scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Max Verstappen valt in Bahrein uit met elektronisch probleem

Gepubliceerd op 19 april 2015 door Johan Peeters

Max Verstappen is op zondag tijdens de Grand Prix van Bahrein in Sakhir op het Bahrain International Circuit voor het tweede weekend op rij met problemen uitgevallen. Het hele weekend verliep voor de jonge Limburger ronduit moeizaam. Max kreeg samen met het team van Scuderia Toro Rosso de afstelling van zijn STR10 niet perfect voor elkaar. Dit resulteerde op zaterdag tijdens de kwalificatie in een enigszins teleurstellende vijftiende start positie. De race werd voor de derde keer dit seizoen een prooi voor de ongenaakbare Lewis Hamilton, die Kimi Raikkonen in zijn Ferrari en zijn Mercedes-teamgenoot Nico Rosberg voor bleef.

Max vertelt na afloop aan Verstappen.nl: “Al vanaf de start van de race worstelde ik met de auto, die elektronische problemen had. Ik moest het de hele wedstrijd voorzichtig aan doen, waardoor ik veel snelheid verloor op de rechte stukken. Dat was goed te zien als ik werd ingehaald, want dan leek ik wel stil te staan. Uiteindelijk ben ik uitgevallen met een elektronisch probleem en wat dat precies is geweest, gaan we nu onderzoeken. Maar drie keer met pech uitvallen in vier races is niet wat je wilt. Dat is verontrustend. We hebben nu drie weken om alles te analyseren en op te lossen om de race in Barcelona wel te kunnen finishen. Dat is ons voornaamste doel.”

Voor de start van de race is al duidelijk dat Jenson Button niet gaat deelnemen aan de GP. Er zijn problemen met zijn Honda krachtbron die het team niet op tijd opgelost heeft gekregen. Als uiteindelijk de startlichten doven, komt het hele veld goed weg. Kimi Raikkonen ziet kans om Nico Rosberg al in de eerste ronde voorbij te steken en daarmee P3 voor zich op te eisen.

Max heeft in de eerste ronde een lichte aanvaring met de Lotus van Pastor Maldonado. Het team vraagt over de boordradio aan Max of hij schade ziet aan de voorvleugel, maar hij moet het antwoord schuldig blijven. Hij kan vanwege problemen met zijn ERS (Energy Recovery System) in de eerste ronden van de race geen vuist maken tegen de concurrentie en komt als eerste naar binnen voor het maken van een pitstop. Het team heeft de nieuwe banden vanwege een communicatiestoornis niet paraat met als gevolg dat de stop onnodig lang duurt. Dit werpt Max terug tot de laatste plek.

Ook op een set nieuwe zachte banden kan Max geen potten breken, omdat hij alle instellingen van de motor op "safe" heeft moeten zetten. Een uur na de start van de race, na 36 ronden, valt dan het doek voor de 17-jarige jongeling en moet hij zijn STR10 noodgedwongen stilzetten in de pits. Even daarvoor is ook zijn teamgenoot Carlos Sainz stil komen te staan naast de baan. Bij hem zijn mechanische problemen de reden van zijn uitvallen. Met deze eerste dubbele uitval van het seizoen komt er voor Scuderia Toro Rosso een eind aan een weekend om snel te vergeten.

Vooraan in het veld ontstaat er in het laatste deel van de wedstrijd een spannend gevecht. Raikkonen loopt in op beide Mercedessen en ziet op het einde kans om Rosberg terug te zetten naar P3. Zowel bij Rosberg als bij Hamilton ontstaan aan het einde van de race remproblemen, die de opmars van Raikkonen verklaren. Sebastian Vettel, die in het begin van de race het tempo van koploper Hamilton goed kon volgen, valt aan het einde van de race door een foutje terug naar P5 achter de Williams van Valtteri Bottas.

Daniel Ricciardo heeft alle geluk van de wereld om op P6 te finishen. Enkele honderden meters voor de vlag gaat de motor in zijn Red Bull in rook op, maar hij kan zijn auto nog net over de finishlijn laten uitrollen. Romain Grosjean scoort voor het tweede weekend op rij punten door voor Sergio Perez in de Force India als zevende te eindigen.

Daniil Kvyat rijdt een sterke inhaalrace en eindigt zijn opmars op P9, na als zeventiende aan de wedstrijd te zijn begonnen. Felipe Massa maakt de top tien vol, nadat hij vanwege problemen met zijn ERS de race vanuit de pits is gestart.

Uitslag van de Grand Prix van Bahrein:

1 	Lewis Hamilton 	        GBR 	Mercedes 	1:35:05.809 	25
2 	Kimi Räikkönen 	        FIN 	Ferrari 	+3.38s 		18
3 	Nico Rosberg 		GER 	Mercedes 	+6.033s 	15
4 	Valtteri Bottas 	FIN   	Williams 	+42.957s 	12
5 	Sebastian Vettel  	GER 	Ferrari 	+43.989s 	10
6 	Daniel Ricciardo   	AUS 	Red Bull 	+61.751s 	8
7 	Romain Grosjean 	FRA 	Lotus 		+84.763s 	6
8 	Sergio Perez 		MEX 	Force India 	+1 lap 		4
9 	Daniil Kvyat 		RUS 	Red Bull 	+1 lap 		2
10 	Felipe Massa 		BRA 	Williams 	+1 lap	 	1
11 	Fernando Alonso 	ESP 	McLaren 	+1 lap	 	0
12 	Felipe Nasr 		BRA 	Sauber 		+1 lap	 	0
13 	Nico Hulkenberg 	GER 	Force India 	+1 lap	 	0
14 	Marcus Ericsson 	SWE 	Sauber 		+1 lap	 	0
15 	Pastor Maldonado 	VEN 	Lotus 		+1 lap 		0
16 	Will Stevens 		GBR 	Marussia 	+2 laps	 	0
17 	Roberto Merhi 		ESP 	Marussia 	+3 laps	 	0
RT 	Max Verstappen 	        NED 	Toro Rosso 	DNF 		0
RT 	Carlos Sainz 	        ESP 	Toro Rosso 	DNF 		0
DNS 	Jenson Button           GBR 	McLaren 	DNS 		0
 
Fastest lap - Kimi Raikkonen, Ferrari, 1m 36.311s (lap 42)