scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Column: Jos Verstappen - Meer Nederlands dan Belgisch

Gepubliceerd op 10 april 2015 door Niels Hendrix

Jos Verstappen is nog altijd Nederlands meest succesvolle Formule 1-coureur ooit en dit seizoen deelt hij als vader van Max zijn mening over de Formule 1 met ons via een column in De Telegraaf, welke hieronder te lezen is.

"Iedereen wil momenteel een stukje van Max. Aan de ene kant is dat een mooi compliment voor hem. Hij doet het ontzettend goed. In de auto, maar ook daarbuiten. Hij komt goed over, heeft een fris hoofd en blijft zichzelf. Dus ik snap best dat veel mensen trots zijn. Dat ben ik ook uiteraard. Maar op sommige punten heb ik er wel moeite mee. 

Zo is Max in de ogen van sommige Belgische media ineens een Belg. Ik vind dat een beetje slap. We zijn al jaren aan het racen, maar tot een paar maanden geleden werd er in België niet of nauwelijks over hem geschreven en nu claimen ze ineens dat hij van hun is. Ik zie dat zelf absoluut niet zo.

De situatie is dat Max beide nationaliteiten heeft, omdat ik en Sophie getrouwd waren op het moment dat hij geboren werd. Maar aangezien hij racet onder een Nederlandse licentie is hij iets meer Nederlands dan Belgisch. Zo voelt hij dat zelf ook. Als Nederland tegen België moet voetballen, is hij voor Oranje. En als hij achttien is en moet kiezen, zal dat voor de Nederlandse nationaliteit zijn.

Je merkt wel aan alles dat Max ontzettend leeft in Nederland. Overal proef je enthousiasme, ook in gesprekken met potentiële sponsors. Momenteel heeft Max in Jumbo één persoonlijke sponsor, maar er is nog één plek op zijn helm en de zijkant van zijn cap te vergeven. Die hopen we de komende periode in te vullen.

Ondertussen moet Max zijn focus op het racen houden, maar daar maak ik me geen zorgen over. Hij is weer fris. Vorige week maandag, na Maleisië, was hij na een maand weer even een paar dagen thuis. Die ontspanning in eigen omgeving heeft hem goed gedaan. Thuis was hij weer even de Max van een half jaar geleden toen zijn wereld er nog heel anders uitzag. Hij kon weer even zijn ding doen. Spelen met de PlayStation, afspreken met vrienden en op zijn nieuwe Carrera-fiets lekker trainen.

Tussendoor moest hij nog wel anderhalve dag naar Engeland voor simulatorwerk. Toen hij donderdagavond om half elf thuiskwam, ging hij meteen door naar zijn kamer waar hij zijn eigen semi-professionele simulator staat. Om snel even wat instellingen aan te passen, zodat de laptimes beter overeenkomen met de simulator van het team. Dat typeert de professionaliteit van Max. Ik vind dat prachtig om te zien.

Zondag hoop ik in Shanghai opnieuw op een puntenfinish. Dat zou een schitterend resultaat zijn. In Maleisië was hij twee weken geleden de eerste ‘Bull’, dat gaf het resultaat ook voor zijn eigen gevoel zeker iets extra’s. Als het B-team het A-team verslaat,  zegt dat wel iets. Over Max, over zijn teamgenoot Carlos Sainz, maar zeker ook over de mensen in de fabriek en technisch directeur James Key. De spirit zit er nu goed in bij iedereen, dat moeten we vasthouden."

Jos Verstappen

Bron: De Telegraaf/Telesport