft indruk gemaakt in de paddock, juist omdat iedereen weet hoe buitengewoon moeilijk het is om hier snel te zijn.

Maar ik moet zeggen, het is wel typisch Max. Hij heeft de gave om zich heel snel aan nieuwe, moeilijke situaties aan te passen. Tegelijkertijd moet alles natuurlijk kloppen en Max heeft nu een auto waar hij veel vertrouwen in heeft.

Maar ervaring is en blijft cruciaal. Ik geloof dat je hier een paar keer geweest moet zijn om echt het onderste uit de kan te kunnen halen. Toen ik zelf in Monaco kwam als F1-coureur, was ik hier al een keer geweest met een Formule 3-auto. Max heeft dat voordeel niet. Vandaar dat ik hem gisteren voor de vrije trainingen ook heb geadviseerd om het rustig op te bouwen, het circuit te leren kennen en vooral geen onnodige risico’s te nemen.

Daar heeft hij zich keurig aan gehouden. Op het laatst had hij voldoende vertrouwen om nog even de limiet op te zoeken, met de tweede tijd als gevolg. Het is afwachten wat het voor de kwalificatie en de race betekent, maar het is duidelijk dat het er positief uitziet. Vooral omdat er nog wel wat meer tijd te winnen valt.

Een toptienkwalificatie zou een mooie uitgangspositie zijn voor de race. In Monaco is een goede kwalificatie het halve werk. Want als je hier midden op de weg blijft rijden, komt niemand je voorbij.

Racen in Monaco is en blijft ondanks – én misschien ook wel dankzij alle beperkingen – iets heel bijzonders. Vroeger als coureur vond ik het ook altijd al spectaculair. Fysiek is het meer belastend dan racen op ieder ander circuit. Er zijn geen rustmomenten. Bovendien moet je iedere fractie van een seconde uiterst gefocust zijn. Je kunt je geen foutje veroorloven, want hier sta je dan meteen in de vangrail.

Maar Monaco is meer dan een race, het is een belevenis. De magie laat zich moeilijk in woorden vatten. Het blijft namelijk gekkenwerk om met hoge snelheden in een F1-auto door smalle straatjes en vlak langs vangrails te racen. Verder zijn er de luxueuze jachten in de haven, de filmsterren in de paddock en de totale ambiance van glitter en glamour die ervoor zorgen dat het evenement zo tot de verbeelding spreekt.

Daar komt nog eens bij dat in Monaco vaak racegeschiedenis is geschreven. Denk aan Ayrton Senna, die in 1984 in zijn debuutjaar in de Formule 1 bij Toleman sensationeel tweede werd. Niet voor niets zegt men dat dit een circuit is waarop de echte racers zich kunnen onderscheiden.

Dat laatste is voor Max alleen maar mooi.”

Jos Verstappen

Bron: De Telegraaf/Telesport

Klik hier om mee te doen aan de prijsvraag voor de GP van Monaco en maak kans op een Max Verstappen t-shirt!