Van der Garde schikt en beëindigt Formule 1-loopbaan

Gepubliceerd op 18 maart 2015 door Bas Winckels

Giedo van der Garde heeft een schikking getroffen met Sauber. Dat meldt de coureur in een verklaring op zijn Facebook pagina. Het racecontract van de Nederlander met de Zwitserse renstal is "met wederzijdse instemming" ontbonden. In de verklaring is duidelijk te lezen dat Van der Garde verbijsterd is over de gang van zaken.

Van der Garde geeft aan dat de racer in hem "verdrietig en teleurgesteld" is. Hij stelt dat zijn droom om ooit een succesvol Formule 1-coureur te worden die in een respectabel team in de middenmoot kon rijden, nu van hem is weggenomen. Ook trekt hij de conclusie dat er voor hem waarschijnlijk geen toekomst in de Formule 1 meer is.

"Ik had een geldig rijderscontract voor het seizoen 2015 en ik had het recht om te rijden. Ik heb er tot afgelopen zaterdag in Melbourne alles aan gedaan om het stoeltje te krijgen waar ik recht op had", aldus Van der Garde. "Ik ben een coureur en het enige dat ik wil is racen. Echter, de teambaas was onvermurwbaar en wilde me niet laten rijden, ondanks dat ik daar wettelijk gezien recht op had, ondanks een reeks aan rechtzaken en uitspraken in mijn voordeel, en ondanks mijn capaciteiten als coureur. Ik zal dit nooit begrijpen."

Volgens de voormalig Sauber testcoureur heeft Monisha Kaltenborn, de teambaas van de Zwitserse renstal, de beslissing genomen om niet met Van der Garde te willen samenwerken. "Ik had kunnen doorzetten, maar dit zou de ondergang van het team hebben betekend. Het zou hebben betekend dat Sauber niet had kunnen rijden in de eerste race van het seizoen, omdat de auto's dan in beslag zouden zijn genomen. En het zou ook de loopbaan van twee jonge coureurs, Marcus Ericsson en Felipe Nasr, hebben verwoest. De teamleiding zou zelfs gearresteerd kunnen zijn. Ik heb besloten dat ik dat niet op mijn geweten wilde hebben, zelfs al was de teamleiding verantwoordelijk voor de hele situatie." De Nederlander noemt geen bedragen in zijn verklaring, maar stelt wel dat Sauber een "significante compensatie" heeft betaald om het contract af te kopen. 

De coureur, die ooit zijn eerste meters in de Formule 1 maakte bij het team Super Aguri, ziet de afsluiting van het Formule 1-hoofdstuk als een nieuw begin. "Ik zou dolgraag willen deelnemen aan de WEC en de 24 Uur van Le Mans in een LMP1-auto. Ook kijken we naar andere series zoals de DTM."

Ook Sauber heeft de schikking bevestigd. "We zijn blij dat deze zaak is opgelost", zei een woordvoerder van Sauber eerder op de Zwitserse televisie.

Van der Garde reed 19 races in de Formule 1. Zijn beste resultaat was een veertiende plek in de Grand Prix van Hongarije in 2013.