Column: Jos Verstappen - Een wereld van verschil

Gepubliceerd op 13 maart 2015 door Niels Hendrix

Jos Verstappen is nog altijd Nederlands meest succesvolle Formule 1-coureur ooit en dit seizoen deelt hij als vader van Max zijn mening over de Formule 1 met ons via een column in De Telegraaf, welke hieronder te lezen is.

“De eerste Formule 1-race van Max is een mijlpaal. Voor hem, maar ook voor mij. Ik weet nu al dat ik zondag tijdens de race ontzettend nerveus ben en me kapot zal zweten.

Het grappige is dat Max zelf niet eens beseft hoe bijzonder het allemaal is wat er gebeurt. Max heeft altijd het gevoel gehad dat hij in de Formule 1 zou belanden en nooit serieus getwijfeld. Hij vindt het eigenlijk een normale gang van zaken: winnen in de karts en doorgroeien naar de Formule 1. Die perceptie heeft waarschijnlijk alles te maken met de manier waarop hij is opgegroeid.

Toen ik zelf als talent uit de karts kwam, had ik nog nooit een Formule 1-race gezien. Sterker nog, ik was nog nooit op een echt autocircuit geweest. Bij Max is het tegenovergestelde het geval. In 1999, toen hij nog een baby was en ik bij Honda testte, zette ik hem al even rechtop in de stoel en mocht hij het stuur vasthouden. En ik kan me nog herinneren dat ik in mijn Minardi-tijd in 2003 een keer Max als ventje van vijf meenam toen ik moest testen in Valencia. We vlogen daar met ons tweeën heen in een privéjet. Vervolgens ging ik daar rijden, terwijl iemand van het team op Max paste.

Als ik zie hoe Max nu door Toro Rosso is klaargestoomd voor de Formule 1, dan is ook dat een wereld van verschil met mijn eigen debuut in Brazilië, inmiddels 21 jaar geleden. Max is nu veel rijper, zowel fysiek als mentaal, dan ik in die tijd. Hij heeft een perfecte voorbereiding gehad, waarin niets aan het toeval werd overgelaten.

Mij overkwam het een beetje. Anderhalve week voor de eerste race van het seizoen kreeg ik van Benetton te horen dat ik moest invallen voor JJ Lehto, die bij een crash zijn nek had gebroken. Maar vervolgens moest ik het zelf maar een beetje uitzoeken, helemaal qua rijden. Ik had niemand die het me uitlegde. Ja, ik had Huub Rothengatter bij me, maar ik had niet het idee dat hij het snapte qua racen.

Ik had weliswaar mijn eigen engineer, maar dat was het wel zo’n beetje. Het was een andere tijd, maar bovendien zat ik in het team met Michael Schumacher, die voor de wereldtitel ging. Alle aandacht ging naar hem. Schumacher sliep ook in een ander hotel dan ik. Voor mijn gevoel hing ik er een beetje bij, deels door mijn rol als reservecoureur.

Bij Toro Rosso staat Max juist centraal. Het team gaat niet meedoen voor de wereldtitel, maar qua organisatie en professionaliteit is het echt een topteam.

Mijn debuutrace liep destijds uit op een teleurstelling, door een crash met Eddie Irvine. Ik ga ervan uit dat Max het er beter vanaf brengt. Als hij finisht, voor zijn teamgenoot eindigt en een paar WK-punten pakt, ben ik tevreden.”

Jos Verstappen

Bron: De Telegraaf/Telesport