Column: Jos Verstappen - Nieuwe kans in Maleisië

Gepubliceerd op 27 maart 2015 door Niels Hendrix

Jos Verstappen is nog altijd Nederlands meest succesvolle Formule 1-coureur ooit en dit seizoen deelt hij als vader van Max zijn mening over de Formule 1 met ons via een column in De Telegraaf, welke hieronder te lezen is.

“Er is veel over de teleurstelling van de eerste Grand Prix gezegd en geschreven, maar uiteindelijk heb ik toch een positief punt ontdekt. Ik vond het mooi om te zien dat Max ook goed kan verliezen. Ik zag dat hij enorm baalde, maar hij is geen moment buiten zijn boekje gegaan.

Dat vind ik heel knap, want tot de motor er in Melbourne mee kapte, reed hij nog op harde banden en desondanks gaf hij nauwelijks iets prijs op zijn concurrenten. Wetende dat hij met de wissel naar zachtere banden nog één tot één drie tiende seconde sneller zou zijn, stond Max klaar om iets speciaals te laten zien. Hij was daar helemaal klaar voor. Helaas heeft hij die kans niet gekregen.

Maar goed, Melbourne ligt achter ons en zondag wacht de Grand Prix van Maleisië op het bloedhete circuit van Sepang. Max heeft hier nooit gereden, maar ik denk dat dit parcours hem ligt. Zelf vond ik de hitte hier wel meevallen. Tenminste, tijdens de race. Het eerste half uur zweet je als een gek, maar daarna wordt het ineens koel. Heel raar, maar je merkt dan weinig van de warmte. Ik kan me niet herinneren dat ik tijdens de race ergens last van heb gehad, terwijl de temperatuur in de cockpit tot boven de vijftig graden kan oplopen.

Zodra je stopt, is het een ander verhaal. De warmte blijft dan enorm hangen en dan is het net alsof je leegloopt. Dan merk je pas hoeveel vocht je verloren hebt. Dat is even heftig.

Daarom ga ik ervan uit dat het weer niet het grootste probleem voor Max gaat worden. Sepang is in ieder geval een technisch circuit, dus dat is een voordeel. Ook wordt de tactiek heel belangrijk, omdat de slijtage van de banden enorm zal zijn. Verder zal Toro Rosso op de twee rechte einden tijd verliezen, maar in de bochten kan er veel gecompenseerd worden.

Maar dat zal natuurlijk niet genoeg zijn om het geweld van Mercedes te weerstaan. Misschien dat Ferrari of Williams nog in de buurt komen, voor de rest is en blijft het team van Lewis Hamilton en Nico Rosberg een klasse apart. Daarna komt een groep die het vanaf plek zeven moet gaan invullen. Red Bull, Sauber, Lotus, Force India en Toro Rosso ontlopen elkaar niet veel, dus wordt het op dat niveau straks wel spannend.

Dan nog iets. Dat de opleidingsploeg van Toro Rosso nu zo dicht tegen het ’hoofdteam’ van Red Bull aan zit, is een groot compliment aan alle begeleiders. Die hebben fantastisch werk geleverd. Aan die vakmensen zal het daarom niet liggen. Wat dat betreft, had Max zich geen beter team kunnen wensen.”

Jos Verstappen

Bron: De Telegraaf/Telesport