scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Bijtanken en snellere Formule 1-auto’s

Gepubliceerd op 15 mei 2015 door Niels Hendrix

De Strategy Group, bestaande uit de FIA, FOM en Formule 1-teams, heeft donderdag tijdens haar vergadering enkele maatregelen aangenomen, om de toekomst van de Formule 1 spectaculairder te maken. De eerste die ingaat, is dat de teams vanaf volgend jaar zelf mogen kiezen welke twee (van vier) bandencompounds te tijdens een Grand Prix-weekend gebruiken.

De andere vier maatregelen gaan in per 2017 en de meest in het oog springende daarvan is dat er weer bijgetankt gaat worden tijdens de Formule 1-races. Daarmee wordt het verbod dat sinds 2010 geldt opgeheven. Wel blijft er een limiet bestaan aan de hoeveelheid brandstof die een coureur tijdens een race mag verbruiken. Nu ligt die op 100 kilogram.

Daarnaast wil men de auto’s over twee jaar zo’n vijf tot zes seconden per ronde sneller maken door de aerodynamische regels aan te passen, bredere banden te introduceren en het gewicht van de auto’s te verlagen.

Ook wil men de motoren meer toeren laten maken en het geluidsvolume opschroeven. Beide zaken gaan hand in hand en het toestaan van meer brandstaf zal op dat vlak ook positief uitpakken.

Tenslotte moeten de F1-bolides vanaf 2017 er “agressiever” uitzien. Een invulling daarvan moet – net als bij de overige maatregelen – nog uitgewerkt worden.

Daarnaast is er afgesproken de indeling van het raceweekend tegen het licht te houden en te kijken naar het verbieden van hulpmiddelen bij de start. Daar wordt echter nog eerst onderzoek naar gedaan.

Voor het gebruik van een vijfde power unit tijdens het seizoen 2015 was geen meerderheid te vinden, dus dat aantal blijft gehandhaafd op vier, zo bevestigde de FIA.