Max analyseert kwalificatie Kuala Lumpur

Gepubliceerd op 28 maart 2015 door Niels Hendrix

Na een eerste reactie na zijn sterke optreden in de kwalificatie voor de Grand Prix van Maleisië - zie daarvoor ons voorgaande artikel - analyseert Max Verstappen ten overstaan van de Nederlandse pers in Kuala Lumpur zijn dag.

Max vertelt: “Ik was blij dat het begon te regenen. Als de kwalificatie volledig droog zou zijn geweest, had ik het moeilijk gehad, omdat ik problemen had met de remmen. Op de natte baan tijdens het derde deel van de kwalificatie had ik weinig last van verkeer en had ik voldoende zicht voor me. Op de remmen na, functioneerde de auto goed. Het asfalt was alweer aardig droog en er was redelijk wat grip.”

De Scuderia Toro Rosso-coureur heeft weinig ervaring met het besturen van een Formule 1-auto in de regen. Toch koos hij er zelf voor om niet op regenbanden maar intermediates de baan op te gaan. “Het feit dat ik tijdens de wintertest in Jerez op regenbanden en intermediates heb gereden, heeft geholpen. Daardoor wist ik hoeveel grip intermediate banden hebben, ook al ligt er veel water.” Max kreeg ook nog een paar tips van vader Jos ingefluisterd. “Jos vertelde me goed op te passen met het rijden op de witte lijnen. En toen de safety car op tv in beeld kwam, te kijken waar de droge gedeelten op de baan waren. Dat heeft me wel geholpen.”

Op de droge baan worstelde Max deze zaterdag wel met zijn STR10. De 17-jarige coureur vervolgt: “Ondanks dat we de remmen hebben vervangen, blijven we daar een probleem houden. Dat moeten we voor de race zien op te lossen. Soms blokkeerde het linkervoorwiel en dan weer rechts. Er zit een groot temperatuurverschil tussen beide remmen. Als je geen vertrouwen in de remmen hebt, kun je niet laat in de ankers gaan. Dat is juist belangrijk op dit circuit, waar je vanuit hoge snelheid naar de haarspeldbocht remt en daar veel tijd kunt verliezen. Daar werken we dus nog aan.”

Vooruitkijkend naar de race, is Max realistisch over zijn zesde startpositie: “Het eindresultaat is afwachten. Met twee Williams-auto’s en een Ferrari achter me, kan ik daar gevechten mee verwachten. Die coureurs zijn gewoonlijk op het droog sneller. Met de Red Bulls voor me kan ik het gevecht wel aan gaan. Punten zijn zeker mogelijk, ik denk dat positie zeven of acht haalbaar is. We zullen zien hoe de race zich ontvouwt en hopelijk kunnen we maximaal profiteren van de situatie.”