scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

“Ik noem Max wel eens de Nederlandse Justin Bieber”

Gepubliceerd op 04 mei 2015 door Niels Hendrix

Onwerkelijk noemt ze het om van dichtbij de enorme hype rond haar zoon mee te maken. Sophie-Marie Kumpen, de moeder van Max Verstappen, noemt hem wel eens gekscherend de Nederlandse Justin Bieber.
“Veel meisjes zijn verliefd op Max, jongens willen hetzelfde kapsel als Max, op school heb je examenvragen over hem en in bushokjes hangen zijn foto’s. Dat is raar hoor als het je eigen zoon betreft", aldus Sophie op RedBull.com.

Sophie heeft de rookie van Scuderia Toro Rosso bij zijn entree in de Formule 1 meegegeven dat hij er vooral van moet gaan genieten. Dat laatste doet hij ook met volle teugen, verzekert ze. Sophie: “Het gaat nu allemaal heel snel met hem, maar het kan ook zomaar weer over zijn. Het is en blijft immers sport. Max moet wel beseffen hoe bijzonder het is wat hem nu allemaal overkomt. Hoger dan dit, bestaat niet in de autosport. Ik zeg het wel eens tegen hem: Jouw leeftijdsgenoten zitten nog in de schoolbanken, terwijl jij de kans krijgt de hele wereld over te reizen en van je hobby je beroep te maken. Dat is uniek.”

Bij de Formule 1-races wordt Max Verstappen steevast vergezeld door Jos, zijn vader en zijn mentor op autosportgebied. Sophie volgt ook alles op de voet, maar dan vooral vanuit de veilige omgeving van haar eigen woonkamer in het Belgische Maaseik. Dit seizoen was ze er vooralsnog alleen in Bahrein bij, samen met haar dochter en Max’ zusje Victoria.

“Tijdens zo’n weekend ben je ook vooral aan het hangen en wachten. Dat was vroeger, toen Jos in de Formule 1 zat, ook al zo. Eigenlijk wil ik Max lekker zijn ding laten doen en hem niet teveel belasten. Hoe was jij toen je zeventien was? Toen wilde je toch zeker ook niet dat je moeder de hele dag in de buurt was? Nee, laat mij maar lekker thuis blijven. Ik wil Max de ruimte geven die hij nodig heeft. En we Whatsappen natuurlijk geregeld.”

Ook het officiële Formule 1-debuut van Max, in Australië, beleefde ze voor de televisie. Bewust. ”Ik wilde niemand om me heen hebben, behalve mijn dochter en mijn hondjes. Er waren diverse tv-stations die wilden komen filmen, maar dat heb ik allemaal afgehouden. Ook omdat ik ontzettend nerveus ben tijdens races van Max. Niet zozeer dat ik bang ben dat hem iets overkomt, maar meer dat ik wil dat alles goed gaat.”

Van afstand kan ze gelukkig alles op de voet volgen en geniet ze, weliswaar op de achtergrond, volop mee. Zo leest ze bijna alles wat er over Max geschreven wordt. Op Verstappen.nl, internationale websites en in De Telegraaf, maar ook op social media als Twitter en Facebook. En voor het F1-seizoen name ze speciaal een abonnement op tv-zender Sport1.

“Het is prachtig om alles te zien en te lezen, maar ik moet wel zeggen dat ik al die vergelijkingen tussen Max en Ayrton Senna of tussen Max en Michael Schumacher allemaal een beetje overdreven vind. De carrière van Max in de Formule 1 is nog maar een paar races oud. Bovendien, Max is Max. Ik snap wel wat de mensen bedoelen. Er zit een beetje van Senna in Max. En dan heb ik het vooral over dat gedrevene. En Max is ook een agressieve rijder. Als hij een gaatje ziet, dan gaat hij ervoor en kent hij geen twijfel. Als Max rijdt, gebeurt er altijd wel wat. Maar nogmaals, hij moet het nog wel allemaal waarmaken op dit niveau.”

Ze beseft dat er ook periodes zullen komen dat het sportief gezien wat minder gaat. “Dat heb ik Max ook voorgehouden. Gelukkig is hij iemand die kan incasseren, dat was in zijn kartttijd ook al het geval.”
Sophie merkt wel dat Max al een beetje aan het veranderen is. Maar hoe kan het ook anders bij een tiener, die de wereld aan zijn voeten heeft liggen?

“Hij kan niet meer alles meer doen en zeggen. Hij is wat minder onbezonnen geworden. Maar van de andere kant: helemaal nieuw voor hem is dat eigenlijk ook niet. Want in zekere zin was dat in zijn kartjaren ook al het geval en hij heeft van jongs af aan bij Jos ook gezien hoe het allemaal werkt. Het belangrijkste is dat hij geen opschepper wordt en dat hij niet naast zijn schoenen gaat lopen. Maar dat zie ik niet gebeuren, dat zit niet opgesloten in zijn karakter. Hij is van nature ook best wel een einzelgänger die het liefst zijn eigen plan trekt.”

Bovendien kan hij thuis bij zijn vader of anders bij zijn moeder volledig zichzelf zijn. “Die rust is een mooi tegenwicht voor de hectiek van de paddock. Als hij bij mij is, maak ik vaak zijn lievelingseten: pasta met een lekkere salade met ham en kaas. En verder kan hij doen wat normale kinderen van zeventien doen. Zoals lekker spelen met zijn PlayStation. Wat me wel frappeert is dat hij zelfs dan nog uitsluitend voor racespelletjes kiest.”

Sophie sluit niet uit dat ook Max zich in de toekomst in Monaco gaat vestigen. Zelf woonde zij er ook ooit, in de jaren dat haar ex-man Jos Verstappen furore maakte in de Formule 1. “Ik heb als grapje al tegen Max gezegd: Als het zover is, komt je moeder lekker bij je poetsen en voor je koken…”

Bron: www.redbull.nl/maxverstappen